Vuokravälittäjä Caritan mielestä Jyväskylä on kätevä ja eloisa kaupunki

Carita Alatalo, vuokravälittäjä, Jyväskylä

Jyväskylä tunnetaan opiskelukaupunkina. Retta Asuntovuokrauksen välittäjä Carita Alatalo muutti vuonna 2011 Jyväskylään opiskelemaan kansainvälistä liiketaloutta (AMK), ja siksi hän tunteekin Jyväskylän erittäin hyvin. Opintojen tultua työharjoitteluvaiheeseen, harjoittelupaikka Rettassa herätti Caritan kiinnostuksen. Hän pääsi haastattelun kautta harjoitteluun ja jäi taloon. 

Caritan mielestä Jyväskylässä on parasta tiivis keskusta, missä asiat saa hoidettua helposti joko kävellen tai pyörällä. Kaikki arjen palvelut löytyvät muutaman kilometrin sisältä. Jyväskylän yläkaupunki on eloisa, erityisesti silloin, kun on paljon opiskelijoita. Opiskelijat ovat iso asiakaskunta Jyväskylän vuokra-asuntomarkkinoilla. Sen huomaa selvästi, kun opiskelupaikoista saadaan tulokset. Vastaavasti kesällä katukuvassa näkee enemmän vanhempia ihmisiä ja lapsiperheitä, kertoo Carita. 

Jyväskylässä on erittäin hyvät ulkoilumahdollisuudet. Pyöräily on todella suosittua eivätkä mäetkään haittaa, kun ylämäen jälkeenhän tulee aina alamäki, naurahtaa Carita. Pyöräilymahdollisuudet ovatkin todella hyvät, joskin keskustan alueella pyöräilijät voisi ottaa entistä paremmin huomioon. Tilanne onkin paljon parantunut Yliopistonkadulla olleen remontin myötä, jossa pyöräilijöille toteutettiin oma kaista. Kaupungissa on niin paljon kivoja ulkoilureittejä, muun muassa rantaraitti Jyväsjärven ympäri, ettei kaupungin ulkopuolelle ole tarvetta edes lähteä, Carita kehuu. Rantaraitti kulkee muun muassa Lutakon ohi sekä yliopistokampusten vierestä ja sen varrella on myös ulkokuntosaleja ja uimarantoja. Eikä pidä unohtaa läheistä Laajavuorta, jossa on mm. hiihtokeskus, frisbeegolf-rata ja seikkailupuisto, Carita muistuttaa. 

Tourujoki talvella, Jyväskylä

Mitä liikkumiseen tulee, niin pyöräilyn lisäksi sähköpotkulaudat ovat nousseet suosituiksi. Carita itse käyttää pääasiassa polkupyörää, mutta myös paikallisliikenne Linkkiä – ja tietenkin töissä autoa. Paikallisliikenne toimii tietyillä alueilla kuten Mannilassa ja Kuokkalassa todella hyvin ja sitä käytetään mielellään. 

Jyväskylän alueella on paljon yhteisöllistä toimintaa ja tunnettuja tapahtumia.   

Opiskelijoilla on tietenkin omat tapahtumansa, mutta myös kaikille yhteisiä tapahtumia on paljon. Satamasta löytyy ravintolalaivoja ja alueella pidetään konsertteja. Jyväskylästä ei voi puhua mainitsematta isoa, kansainvälisesti tunnettua tapahtumaa MM-Rallia, jonka aikana kaupungin ihmismäärä moninkertaistuu. Lutakko on oma rauhallinen asuinalueensa keskustan vieressä, rantaraitin varrella. Lutakossa järjestetään joka vuosi SuomiPop-festarit ja alueella on toiminut useampana vuonna MM-Rallien huoltoalue. Syksyllä järjestetään Valon kaupunki -valotapahtuma. Lisäksi on kansainväliset markkinat, yläkaupungissa Yläkaupungin Yö sekä tunnelmallinen Toivolan vanha piha muuntautuu marraskuussa joulupihaksi, listaa Carita.

Yhteisöllisten tapahtumien lisäksi Carita kertoo Kankaan uudesta asuinalueesta, jossa arvoina toimii ekologisuus sekä luovuus. Alue on historiallinen tehdasalue, jossa on ollut muun muassa paperitehdas. Nykyisin vanhasta ajasta henkii esimerkiksi uusien asuintalojen tiiliset julkisivut, jotka mukailevat tehdasajan henkeä. 

Kompassi on yleinen treffipaikka, jossa kaikki tapaavat

Alueelle on myös tuotu kiinnostavaa ja yllättävää taidetta elävöittämään kaupunkikuvaa. Alueen asukkaiden käytössä on yhteiskäyttöpalveluita kuten yhteiskäyttöauto sekä Kankaan sauna. Alueelta löytyy myös viljelypalstoja ja uudehkon alueen palvelut kehittyvät vuosi vuodelta. Kankaalla toimii asukasyhdistys, johon kaikki ovat tervetulleita, ja aluetta kehitetäänkin paljon yhdessä asukkaiden kanssa. Alue on autoton, taloyhtiöillä ei ole omia parkkipaikkoja, vaan autoilijoita palvelee yksi parkkihalli. Vuonna 2017 avattu Sepän kauppakeskus sijaitsee Kankaan lähellä ja palvelee alueen asukkaita.

Vuoden 2015 jälkeen, jolloin Carita aloitti välittäjänä, on vuokra-asuntomarkkina Jyväskylässä muuttunut paljon. Aiemmin yksiöitä oli tarjolla todella vähän ja niiden kysyntä oli kovaa. Nyt on tarjontaa pienistä asunnoista, mutta tilavampien 3–4 huoneen asuntojen kysyntä on kasvanut. Sesongit ovat tasoittuneet ja kesälläkin näkee nuoria enemmän kuin aiemmin. Myös koulujen opiskelijavalinnat jakaantuvat nykyään pidemmälle ajalle, mikä tasaa kysyntäpiikkiä koko kesälle.