As. Oy Aleksanterinkatu 9, Tampere

As. Oy Aleksanterinkatu 9 on kaksikerroksinen, viisirappuinen asuinkerrostalo, jossa on 23 asuntoa. Taloyhtiö on valmistunut vuonna 1930 ja se sijaitsee Tampereella.

Lähtötilanne:

1930-luvulla rakennetun talon koko julkisivu oli alun perin rapattu vaaleaksi. 1970-luvun tehdyn remontin yhteydessä talo kuitenkin verhoiltiin peltilevyillä ja siihen asennettiin B-mallin ikkunat. Rakenneselvityksessä kävi ilmi, ettei rappauksen kunto ollut enää hyvä. Nykyisen rakennusteknisen tiedon mukaan hirsirakenteiden rappaus ei myöskään ollut kestävä ratkaisu.

Ratkaisu:

Julkisivuremontissa uniikki talo palautettiin omalle aikakaudelleen lautaverhouksella. Rakennukselle pyrittiin hakemaan rakentamisajankohdan mukaista ilmettä lautaverhouksen lisäksi palauttamalla ikkunat 12- ja 9-ruutuisiksi. Onnistuneen lopputuloksen mahdollisti sujuva yhteistyö remontin valvojan ja suunnittelijan, pääurakoitsijan sekä arkkitehdin kanssa.

Tulokset:

Osakkaat olivat hyvin tyytyväisiä lopputulokseen, koska ennen vaatimattoman näköisestä julkisivusta on kuoriutunut alueen ja asukkaiden ylpeidenaihe. Ammattimaisen ja laadukkaan suunnittelun ansiosta talolle saatiin ilme, joka istuttaa sen kauniisti Juhannuskylänä tunnetun alueen muuhun rakennuskantaan. Samalla myös talon energiatehokkuus parantui. Hanke sai kunniamaininnan Julkisivuremontti 2017 -kilpailussa.

“Julkisivuremontilla talolle saatiin ilme, joka istuttaa sen kauniisti alueen muuhun rakennuskantaan”