Haastava sijoitusympäristö vaatii kunnon työkaluja

Rettan artikkeli Helsingin Sanomien Kiinteistö-liitteessä 19.9.2023

Moni kiinteistösijoittaja miettii nyt kohteiden käyttöasteita, vuokratuottotasoja ja saatavien hallintaan liittyviä riskejä. Muuttuneessa markkinatilanteessa reaaliaikainen tieto on arvokkaampaa kuin koskaan.

Miksi vuokratuotto on heikompaa tietyllä alueella? Kuinka paljon vuokratasoa uskaltaa nostaa ilman, että vuokralainen lähtee? Miten varautua nouseviin kustannuksiin tai yllättäviin kuluihin?

Tällaisiin kysymyksiin Rettan kiinteistöjohtamisen asiantuntijat ovat viime aikoina vastanneet.

Ei ihme, sillä asunto- ja kiinteistösijoittamisen ympäristö on parin vuoden aikana muuttunut huomattavasti. Tuottolaskelmat ovat menneet uusiksi kulujen muuttuessa. Paikoin myös kassavirta on painunut miinuspuolelle. Sijoittajat ymmärrettävästi pohtivat, miten nykytilanteessa olisi viisasta toimia.

– Tässä ajassa reaaliaikaisen tiedon merkitys korostuu, Retta Managementin talouspalveluiden johtaja Mikael Strann painottaa.

Ei ennakointia ilman oikeaa tietoa

Erityisesti kiinteistökohteiden tyhjäkäynti ja saatavien hallintaan liittyvät riskit hirvittävät kiinteistösijoittajia. Markkinamyllerryksessä onkin osattava ennakoida, ja siihen tarvitaan ajantasaista tietoa.

Rettan kehittämän tiedon analysointityökalun, Retta Insightin, avulla sijoittaja voi tarkastella esimerkiksi sitä, mitkä kohteet ovat tyhjillään, maksaako vuokralainen vuokransa ajallaan ja onko vuokra oikealla tasolla suhteessa kulurakenteeseen.

Tietojen analysointityökalu on uudenlainen yhdistelmä talousdataa ja kiinteistökohtaista tietoa – juuri sitä tietoa, jota sijoittaja tarvitsee ennakoivaan päätöksentekoon.

– Retta Insightissa kiinteistöjohtamisen kannalta oleelliset mittarit voi yhdistää oikeisiin raportteihin. Kiinteistön korjaussuunnitelman voi yhdistää budjettiin, kun taas kassavirta-analyysillä voi peilata rahavirran riittävyyttä suhteessa investointeihin, Strann valottaa.

Tiedon ja ihmisten yhteispeliä

Koska kilpailu on kovaa, sijoittajat joutuvat punnitsemaan jokaista liikettään. Esimerkiksi vuokratasoa ei voi nostaa kertaheitolla liikaa, sillä pienikin korotus voi johtaa vuokrasopimuksen päättymiseen.

– Moni kiinteistösijoittaja tarkkailee nyt erityisesti vuokrasaatavia. Asiakaskunta on tunnettava hyvin, jotta tietää, milloin vuokratasoa voi nostaa niin, ettei avoimien saatavien määrä kasva.

Yhtä oikeaa ratkaisua ei välttämättä edes ole. Se mikä toimii yhdellä alueella, ei automaattisesti toimi toisella. Kohteetkin ovat erilaisia.

Strann korostaa, että Retta Insight tuottaa tarvittavan tiedon, mutta ihmiset tekevät loput. Siksi asiakkaan ja asiantuntijoiden välinen vuoropuhelu on tärkeää.

Oikeat keinot löytyvät tietoa ja asiantuntemusta sopivasti yhdistelemällä.

– Jos sijoittaja miettii, miksi tietyllä alueella on paljon avoimia saatavia, mikään portaali ei tarjoa kysymykseen suoraa vastausta. Silloin tarvitaan vuokrauksen, ylläpidon ja talouden asiantuntijoitamme, Strann muistuttaa.

Artikkeli julkaistaan Helsingin Sanomien Kiinteistö-liitteessä 19.9.2023.

Teksti: Katri Kilpiäinen