Nappaa vinkit viime hetken valmisteluihin: Joulun to do -lista

Joulu on kohta ovella, mutta valmistelut vasta puolitiessä? Nappaa vinkkimme, miten loihdit joulun kotiin ja hoidat tehokkaasti viime hetken järjestelyt! 
 
Aiempien vuosien vannomisesta huolimatta jouluvalmistelut ovat saattaneet jäädä taas viime tippaan. Nappaa vinkkimme, joilla pääset valmistautumaan jouluun rennosti, mutta tehokkaasti. 

Joulusiivouksen ei tarvitse olla urakka

Jos perusteelliseen joulusiivoukseen ei ole enää aikaa, valitse asunnosta tärkeimmät huoneet, jotka tulisi siivota. Etene tärkeysjärjestyksessä, huone kerrallaan, niin pitkälle kuin ehdit. Mikään ei ole stressaavampaa kuin koko kodin siivoaminen kiireessä. Jos siivoaminen jää yrityksestä huolimatta kesken, himmennä jouluna valaistus, niin kukaan ei huomaa nurkkien pölyhiukkasia. 

Jos ehdit, keittiössä kannattaa käydä läpi ruokakaapit. Tyhjennä ne kaikesta turhasta, jotta jouluruuille on tilaa ja voit samalla tehdä listan jouluruokaostoksista. Katso samalla, onko jääkaappi puhdas ja tarvittaessa pyyhi sen hyllyt. 

Joulupöytä koreaksi ilman stressiä

Joulupöytä on monille yksi joulun kohokohdista. Jouluruuan valmistaminen voi kuitenkin aiheuttaa päänvaivaa, jos aika on kortilla – varsinkin jos kylään on tulossa paljon ihmisiä.

Kaikkea ei kuitenkaan tarvitse valmistaa itse. Päätä etukäteen, mitkä ruuat haluat tehdä itse ja missä voit turvautua kaupan valmistiskiin. Kun asettelet jouluruuat esille kauniille tarjoiluastioille ja -lautasille, harva huomaa, mikä ruoka on kaupasta ja mikä itse tehtyä.

Voit myös järjestää vieraiden kesken pienet joulunyyttärit, joissa kaikki vieraat tuovat mukanaan yhden jouluruuan ja huolehdit itse lopuista. Jotkut ruuat voi myös valmistaa pari päivää etukäteen ja pistää pakastimeen.

Joulu on yhdessäolon aikaa

Yhdessä saa aikaan enemmän – pyydä siis läheisiäsi jouluvalmisteluihin. Askareet sujuvat mukavammin, kun virittäydytte tunnelmaan nauttimalla samalla glögiä, kuuntelemalla parhaita joululauluja ja napostelemalla pipareita. Kokeile vaikkapa pakettityöpajaa tai yhteistä siivous- tai kokkailuhetkeä.

Jos sinulla tai ystävilläsi on lapsia, anna heidän hoitaa joulukoristelut. Lapset nauttivat siitä varmasti, sinulle jää aikaa muuhun ja koti on rakkaudella koristeltu.

Suunnitelmallisuus on avainsana – tee suunnitelmat myös kiireen keskellä

Vaikka sinulla olisi kiire, pysähdy hetkeksi miettimään Yritä miettiä kaikki joululahjat valmiiksi ennen kuin lähdet ostamaan niitä. Näin vältät turhan haahuilun kaupoissa. Vaikka kaikki rakastavat yllätyksiä, säästät aikaa ja osut varmasti oikeaan, kun kysyt joululahjatoiveet kaikilta etukäteen. Varsinkin perheen nuorimmilta löytyy varmasti lista joulupukille jo valmiina.

Ennen jouluvalmisteluja mieti huolella, mikä tekee joulusta tunnelmallisen juuri sinun kotonasi. Panosta siihen, että saat ainakin kolme tärkeintä asiaa kuntoon. Nappaa alta konkreettiset vinkit, mistä voit pihistää ja mihin panostaa:

Pihistä
  • Kukaan ei tule kurkistelemaan kaappeihisi jouluna – jätä siis kaappien suursiivous suosiolla keväälle.
  • Hienosti paketoidut paketit ovat upeita, mutta muista, että lahjoissa ajatus on tärkein. Yksinkertaisuuskin on kaunista, joten kiireessä on turha väkertää pakettien kanssa koko päivää.
  • Joulukoristeet tuovat tunnelmaa kotiin, mutta koko asuntoa ei tarvitse kuitenkaan kuorruttaa niillä. Koristele vain oleskelutila, jos aikasi ei riitä muuhun.
Panosta
  • Jouluvalot tuovat joulumielen vuodesta toiseen, ja pimeinä iltoina on ihana nauttia niiden luomasta tunnelmasta. Jos ei ole aikaa koristella kotia muuten, valosarjoilla ja kynttilöillä luot himmeisiin iltoihin varmaa jouluntaikaa. 
  • Vaatteiden ei tarvitse olla viikattuna millintarkasti kaapissa, mutta kaiva esille valmiiksi rennot oloasusi, villasukkasi ja lempilautapelisi. Jouluillallisen tai -saunan jälkeen on ihana rentoutua yhdessä.
  • Panosta tuoksuihin. Olisipa kotisi jouluinen tunnelmanluoja hyasintti, kuusenhavut tai aito joulukuusi, pidä huoli, että ehdit hankkia ainakin sen.