{{ result.type_rendered }}
Iltojen pimentyessä sähkönkulutus nousee monissa kodeissa ajankohtaiseksi aiheeksi. Haastattelimme energia-asiantuntijaa vuokra-asuntojen yleisimmistä sähkönkulutukseen liittyvistä kysymyksistä, kuten mitkä ovat vuokra-asunnon suurimmat sähkönkuluttajat ja miten vuokralainen voi itse vaikuttaa sähkölaskuunsa. Artikkelin lopusta löydät 10 vinkkiä, joiden avulla voit vaikuttaa sähkölaskusi loppusummaan.
Taloyhtiön sähkö jakautuu kiinteistösähköön ja huoneistosähköön. Näistä vuokralaisen sähkölaskussa näkyy vain huoneistosähkö, johon kuuluu huoneistojen sisällä olevat sähköä kuluttavat palvelut ja tavarat. Näitä ovat esimerkiksi valaistus, kodinkoneet ja kylmälaitteet, viihde-elektroniikka sekä huoneistokohtainen sauna.
Kiinteistösähkön puolelle taas kuuluu yhteisten tilojen valaistus, taloyhtiön sauna sekä ilmanvaihto- ja lämmitysjärjestelmien kuluttama sähkö – näin ollen esimerkiksi asuntojen lämpötilan nostaminen ilmojen viilentyessä ei vaikuta vuokralaisen omaan sähkölaskuun.
Asunnon suurimpia sähkönkuluttajia ovat yleensä sauna, märkätilojen “mukavuuslämmitys”, kuivauslaitteet ja viihde-elektroniikka. Saunominen kaksi kertaa viikossa kasvattaa sähkölaskua vuositasolla satoja euroja. Saunan suosituslämpötila on 70-80 astetta – sadan asteen löylyt voivat kuluttaa jopa 30 % enemmän energiaa.
Mahdolliset kylpytiloissa olevat mukavuuslämmitykset ovat ensisijaisesti suunniteltu pitämään märkätilat kuivana kosteudesta – eivät lämmittämään lattiaa, kuten yleisesti saatetaan luulla. Lämpötilan nostaminen yli tietyn lämpötilan ei tuo asukkaalle lisähyötyä, mutta kasvattaa kyllä sähkölaskua huomattavasti. Mukavuuslämmityksen sähkönkulutus vastaa vuosittain noin 200 euroa keskikokoisessa kylpyhuoneessa. Myös kuivausrummut ja kuivauskaapit voivat kasvattaa sähkölaskua jopa sadoilla euroilla vuodessa.
Viihde-elektroniikan osuus sähkölaskusta on noussut huomattavasti viime vuosina – valaistus ja viihde-elektroniikka yhdessä muodostavat keskimäärin noin puolet sähkölaskusta. Viihde-elektroniikkaa ostaessa kannattaa kiinnittää huomiota energiamerkintöihin ja laitteen tarpeellisuuteen. Turhat laitehankinnat käyvät kukkarolle paitsi kassalla myös sähkölaskua maksettaessa. Esimerkiksi tietokoneiden välillä on paljon eroja; kannettavat tietokoneet kuluttavat jopa 80 % vähemmän energiaa kuin pöytätietokoneet.
Kiinteistösähköäkään ei kannata jättää täysin huomiotta, vaikka se ei vuokralaisen omaan sähkölaskuun suoranaisesti vaikutakaan. “Valveutunut vuokralainen on kiinnostunut myös kiinteistön asioista. Jos esimerkiksi huomaa, että valaistus on koko ajan päällä, kannattaa asiasta ilmoittaa. Turha energiahukka on aina kustannus, ja ylläpitokustannusten nousu heijastuu jossain vaiheessa myös vuokriin”, Rettan isännöitsijä sanoo.