Näin valitset sijoitusasunnon

Nainen-muuttamassa-uuteen-kotiin-hymyillen-ja-kantaen-muuttolaatikoita

Asunto on pitkäikäinen ja vakaa sijoitus, johon otettua lainaa lyhentää kanssasi myös vuokralainen. Sijoitusasuntoa valitessasi lähde liikkeelle siitä, millaista tuottoa haet sijoituksellesi. Etenemisvaihtoehtoja on kaksi: mikäli sinulle riittää hiukan alhaisempi tuottotaso, mutta toisaalta lähes varma asunnon arvonnousu, kannattaa katsella erityisesti kohteita kaupunkien keskustoista ja suosituilta alueilta, hyvien julkisten kulkuyhteyksien varrella. Jos taas toivot hieman korkeampaa tuottoa, ja asunnon vähäisempi tai hitaampi arvonnousu ei haittaa sinua, kannattaa kääntää katse kaupunkien reuna-alueille, mutta edelleen hyvien julkisten kulkuyhteyksien varrelle.

Alue

Ennen sijoituspäätöstä tutustu eri alueiden vuokra-asuntotarjontaan ja kysyntään sekä vuokratasoihin. Lähistöllä sijaitsevilla palveluilla, työpaikka-alueilla, kouluilla ja oppilaitoksilla sekä alueen demografialla, infralla ja kaavoituskehityksellä on merkitystä sekä asunnon vuokrattavuuteen että arvonnousuun.

Kohde

Kun olet päättänyt sijainnista, tutustu myytävänä oleviin kohteisiin. Myös tässä vaiheessa on tehtävä valintoja ja päätettävä sijoitusstrategia:

  • vanha rakennus, jossa remontoitava asunto: osattava arvioida remonttikulut ja -aika oikein, nopea arvonnousupotentiaali mahdollinen
  • vanha rakennus, jossa remontoitu asunto: osattava arvioida tehdyn remontin laatu ja sen todellinen vaikutus asunnon hintaan sekä tehtyjen materiaali- ja laitevalintojen vaikutus vuokrattavuuteen
  • vanha rakennus, jossa yhtiön peruskorjaukset tekemättä: osattava arvioida asunnon osuus tulevista peruskorjauskustannuksista, tarvittavan lisärahoituksen määrä sekä vuokratuottojen menetys
  • uudiskohde: ei lähivuosina suuria korjaustarpeita, mutta hankintahinta korkeampi, joten tuottotaso saattaa jäädä alhaisemmaksi
  • huoneiston koko ja pohjaratkaisu: esimerkiksi suuri kaksio voi olla liian kallis sinkulle eikä toisaalta miellytä pariskuntia, jos pohjaratkaisu on huono (makuuhuoneeseen ei mahdu parisänkyä)

Edellä mainittujen seikkojen lisäksi on tutustuttava huolellisesti yhtiön yhtiöjärjestykseen ja talouteen sekä yhtiön isännöinnin ammattimaisuuteen.

Rahoitus ja verotus

Velan käyttö parantaa oman pääoman tuottoa. Neuvottele rahoitus valmiiksi, jolloin tiedät myös tarvittavan oman pääoman määrän. Huomioi korkomenot tuottolaskelmissa ja tee herkkyyslaskelma koronnousun varalta. Voit harkita myös korkosuojausta.

Tutustu vuokratuottojen verotukseen ja kulujen vähennysoikeuksiin. Huomioi myös omistusaikanasi esimerkiksi asunto-osakeyhtiön tekemien rahastointipäätösten vaikutus vähennysoikeuteesi.

Vuokraus

Kun määrität vuokratason oikein, tyhjänä oloaika jää lyhyeksi ja vuokrakassavirralla voit kattaa heti juoksemaan lähtevät rahoitus- ja vastikekulut. Oikein määritetty vuokrataso hillitsee myös vuokralaisen vaihtuvuutta. Vaikka laki asuinhuoneiston vuokrauksesta määritteleekin hyvin pitkälle vuokrauksen ehdot, vuokranantajalla on kuitenkin mahdollisuus lisätä sopimukseen haluamiaan ehtoja liittyen esimerkiksi vuokrantarkistuksen tapaan ja määrään, tupakointiin, lemmikkieläimiin ja vuokralaisen tekemiin muutostöihin. Vuokralaisen luottotietojen tarkistus, vakuus sopimusehtojen täyttämiseksi, asunnon dokumentoitu sisäänmuuttotarkastus sekä vuokralaisen henkilöllisyyden tarkistaminen kuuluvat myös vuokrausprosessiin.

Taloyhtiön asioihin vaikuttaminen

Osallistumalla aktiivisesti yhtiökokouksiin ja pyrkimällä asunto-osakeyhtiön hallituksen jäseneksi pystyt valvomaan ja vaikuttamaan siihen, miten sijoituksesi arvo säilyy ja mieluiten nousee.

Varmista luotettavat vuokralaiset sijoitusasunnollesi

Asunnon vuokraukseen liittyy monia muistettavia kohtia. Mikäli sinulla ei ole aikaa hoitaa vuokraukseen liittyviä asioita, ota avuksesi asuntovuokrauksen ammattilaiset. Antamalla asuntosi Retta Asuntovuokrauksen ammattilaisten hoidettavaksi varmistat, että saat asunnollesi hyvän tuoton ja luotettavat vuokralaiset.

Voit myös hoitaa asunnon hankinnan helposti ostotoimeksiannolla. Tässä sinua auttavat esimerkiksi Huoneistokeskus

Ota yhteyttä Retta Asuntovuokrauksen ammattilaisiin täällä >>