Vuokralaisen muistilista loman ajalle

Muista tarkistaa ainakin nämä asiat vuokra-asunnossasi ennen lomalle lähtöä:

  • Sulje vesihanat ja ikkunat. Vakuutus ei välttämättä korvaa mahdollista vesivahinkoja, jos esimerkiksi tiskikoneen vesihana on jäänyt auki.
  • Irrota töpselit seinästä. Tarkista, että kaikki sähkölaitteet kuten televisio ja tietokoneet on irrotettu virtalähteestä. Näin et tuhlaa turhaan sähköä ja suojaat laitteet sähkövaurioilta esimerkiksi ukkosen aikana.
  • Tarkista vakuutukset. Vuokra-asujan kannattaa ottaa laaja kotivakuutus vahinkojen varalta. Tarkasta vakuutuksestasi, mitkä edellytykset korvaukselle vakuutuksessasi mainitaan esimerkiksi murtovarkaiden tai vesivahinkojen osalta. Huomaa, että joihinkin kotivakuutuksiin kuuluu myös matkavakuutus. 
  • Toimiiko palovaroitin? Tarkista, että asuntosi palovaroitin toimii kuten pitää.
  • Siirrä postisi. Jos oleilet lomasi ajan tilapäisessä osoitteessa pidemmän aikaa, voi olla järkevää siirtää posti lomaosoitteeseen. Jos lomasi on liikkuvampi, pyydä tuttavaasi tarvittaessa käymään tarkistamassa postisi. Vaihtoehtoja tilapäiseen osoitteensiirtoon löydät osoitteesta www.posti.fi/henkiloasiakkaat/kampanjat/lomaposti.html
  • Tarkista jääkaappi ja kuivakaapit. Jos olet reissussa pidemmän aikaa, tyhjennä jääkaappi pilaantuvista ruuista ja tarvittaessa kytke virta pois ja sulata pakastin. Tarkista myös, ettei kuivakaappiin jää auki olevia kuiva-aineruokia tuholaishyönteisen kuten sokeritoukkien syötäväksi.
  • Vie vara-avain kaverillesi. Jos sinun pitää tarkistaa lomasi aikana asunnostasi jotain, on hyvä, että vara-avain löytyy lähellä asuvalta kaverilta tai perheenjäseneltä, joka voi tarvittaessa käydä asunnossa poissaolosi aikana.
  • Ilmoita poissaolostasi.  Jos olet poissa useita kuukausia, voi olla hyvä ilmoittaa asiasta vuokranantajallesi. Anna hänelle samalla yhteystiedot, josta sinut saa kiinni poikkeustapauksien varalta.

Huom. Muistathan, että vuokralainen tarvitsee aina vuokranantajan luvan vuokra-asunnon alivuokraukseen.

Lue muita vinkkejämme vuokralaisille TÄÄLLÄ.

Etsitkö vuokra-asuntoa? Selaa vapaita kohteitamme tai jätä asuntohakemus!