Toteuta asumisen haaveesi: 5 syytä vaihtaa asuntoa

Onko asuntosi käynyt liian pieneksi? Olisiko pohjaratkaisussa parantamisen varaa? Aika ajoin elämäntilanteiden muutokset luovat tarvetta uudenlaiselle asunnolle – joskus taas uusi asunto tuo kaivattua uutta näkökulmaa arkeen. Silloin kannattaa tutustua vuokramarkkinoiden monipuoliseen tarjontaan.

Asunnon vaihtamiseen ei tarvitse aina olla pakottavaa syytä. Toisinaan muuttopäätöksen tekemiseen riittää, että kaipaa vaihtelua asunnon sijaintiin tai pohjaratkaisuun. Nappaa alta 5 tilannetta, milloin kannattaa harkita uuden unelmakodin etsimistä.

Avokeittiö tai tilavampi eteinen käden ulottuvilla

Loppuuko tila eteisen kaapeista tai haluaisitko kokeilla avaraa keittiön ja olohuoneen yhdistelmää? Säilytystilan puute on yksi yleisimmistä asunnonvaihdon syistä. Kun vanhan asunnon ratkaisut eivät tunnu enää toimivilta, kannattaa vilkaista, minkälaisia asuntoja vuokramarkkinoilla olisi tarjolla. Saatat hyvinkin löytää sinua paremmin palvelevan pohjaratkaisun samalla vuokralla tai neliömäärällä.

Kokeile asumista unelmasijainnissasi

Oletko aina halunnut asua veden äärellä tai lähempänä keskustan urbaania elämänenoa? Parhaimmillaan asuinalueen ympäristö voi toimia asuntosi jatkeena. Vuokralla unelmasi kokeileminen onnistuu helpommin! Asuntojen vuokrat eivät vaihtele sijainnin mukaan yhtä paljon kuin omistusasunnoissa. Lisäksi asunnon vuokraaminen on joustavampaa – esimerkiksi toistaiseksi voimassaolevassa vuokrasopimuksessa on tietyn asumisajan jälkeen vain kuukauden irtisanomisoikeus, jolloin uuteen asuntoon muuttaminen onnistuu nopeasti ja vaivattomasti.

Hanki lisätunteja arkeen muuttamalla lähemmäs työ- tai opiskelupaikkaasi

Jos päivittäiseen työ- tai koulumatkaan kuluu tunti suuntaansa, voi se alkaa turhauttaa pitkällä aikavälillä. Tällöin kannattaakin pohtia, olisiko muuttaminen lähemmäs työ- tai opiskelupaikkaa mahdollista. Etsi asuntoja avoimilla mielin – myös alueilta, joita et ole ehkä ennen harkinnut.

Jos muuttorumba alkaa ahdistaa, mieti muuttamisen tuomia etuja. Mihin käyttäisit lisäajan arjessasi, jos työmatkasi lyhenisi parilla tunnilla päivässä?

Älä arastele! Etsi asunto, joka vastaa muuttuneita tarpeitasi

Kun elämässä tapahtuu isoja muutoksia, kannattaa pohtia, sopiiko vanha asunto enää uuteen elämäntilanteeseen. Riittääkö kasvaville lapsille yhteinen huone, jääkö osa ison asunnon neliöistä käyttämättä tai kuinka paljon säästäisi, jos muuttaisikin yhteen kumppanin tai kaverin kanssa?

Kun elämäntilanne muuttuu, asunnon vaihtamista ei kannata lykätä, vaikka se aluksi tuntuisi työläältä prosessilta. Mieti, mikä sinulle on tärkeää arjen ja hyvinvoinnin kannalta. Vaikka koti, jossa viihtyy, on tärkeä osa elämää, tulisi rahaa jäädä myös vapaa-ajalle omaa hyvinvointia lisääviin asioihin. Voit parhaassa tapauksessa löytää asunnon, joka on aivan yhtä ihana ja viihtyisä kuin nykyinen kotisi, mutta vastaa paremmin uusia tarpeitasi.

Valitse koti, joka mahdollistaa arjen unelmasi

Kuinka ihana olisikaan oma koira, pitkät kylpyhetket koti-spassa tai aamukahvien nauttiminen omalla parvekkeella? Ihmiset usein välttelevät muuttamista, vaikka asunnosta puuttuisikin jotain itselle ihanteellista. Onko esimerkiksi haaveissasi ollut aina koiran hankkiminen, mutta nykyisessä asunnossasi ei saa pitää lemmikkieläimiä? Vuokramarkkinoilla on nykyään paljon hyviä asuntoja, joihin myös lemmikit ovat tervetulleita. Jos taas unelma-arkeesi kuulu latte kulmakioskista tai aamiaiset lempiravintolassasi, muuta lähelle sinulle tärkeitä palveluita.

Ole siis rohkea ja ota hetki aikaa unelmakotisi etsimiseen!

Jos asunnon vaihtaminen alkoi houkuttaa, tutustu vapaisiin vuokra-asuntoihimme täällä.