Vinkkejä vuokralaiselle

Me Retta Asuntovuokrauksella haluamme, että asunnon vuokraaminen ja asuminen on asukkaalle mahdollisimman helppoa ja vaivatonta. Vuokra-asunnon hakeminen kannattaa aloittaa selvittämällä omat asumisen toiveet. Löydettyäsi kriteereitäsi vastaavan vuokra-asunnon, kannattaa jättää asuntohakemus sekä ottaa yhteyttä asunnon vuokravälittäjään. Ennen vuokra-asuntoon muuttoa vuokralaisen on hyvä tutustua vuokralla asumisen yleisiin käytäntöihin ja erityisesti allekirjoittamansa vuokrasopimuksen ehtoihin. Vuokralla asuminen asettaa myös tiettyjä oikeuksia ja velvollisuuksia sekä vuokranantajalle että vuokralaiselle, ja näistä vuokralaisen on hyvä ottaa selvää jo etukäteen. Vuokra-asunnosta on hyvä pitää huolta vuokrasuhteen aikana sekä muistaa tietyt toimenpiteet sekä sisään- että poismuutettaessa.

Olemme koonneet kattavan tietopaketin vuokralaiselle vuokra-asunnon hakemiseen, vuokrasuhteeseen sekä asumiseen liittyen.  Alla olevia artikkeleita klikkaamalla pääset tutustumaan vinkkeihimme!

Ennen vuokralle muuttoa:

Asiantuntijan vinkit vuokra-asunnon hakuun 

Mistä löytää itselleen sopivan vuokra-asunnon ja mitä tulisi ottaa huomioon sitä etsiessään? Tarkasta tästä asiantuntijan vinkit jouhevaan vuokra-asunnon hakuun.

Näin parannat mahdollisuuksiasi vuokra-asunnon saamisessa 

Asiantuntija kertoo, millainen on unelmien vuokralainen ja miten vuokrahakija voi edesauttaa mahdollisuuksiaan haluamansa vuokra-asunnon saamisessa.

Vuokralainen, tarkista ainakin nämä asiat vuokrasopimuksestasi 

Vuokrasopimuksen allekirjoittaminen on yksi tärkeimpiä vaiheita uuteen asuntoon muutettaessa. Listasimme asiat, jotka jokaisen tulisi tarkistaa vuokrasopimuksestaan.

Sisäänmuuttajan muistilista – asiantuntijan vinkit uuteen vuokra-asuntoon muuttavalle 

Muuttohuumassa itsestäänselvyydetkin voivat unohtua. Kokosimme muistilistan uuteen asuntoon muuttavalle helpottamaan muuttourakkaa.

Vuokrasuhteen aikana:

Vuokra-asunnon hoito: mikä kuuluu vuokralaiselle ja mikä vuokranantajalle? 

Vuokranmaksun lisäksi on myös paljon muita asioita, joita vuokralaisen tulee ottaa huomioon asuessaan toisen omistamassa asunnossa. Lue alta, mitkä asiat ovat vuokralaisen vastuulla, ja mistä taas vuokranantajan tulee huolehtia.

Ilmoita näistä asioista aina vuokranantajalle

Vuokralainen ei välttämättä aina huomaa kertoa ajoissa vuokranantajalle puuttuvista avaimista, rikkoutuneista laatikon vetimistä tai pidempään vuotaneista hanoista. Kokosimme listan, mistä asioista vuokralaisten tulisi aina ilmoittaa vuokranantajalle.

Saako vuokra-asunnossa pitää lemmikkieläintä? Lakimies vastaa 

Lemmikkieläimet ovat olennainen osa perhettä monessa taloudessa. Mutta voiko koiran tai kissan ottaa vuokra-asuntoon, ja kuka on vastuussa lemmikin mahdollisesti aiheuttamista vahingoista? Kysyimme monia askarruttavaa asiaa lakimieheltämme.

Vuokralaisen oikeudet ja velvollisuudet 

Vuokralla asuminen on parhaillaan huolettomin ja vaivattomin tapa asua, kunhan vuokralainen ja vuokranantaja noudattavat yhdessä sovittuja pelisääntöjä. Vastasimme yleisimpiin kysymyksiin vuokralaisen oikeuksista ja velvollisuuksista.

Taloyhtiön järjestyssäännöt – mitä asioita vuokralaisen tulee huomioida? 

Taloyhtiön järjestyssäännöt on laadittu asukkaiden asumisviihtyvyyden, kotirauhan, turvallisuuden ja naapurisovun varmistamiseksi. Myös vuokralaisen on hyvä tutustua niihin huolellisesti, jotta vältytään väärinymmärryksiltä asukkaiden kesken.

Miten toimia, kun naapuri häiriköi? Lakimies vastaa 

Meluisa tai muilla tavoin häiritsevästi käyttäytyvä naapuri on monelle kerrostalossa asuvalle tuttu ongelma. Millaista häiriötä taloyhtiössä tulee sietää ja miten häiritsevään käytökseen voi puuttua?

Näin huolehdit vuokra-asuntosi kunnosta 

Vuokra-asunnosta huolehtiminen kuuluu vuokralaisen velvollisuuksiin. Näillä asiantuntijan vinkeillä varmistat, että asuntosi on hyvässä kunnossa sekä vuokrasuhteesi aikana että myös pois muuttaessasi.

Näin parannat vuokrakotisi turvallisuutta

Suurin osa vammaan johtavista tapaturmista sattuu kotioloissa. Jo pienillä teoilla voi parantaa kodin turvallisuutta. Kokosimme vinkkejä, miten voit tehdä vuokrakodistasi turvallisemman paikan asua.

Vuokrasuhteen lopuksi:

Muuttajan muistilista 

Vanhasta vuokrakodista muutettaessa tulee vastaa monia asioita, jotka on hyvä hoitaa ajoissa. Tässä Retta Asuntovuokrauksen muistilista muuttajalle.

Vuokra-asunnon loppusiivous – Muista ainakin nämä 

Loppusiivouksen sisältö ja laajuus on aina hyvä varmistaa vuokranantajan ohjeista. Tässä kuitenkin yleispäteviä vinkkejä siihen, mitkä asiat on hyvä muistaa loppusiivouksen yhteydessä.