Miten toimia, kun naapuri häiriköi? Lakimies vastaa

Meluisa tai muilla tavoin häiritsevästi käyttäytyvä naapuri on monelle kerrostalossa asuvalle tuttu ongelma. Millaista häiriötä taloyhtiössä tulee sietää ja miten häiritsevään käytökseen voi puuttua? Kysyimme asiaa Retta Asuntovuokrauksen lakimieheltä.

Naapurin aiheuttama melu on yksi yleisimmistä asumisen häiriötekijöistä. Muita häiriötä aiheuttavia asioita voivat olla esimerkiksi kiinteistöön tai omaisuuteen kohdistuva vandalismi tai sekavasti tai pelottavasti käyttäytyvä asukas.

”Juhlinta ja kovaääninen musiikin soittaminen lienevät yleisimmät valituksen aiheet”, kertoo Retta Asuntovuokrauksen lakimies Hannamaija Harteela.

Keskustelu naapurin kanssa on ensimmäinen askel kohti häiriöttömämpää asumista.

”Joskus kyse voi olla ihan puhtaasta tietämättömyydestä, eli häiriötä aiheuttava henkilö ei itse ymmärrä äänen kuuluvan naapuriin asti”, Harteela toteaa.

”Yhteisössä kuten kerrostaloyhtiössä asuessa on siedettävä normaaleja elämisen ja asumisen ääniä. Täyttä hiljaisuutta ei siis voi vaatia, ei edes yöllä. Esimerkiksi suihkussa on oikeus käydä myös yöaikaan”, Harteela kertoo.

Häiritsevästä elämästä on kyse siinä vaiheessa, jos muille asukkaille aiheutuu jatkuvaa tai toistuvaa häiriötä. Esimerkiksi yksittäiset juhlat ovat ihan normaalia elämää, mutta naapurin jatkuvaa juhlintaa ja musiikinsoittoa pitkälle yöhön ei sen sijaan tarvitse sietää.

”Monesti häiritsevä elämä liitetään jollakin tavalla paheksuttavaan toimintaan, kuten runsaaseen alkoholinkäyttöön. Sinänsä toiminnan ei kuitenkaan edellytetä olevan paheksuttavaa tai moitittavaa, jotta se voitaisiin katsoa häiritseväksi. Esimerkiksi koiran haukunta tai pianon soittaminen useiden tuntien ajan joka päivä voidaan katsoa häiritseväksi elämäksi”, Harteela sanoo.

Kirjaa havainnot ja ota yhteyttä isännöitsijään 

Mikäli keskustelu häiriköivän naapurin kanssa ei auta, kannattaa ottaa yhteyttä taloyhtiön isännöitsijään ja hallitukseen.

”Isännöitsijä ja hallitus arvioivat, onko asiassa syytä ryhtyä toimenpiteisiin”, Harteela sanoo.

Mikäli kyse on taloyhtiön osakkaan vuokralaisen aiheuttamasta häiriöstä, kannattaa ongelmaa yleensä lähteä selvittämään vuokranantajan kautta. Vuokranantaja voi viime kädessä purkaa häiritsevää elämää viettävän vuokralaisensa vuokrasopimuksen. Myös taloyhtiön on mahdollista puuttua häiriköintiin ottamalla kyseinen huoneisto yhtiön hallintaan.

”On kuitenkin syytä muistaa, että näyttötaakka häiriöstä on vuokrasopimuksen purkamisen osalta vuokranantajalla ja hallintaanottomenettelyn osalta taloyhtiöllä. Molemmat toimenpiteet edellyttävät siis todisteita siitä, että kyseisessä huoneistossa vietetään häiritsevää elämää ja että tällä menettelyllä on vähäistä suurempi merkitys”, Harteela kertoo.

Myös esimerkiksi asukkaan uhkaava käytös tai rikollinen toiminta voi pahimmillaan johtaa vuokrasopimuksen purkamiseen tai huoneiston hallintaanottoon. Tällaisissa tapauksissa kannattaa toki tarvittaessa ottaa isännöitsijän lisäksi yhteyttä poliisiin.

Jos oma naapurisi metelöi tai aiheuttaa muuta asumista häiritsevää harmia, kannattaa havainnot kirjata ylös ja toimittaa isännöitsijälle.

”Haasteellisia ovat esimerkiksi tilanteet, joissa vain yksittäinen asukas valittaa metelistä, mutta muut naapurit eivät ole kokeneet mitään häiriötä. Ongelmallisia ovat myös nimettömät häiriöilmoitukset, joiden todenperäisyyttä ei pystytä varmistamaan”, Harteela toteaa.

Lue muita vinkkejämme vuokralaisille TÄÄLLÄ>