Näkyykö naapurista suoraan kotiisi? Rakenna näkösuoja, joka tuo yksityisyyttä!

Lue vinkit, joilla oman kodin yksityisyys on taattu myös tiiviisti rakennetussa naapurustossa.

Tiiviissä naapurustossa voi joskus tuntua, että turhan monella ihmisellä on näköyhteys oman kodin puuhiin. Näkösuoja naapuriin voidaan kuitenkin luoda ilman, että kaunista ulkomaisemaa tarvitsee kokonaan peittää sälekaihtimilla tai paksuilla verhoilla.

Kun kaipaa lisää näkösuojaa kotiin, tärkeintä on kartoittaa näköesteen kannalta ratkaisevat kohdat asunnossa ja miettiä, miten täydellistä suojaa tarvitsee, miltä korkeudelta ja mitä ei halua nähdä ulkoa.

1. Sermi suojaa etenkin pienen kodin yksityisyyttä

Sermi vie vähän tilaa ja sitä on helppo liikutella. Se on hyvä näkösuoja erityisesti kotiin, jossa ei ole erillistä makuuhuonetta. Sermin avulla nukkumatilan saa helposti rauhoitettua katseilta, mutta sermiä voi tarpeen mukaan myös liikutella. Sitä voi käyttää pienessä kodissa esimerkiksi suojaisan pukeutumistilan ja rauhallisen etätyöpisteen rakentamiseen.

2. Viherkasvit ikkunalaudalla suojaavat ulkopuolisten katseilta

Viherkasvit näyttävät erityisen hyvältä pieninä rykelminä ja ikkunalaudalle sijoitettuna ne tuovat samalla näkösuojaa asuntoon. Jos kotonasi ei ole tarpeeksi leveää ikkunalautaa, ei hätää! Voit asettaa kasvit ikkunan alle vaikkapa trendikkäälle bambupenkille. Suosi tällöin kuitenkin astetta isompia viherkasveja, jotta niiden pituus riittää peittämään ikkunan alaosaa ja suojaamaan huonetta katseilta.

Viime vuosina myös suuret puumaiset viherkasvit ovat vilahdelleet sisustuslehtien ja -blogien sivuilla. Esimerkiksi banaanipuu, lyyraviikuna ja sirovuoripalmu riittävät jo yksinään antamaan tarvittavaa näkösuojaa kotiin. Voit hakea lisää inspiraatiota kodin viherkasveihin esimerkiksi Pinterestistä.

3. Osittainen peittäminen voi riittää – keskity kriittisiin kohtiin

Ikkunaa ei aina tarvitse peittää kokonaan, varsinkaan jos ei ole tarvetta huoneen pimentämiseen. Aseta ikkunalle näyttävä koriste-esine, joka toimii katseenvangitsijana. Esimerkiksi kaunis pöytälamppu kiinnittää huomiota ikkunaan, mutta ehkäisee katseen siirtymistä pidemmälle huoneeseen. Jos haluat peittää näkyvyyden vaikkapa tiettyyn sohvannurkkaan, voit asettaa isomman taulun nojalleen ikkunaa vasten kriittiseen kohtaan.

Jos asut ensimmäisen kerroksen omistusasunnossa, voit kokeilla myös näkösuojakalvoa. Näkösuojakalvo kiinnitetään ikkunan alaosaan. Se poistaa näkyvyyttä ikkunan läpi sekä suojaa kadulla kulkevien katseilta.

4. Kevyet verhot luovat sensuellin näkösuojan ikkunaan

Paksut verhot tai sälekaihtimet kyllä peittävät näkymää kotiin, mutta ne tekevät huoneen helposti samalla pimeäksi ja ahtaan tuntuiseksi. Luonnonvalosta ja maisemasta pääsee nauttimaan, kun hankkii paksujen verhojen pariksi kevyemmät läpikuultavat verhot. Kevyet verhot luovat näkösuojaa, mutta päästävät silti valoa ja maisemaa sopivasti läpi.

Suosi läpikuultavissa verhoissa kevyttä polyesteriä tai rouheaa puuvillaa. Raikkaimman ilmeen saat, kun valitset kevyen valkoisen verhokankaan, mutta myös tumma harmaa tai luonnonläheinen beige ovat trendikkäitä valintoja skandinaaviseen sisustukseen.

5. Näkösuoja parvekkeelle on helppo rakentaa itse

Jos naapurista näkyy häiritsevästi omaan kotiin, voi joskus olla helpompaa sijoittaa näkösuoja parvekkeelle. Lasitettu parveke on helppo suojata puisilla sälekaihtimilla tai erillisillä parvekkeelle tarkoitetuilla näkösuojilla. Lasittamattomalle parvekkeelle voi taas itse rakentaa näkösuojan köynnösritilästä – ripusta ritilään köynnöksiä, koukulla varustettuja ruukkuja tai vaikkapa LED-valoja. Parannat samalla myös parvekkeen viihtyisyyttä.