Vuokra-asunnon loppusiivous – muista ainakin nämä

Vuokralaisen velvollisuuksiin kuuluu vuokra-asunnon siisteydestä ja kunnosta huolehtiminen koko vuokrasuhteen ajan. Kun asunnosta huolehtiminen kuuluu asumisen rutiineihin, loppusiivouskin sujuu poismuuton yhteydessä huomattavasti vaivattomammin. Loppusiivouksen sisältö ja laajuus on hyvä varmistaa vuokranantajan ohjeista. Alta löydät yleispäteviä vinkkejä siihen, mitkä asiat on hyvä muistaa loppusiivouksen  yhteydessä. 

Vuokra-asunnon loppusiivous kuuluu vuokralaisen vastuisiin. Asunto on jätettävä sellaiseen kuntoon, kun vuokranantajan kanssa on vuokrasopimuksessa tai sen liitteissä sovittu. Uusi vuokralainen muuttaa asuntoon usein heti samana päivänä, kun edellinen asukas muuttaa pois. Näitä neuvoja noudattamalla varmistat, että asunto jää siistiin kuntoon myös seuraavalle asukkaalle. 

Keittiö

Pois muuttaessa on hyvä kiinnittää erityistä huomiota keittiön puhtauteen. Vuokralaisen tulee tyhjentää ja pyyhkiä kaikki keittiön tasot, kaapit ja vetolaatikot puhtaiksi. Pintojen pyyhkimisen lisäksi vuokralaisen kuuluu huolehtia kiinteiden kodinkoneiden ja laitteiden puhdistamisesta. Vuokralaisen vastuulle kuuluu jääkaapin ja pakastimen sulatus ja pesu. Älä koskaan jätä pakastinta sulamaan lähtiessäsi, koska ulos valuva vesi voi pahimmillaan aiheuttaa asuntoon kosteusvaurion. Varaudu olemaan paikalla pakastimen ja jääkaapin sulatuksen ajan ja siivoa vielä sen jälkeen omat jälkesi.  

Pyyhi liesi ja uunipellit lian irrottavalla aineella ja siivoa uunin sisusta asianmukaisesti. Jos vuokra-asuntosi kiinteisiin kodinkoneisiin kuuluu mikroaaltouuni, huolehdi myös sen puhdistamisesta. Pese tiskiaineella myös liesituulettimen suodatin, joka kerää ajan saatossa likaa ja pölyä. 

Oman astianpesukoneen irrottamisen jälkeen on muistettava tulpata tiskipöydän alla olevat vesi- ja viemäriliitokset, koska ennen seuraavan vuokralaisen astianpesukoneen liittämistä vesi pääsee muuten valumaan suoraan alakaappiin ja aiheuttaa vesivahingon. Mikäli astianpesukone on asunnon kiinteä varuste, pese koneen pohjalla olevat ritilät koneen käyttöohjeiden mukaisesti. Muista lopuksi viedä roskat ja pyyhkiä keittiön jäteastioiden ympäristö. 

Kylpyhuone, WC ja sauna

Kylpyhuoneessa vuokralaisen on loppusiivouksen yhteydessä pestävä kaakelit, muut pinnat ja lattia. Pese WC-istuin ja allas sekä allaskaappi. Tyhjennä ja pese lattiakaivot. Jos vuokra-asunnossasi on sauna, pese myös lauteet. 

Oleskelutilat

Olohuoneessa ja makuuhuoneessa tärkeintä on lattiapintojen huolellinen pyyhkiminen. Muista käyttää asuntosi pinnoille sopivia puhdistustuotteita, etteivät pinnat vaurioidu liian veden tai väärän pesuaineen takia. Jos asuntoosi kuuluu kiinteitä kalusteita (esim. jääkaappi, hella tai mahdollinen astianpesukone), muista pyyhkiä ne puhtaaksi.  

Ikkunoiden pesua ei ole kaikkien vuokrasopimuksien ehdoissa sisällytetty loppusiivoukseen, mutta asunnon puhtaanapito myös ikkunoiden osalta kuuluu vuokralaisen velvollisuuksiin vuokrasuhteen aikana. Ikkunat on pestävä muuton yhteydessä, jos ne ovat pesun tarpeessa. 

Muut tilat

Jos käytössäsi on ollut taloyhtiön varastotilaa, huolehdithan varaston tyhjentämisestä ja tarpeettomien tavaroiden asianmukaisesta kierrätyksestä ja hävittämisestä. Älä koskaan jätä huonekaluja tai kodinkoneita taloyhtiön jätekeräykseen. 

Vuokralaisen tulee jättää myös parveke tai asuntoon kuuluva piha siistiin kuntoon. Tämä tarkoittaa parvekkeen tyhjentämistä vuokralaisen kalusteista ja muusta tavarasta sekä tarvittaessa roskien poisvientiä ja pintojen puhdistamista. Lumen pudottamisen suhteen toimitaan, kuten kiinteistönomistajan kanssa asiasta on sovittu. Parvekelasien suhteen toimitaan kuten ikkunoiden kanssa. 

Mitä on tavanomainen kuluminen?

Asumiseen kuuluu pintojen ja kalusteiden tavanomainen kuluminen, jota pitkän käytön jälkeen voidaan katsoa normaaliksi, ajan myötä tapahtuvaksi kulumiseksi. Tällaista on esimerkiksi asunnon pintojen (muun muassa seinät, lattiat) ikääntyminen ja muut sellaiset kulumat, jotka syntyvät pitkän ajan kuluessa. Pääsääntöisesti vuokralainen on vastuussa vaurioista, jos ne ovat aiheutuneet vuokralaisen välinpitämättömyyden, tahallisuuden tai laiminlyönnin seurauksena. 

Jos olet huomannut vuokra-asunnossasi puutteita, kuten vikoja kodinkoneissa tai vaikkapa vesihanoissa, on vioista hyvä ilmoittaa viimeistään pois muuttaessasi. 

Huom.! Nämä ohjeet loppusiivouksesta ovat yleispäteviä. Loppusiivousta koskevat ohjeet/vastuut voivat vaihdella asunnonomistajasta riippuen. Laki asuinhuoneiston vuokrauksesta määrittelee, että vuokralaisen vastuulla on asunnon huolellinen hoitaminen (AHVL, 481/1995). Jos asunnon siivous on puutteellinen, vuokranantajalla on oikeus periä siivouskulut vuokralaiselta. Vuokrasopimuksessa ja poismuuttajaa ohjeistavissa kirjeissä on annettu ohjeet siivouksesta, ja asunnon tulee olla vapautuessa ohjeistuksen mukaisessa kunnossa.