Miten säilyttää järjestys lapsiperheen kodissa? Lue vinkit

Tilanpuute ja ympäri asuntoa levinneet tavarat ovat varmasti tuttu ilmiö monissa lapsiperheissä. Järkevillä säilytysratkaisuilla kodista voi kuitenkin saada tilaihmeen.

Lapsiperheessä tila kotona voi välillä tuntua loppuvan kesken, mutta fiksuilla ratkaisuilla saat neliöistä kaiken irti. Kun säilytystilaa tarvitaan sekä lastenvaatteille, lukuisille leluille sekä harrastusvälineille, nousevat tilojen hyötykäyttö, muunneltavuus ja käytännöllisyys avainsanoiksi lapsiperheiden asunnoissa.

Hyödynnä hukkatila

Tavarat, joita ei tarvitse usein, voi sijoittaa vetolaatikoihin sängyn alle. Pyyhkeet ja lakanat, osa lasten leluista sekä vanhat koulu- ja lastenkirjat pysyvät näin katseilta piilossa, mutta samalla käden ulottuvilla.

Myös kerros- ja parvisängyt tuovat tilaa lastenhuoneeseen. Parvisängyn alle voi tehdä leikkinurkkauksen lapselle tai työtilan vanhemmalle koululaiselle.

Jos asunnossa on portaat, kannattaa niiden alle luoda säilytystilaa. Parhaiten tilan saa käyttöön muunneltavilla kaappikokonaisuuksilla.

Lajittele lelut

Hanki koreja, laatikoita ja säilytyspusseja erityyppisille leluille. Lelujen koko voi vaihdella pienistä legoista jättisuuriin pehmoleluihin, joten säilytysratkaisujen tulee myös olla erikokoisia. Läpinäkyvien laatikkojen avulla voi vähentää turhaa sotkua, kun lapsi näkee, missä laatikossa halutut lelut ovat.

Pyörillä kulkevaa kevyttä rottinkikoria saa helposti kuljetettua pitkin asuntoa ja lapsi voi leikkien päätteeksi itse kerätä lelunsa siihen.

Laita pallot ja muut ulkopelivälineet isoon pesupussiin ja ripusta se eteisen kaappiin, josta se on helppo napata mukaan ulos lähtiessä.

Käytännöllinen koti myös lapsen kannalta

Sijoita lastenhuoneen kalusteet seinän viereen, jotta leikkeihin ja kärrynpyöriin jää tarpeeksi tilaa huoneen keskelle. Myös matto kannattaa valita huolella. Vaikka pörröinen matto on houkuttelevan pehmeä, kätkee se sisäänsä helposti yllätyksiä, kuten pikkuleluja ja pölyä.

Siirrä tarpeellinen tavara lasten ulottuville. Laske naulakko alemmas ja siirrä korit sopivalle korkeudelle, jolloin lasten on helppo laittaa tavarat paikoilleen. Hanki myös kaikille perheenjäsenille omat laatikot eteiseen. Aikaa säästyy, kun ei tarvitse etsiä hanskoja ja hattuja muiden joukosta.

Pidä eteisessä aina vain tarpeellinen. Tarvitset vähemmän säilytystila ulkovaatteille kerralla, kun siirrät talvivaatteet kesällä varastoon kokonaan pois asunnosta.

Sijoita eteiseen erillinen säilytyskori, jonne lapset voivat riisua kuravaatteensa. Näin lika ei kulkeudu ympäri asuntoa ja korin voi kiikuttaa helposti pesuhuoneeseen.

Mitä vähemmän tavaraa on, sitä vähemmän sitä kerääntyy

Jos kodista löytyy purnukkaa, lipastoa ja laatikostoa, täyttyvät ne helposti epäoleellisesta tavarasta. Niihin on helppo nakata nopeasti näkyvistä ylimääräiset tavarakasat, jotka myös helposti unohtuvat sinne.

Tilan säästämiseksi kannattaa olla kriittinen sen suhteen, mitä haluaa säilyttää. Kaikki rikkinäinen kannattaa surutta heittää pois ja käyttökelpoinen itselle turha tavara antaa eteenpäin. Näin kotiin saa lisää säilytystilaa oikeasti tarpeellisille tavaroille. Lue TÄÄLTÄ, miten hankkiudut eroon turhasta tavarasta. Hyvä nyrkkisääntö on, että jos ei ole tarvinnut tiettyä tavaraa yli vuoteen, ei tule tarvitsemaan sitä jatkossakaan.

Muita artikkeleitamme vuokralaisille voit lukea TÄÄLLÄ>>