Asiantuntijan vinkit vuokra-asunnon hakuun

Mistä löytää itselle sopiva vuokra-asunto ja mitä tulisi ottaa huomioon sitä etsiessä? Tarkasta tästä asiantuntijan vinkit jouhevaan vuokra-asunnon hakuun.

Oikean vuokra-asunnon löytämisessä on muistettavana monta yksityiskohtaa. Lue Retta Asuntovuokrauksen yksikönpäällikkö Jesse Helvilän neuvot, joilla onnistut vuokra-asunnon etsimisessä.

Mieti, mitä haet

Ennen kuin aloitat vuokra-asunnon haun, on hyvä miettiä perusasiat valmiiksi. Mieti, mistä haluaisit asunnon, ja tutustu alueen tarjontaan. Pohdi myös omaa maksukykyäsi. Laske, millaiset asumiskustannukset sopivat sinulle, jotta rahaa jää käytettäväksi muuhunkin kuin asumiseen.

Kannattaa myös harkita, onko joistain asioista valmis joustamaan asunnon suhteen. Ovatko esimerkiksi autopaikka, parveke, sauna tai vaatehuone sinulle välttämättömiä? Vai olisitko valmis joustamaan sijainnista? Kaupunkien keskustoissa ja hyvien liikenneyhteyksien varrella asuminen on usein kalliimpaa, joten kannattaa miettiä, voisitko asua hieman etäämpänä.

Seuraa tarjontaa aktiivisesti

Vapaiden asuntojen etsimisessä käteviä ovat verkkopalvelut kuten Oikotie.fi ja Vuokraovi.com. Kun asunnon vaihto on ajankohtainen, kannattaa asuntotarjontaa seurata päivittäin. Kumpaankin sivustoon voi asettaa hakuvahdin, joka lähettää sähköpostiisi ilmoituksen heti, kun hakukriteerejä vastaavia asuntoja olisi vapautumassa. Jos sinua kiinnostaa jonkun tietyn vuokranantajan asunnot, ne on useimmiten listattu heidän omilla kotisivuillaan. 

Asuntoilmoitusten vertailu kannattaa, sillä asunnoissa voi olla paljon eroja. Jo vuokrausehdoissa, kuten takuuvuokran määrässä, vaihtelu on suurta.

Tartu tilaisuuteen ripeästi

Kun löydät itsellesi sopivan kohteen, älä aikaile, vaan ota heti yhteys asunnon tarjoajaan tai vuokravälittäjään. 

Samasta asunnosta kiinnostuneita voi olla runsaasti, ja osa kohteista poistuukin markkinoilta jo muutamassa päivässä.

Hakemus kuntoon ennen näyttöä

Jos kohteeseen vaaditaan asuntohakemus, kannattaa se täyttää jo ennen esittelyä.

Asuntohakemuksen voi yleensä täyttää asunnon tarjoajan verkkopalvelussa. Tärkeää on ilmoittaa henkilötiedot, sekä tieto mahdollisesta opiskelu- tai työpaikasta, lemmikeistä, tupakoinnista ja nykyisestä asumismuodosta. Asuntohakemukseen kannattaa aina avata muuton syy, vaikka sitä ei olisi kysyttykään. Nuorilla hakijoilla voi joskus olla takaaja, joka takaa vuokralaisen vuokranmaksun, ja tämäkin kannattaa mainita hakemuksessa. Yksityiset vuokranantajat eivät välttämättä edellytä asuntohakemusta, mutta heille samat asiat voi kertoa esimerkiksi sähköpostilla.

Aiemmilta vuokranantajilta saatavista suosituksista voi olla etua asuntoa hakiessa. Suositus voi olla vapaamuotoinen kirje yksityiseltä vuokranantajalta. Lyhyimmillään se voi sisältää vain ajan, jolloin vuokralainen on asunut asunnossa, maininnan, että tämä on hoitanut vuokralaisen velvoitteet moitteettomasti ja vuokranantajan allekirjoituksen. Joskus suosituskirjeen kirjoittaja voi myös mainita, että hänelle voi soittaa ja kysyä vuokralaisesta.

Erotu eduksesi näytössä

Myös sinun itsesi tulisi olla valmistautunut asunnon esittelyyn mennessäsi. Julkisissa näytöissä voi olla paikkakunnasta riippuen parikymmentäkin asunnonkatsojaa, joten joukosta on hyvä erottautua.

Hyviä tapoja osoittaa olevansa vakavissaan asunnon suhteen ovat valmiiksi täytetyn hakemuksen lisäksi siisti olemus ja kohteliaat käytöstavat. Kättely, itsensä esittely ja silmiin katsominen ovat asuntonäytössäkin tärkeitä asioita. Myös muistiinpanojen tekeminen tai valmiin kysymyslistan apuna käyttäminen voivat olla tarpeen.

Muista näytössä ottaa kontakti esittelijään, ja kertoa viimeistään lähtiessä kuka olet ja oletko kiinnostunut asunnosta. Jos kyseinen asunto ei miellytä, kannattaa esittelijälle kuitenkin kertoa, millaista asuntoa on etsimässä.

Pidä yllä keskustelua

Sinulle tarjotusta asunnosta voi kuitenkin myös kieltäytyä. Tämäkin keskustelu täytyy muistaa hoitaa asiallisesti, ja ilmoittaa asunnon tarjoajalle mahdollisimman pian, jos ei olekaan kohteesta kiinnostunut.

Jos on joku tietty syy, miksi et ole asunnosta kiinnostunut, sekin kannattaa ilmoittaa. Jos kyseessä on jokin asunnon pieni yksityiskohta, voivat vuokranantajat joskus olla valmiita muuttamaan niitä, vaikkapa maalaamaan seiniä tai vaihtamaan tapetteja. Myös asunnon ominaisuuksiin, kuten sijaintiin tai esimerkiksi parvekkeen tai astianpesukoneen puuttumiseen liittyvä syy kannattaa kertoa. Joskus samalla vuokranantajalla saattaa olla juuri vapautumassa tai ainakin tiedossa paremmin sopiva asunto. Jos syynä on se, että olet ottanut vastaan toisen asunnon, kannattaa tämäkin ilmoittaa viipymättä asunnontarjoajalle.