{{ result.type_rendered }}
Jokainen taloyhtiössä säästetty kilowattitunti tai vesilitra näkyy suoraan euroissa, sillä kuluilla on merkittävä vaikutus maksettuihin hoitovastikkeisiin, vuokriin sekä energialaskuihin. Asuinkiinteistöjen energiankulutuksessa on hyvä muistaa, että kiinteistöjen rakennusvuosi, asukkaiden käyttötottumukset, huoltotoimenpiteet sekä kiinteistön laitteet vaihtelevat ja niillä on osaltaan vaikutus energiankulutukseen.
Energiankäytön tehostamisessa on tärkeää seurata myös omaa kulutusta ja tunnistaa, mihin energiaa kuluu. Tämän pohjalta on helppoa muuttaa omia energiankulutustapoja energiatehokkaammiksi. Oman kodin sähkönkulutusta voi seurata esimerkiksi sähköverkkoyhtiöiden tarjoamista maksuttomista kulutusseurantapalveluista. Oman kulutuksen seuraaminen auttaa huomaamaan, millä valinnoilla on suurin merkitys sähkön säästämisessä.
Oheisilla vinkeillä jokainen taloyhtiön asukas voi parantaa omaan asumisen energiatehokkuutta ja vaikuttaa taloyhtiön ja omiin asumisen kuluihin. Alla olevasta linkistä voit tulostaa myös valmiin Joka kodin energiavinkit -ohjeen taloyhtiön rapun infotauluun tai kodin seinälle.
Taloyhtiön hallitus ja isännöitsijä voivat myös vaikuttaa talon energiankulutukseen. Alkuun energiankulutuksen hallinnassa päästään jo sillä, että kiinteistön energiankäytön nykytilanne tunnistetaan, kulutusta seurataan ja kulutuspoikkeamiin reagoidaan nopeasti.
Energiankäytön tehostaminen ei aina tarkoita kalliita investointeja. Säästöä saadaan useimmiten aikaan jo pelkällä asetusarvojen ja aikaohjelmien optimoinnilla. Monesti voi olla tarkoituksenmukaista myös teettää selvitys taloyhtiön energiankulutuksesta ja löytää siten parhaat, energiankulutusta vähentävät toimenpiteet. Käytännön keinoja voivat olla esimerkiksi: