Vuokra-asunnon loppusiivous – muista ainakin nämä

Vuokralaisen velvollisuuksiin kuuluu vuokra-asunnon siisteydestä ja kunnosta huolehtiminen koko vuokrasuhteen ajan. Tällöin loppusiivouskin sujuu poismuuton yhteydessä huomattavasti vaivattomammin. Loppusiivouksen sisältö ja laajuus on hyvä varmistaa vuokranantajan ohjeista. Alla kuitenkin yleispäteviä vinkkejä siihen, mitkä asiat on hyvä muistaa loppusiivouksen yhteydessä.

Vuokra-asunnon loppusiivous kuuluu vuokralaisen vastuisiin. Asunto on jätettävä sellaiseen kuntoon, kuin vuokranantajan kanssa on vuokrasopimuksessa tai sen liitteissä sovittu. Uusi vuokralainen muuttaa asuntoon usein heti samana päivänä pois muuttaessasi, joten näitä neuvoja noudattamalla varmistat, että asunto jää siistiin kuntoon myös seuraavalle asukkaalle.

Keittiö

Pois muutettaessa on hyvä kiinnittää erityishuomiota keittiön puhtauteen. Vuokralaisen tulee tyhjentää ja pyyhkiä kaikki keittiön tasot, kaapit ja vetolaatikot puhtaaksi. Pintojen pyyhkimisen lisäksi vuokralaisen kuuluu huolehtia kiinteiden kodinkoneiden ja laitteiden puhdistamisesta. Vuokralaisen vastuulle kuuluu jääkaapin ja pakastimen sulatus ja pesu. Älä koskaan jätä pakastinta sulamaan lähtiessä, koska ulos valuva vesi voi pahimmillaan aiheuttaa asuntoon kosteusvaurion. Varaudu olemaan paikalla pakastimen ja jääkaapin sulatuksen ajan ja pese sen jälkeen omat jälkesi puhtaaksi.

Pyyhi liesi ja uunipellit lian irrottavalla aineella ja siivoa uunin sisusta asianmukaisesti. Jos vuokra-asuntosi kiinteisiin kodinkoneisiin kuuluu mikroaaltouuni, huolehdi myös sen puhdistamisesta. Pese tiskiaineella myös liesituulettimen suodatin, joka kerää ajan saatossa likaa ja pölyä.

Oman astianpesukoneen irrottamisen jälkeen on muistettava tulpata tiskipöydän alla olevat vesi- ja viemäriliitokset, koska ennen seuraavan vuokralaisen astianpesukoneen liittämistä vesi pääsee muuten suoraan alakaappiin ja aiheuttaa vesivahingon. Mikäli astianpesukone on asunnon kiinteä varuste, pese koneen pohjalla olevat ritilät koneen käyttöohjeiden mukaisesti.

Lopuksi muista viedä roskat ja pyyhkiä jätesäiliön ympäristö.

Kylpyhuone, WC ja sauna

Kylpyhuoneessa vuokralaisen on loppusiivouksen yhteydessä pestävä kaakelit, muut pinnat ja lattia. Pese WC-istuin ja allas sekä allaskaappi. Tyhjennä ja pese lattiakaivot. Jos vuokra-asunnossasi on sauna, pese myös lauteet.

Oleskelutilat

Olohuoneessa ja makuuhuoneessa tärkeintä on lattiapintojen huolellinen pyyhkiminen. Muista käyttää asuntosi pinnoille sopivia puhdistustuotteita, etteivät pinnat vaurioidu liian veden tai väärän pesuaineen takia. Jos asuntoosi kuuluu kiinteitä kalusteita, muista pyyhkiä ne puhtaaksi. 

Ikkunoiden pesua ei kaikissa vuokrasopimuksissa ole ehdoissa sisällytetty loppusiivoukseen, mutta asunnon puhtaanapito myös ikkunoiden osalta kuuluu vuokralaisen velvollisuuksiin vuokrasuhteen aikana. Ikkunat on pestävä muuton yhteydessä, jos ne ovat pesun tarpeessa.

Muut tilat

Jos käytössäsi on ollut taloyhtiön varastotilaa, huolehdithan varaston tyhjentämisestä ja tarpeettomien tavaroiden asianmukaisesta kierrätyksestä ja hävittämisestä. Älä koskaan jätä huonekaluja tai kodinkoneita taloyhtiön jätekeräykseen.

Vuokralaisen tulee jättää myös parveke tai asuntoon kuuluva piha siistiin kuntoon. Tämä tarkoittaa parvekkeen tyhjentämistä vuokralaisen kalusteista ja muusta tavarasta sekä tarvittaessa roskien ja pintojen puhdistamista. Lumen pudottamisen suhteen toimitaan, kuten kiinteistönomistajan kanssa asiasta on sovittu. Parvekelasien suhteen toimitaan kuten ikkunoiden kanssa.

Mitä on tavanomainen kuluminen?

Asumiseen kuuluu pintojen ja kalusteiden tavanomainen kuluminen, jota pitkän käytön jälkeen voidaan katsoa normaaliksi, ajan myötä tapahtuvaksi kulumiseksi. Tällaista on esimerkiksi asunnon pintojen (muun muassa seinät, lattiat) ikääntyminen ja muut sellaiset kulumat, jotka syntyvät pitkän ajan kuluessa. Pääsääntöisesti vuokralainen on vastuussa vaurioista, jos ne ovat aiheutuneet vuokralaisen välinpitämättömyyden, tahallisuuden tai laiminlyönnin seurauksena.

Jos olet huomannut vuokra-asunnossasi puutteita, kuten vikoja kodinkoneissa tai vaikkapa vesihanoissa, on hyvä ilmoittaa vioista viimeistään poismuuttaessasi.

Lisää vinkkejä vuokra-asunnon puhtaudesta ja kunnosta huolehtimiseksi vuokrasuhteen aikana löydät täältä>>

Huom! Nämä ohjeet loppusiivouksesta ovat yleispäteviä. Edellytykset loppusiivouksesta voivat vaihdella asunnonomistajasta riippuen. Laki asuinhuoneiston vuokrauksesta määrittelee, että vuokralaisen vastuulla on asunnon huolellinen hoitaminen (AHVL, 481/1995). Jos asunnon siivous on puutteellinen, on vuokranantajalla oikeus periä siivouskulut vuokralaiselta. Vuokrasopimuksessa ja poismuuttajaa ohjeistavissa kirjeissä on annettu ohjeet siivouksesta ja asunnon tulee olla vapautuessa niiden mukaisessa kunnossa.