Löytyikö kiinnostava asuntoilmoitus? Tarkista nämä 5 asiaa

Hyvä asuntoilmoitus kertoo vuokralaiselle tärkeimmät asiat vuokrattavasta asunnosta. Yleisen esittelyn lisäksi siitä saa tarkemmat tiedot muun muassa asunnon huoneluvusta ja pohjaratkaisusta. Mutta mitä muuta vuokra-asuntoilmoituksesta on hyvä tarkistaa?

Asuntoilmoituksen perustiedoissa esitellään usein asunnon sijainti, pinta-ala, huonemäärä ja yleiskunto – mutta vuokra-asuntoilmoituksesta löytyy paljon muutakin tärkeää tietoa. Retta asuntovuokrauksen vuokravälittäjä vinkkaa, mitkä viisi asiaa on hyvä tarkistaa perustietojen lisäksi.

Huomioi kokonaiskustannukset

Vaikka vuokra olisi sopivan suuruinen omaan tulotasoon nähden, on tärkeää huomioida vuokran päälle tulevat muut kustannukset. Tällaisia ovat esimerkiksi vesimaksut, autopaikka, mahdolliset lämmityskustannukset sekä kotivakuutus. Toisinaan osa niistä on jo sisällytetty vuokraan, mutta asia on hyvä tarkistaa erikseen ilmoituksesta, jotta välttyy yllättäviltä kustannuksilta.

Tutustu tarkasti vuokrausehtoihin

Tarkista asuntoilmoituksesta myös vuokrausehdot, joita ovat esimerkiksi vakuuden suuruus sekä mahdollinen vähimmäisvuokra-aika. Ilmoituksesta kannattaa myös katsoa, onko asunto vapaarahoitteinen vai onko siinä tulo- tai varallisuusrajaa. Huomioi myös, mainitaanko ilmoituksessa jotain erityistä taloyhtiöstä – esimerkiksi sen tulevista remonteista.

Kokonaisuus ratkaisee

Tutkaillessasi asuntoilmoitusta mieti kokonaisuutta. Onko asunto omaan elämäntilanteeseen sopiva, itselle toimivalla sijainnilla ja hyvien kulkuyhteyksien varrella? Asuntoilmoituksen pohjapiirroksesta selviää usein, sopiiko asunto omaan käyttötarkoitukseen. Toisinaan hyvä pohjaratkaisu on jopa neliöitä tai huonelukuja tärkeämpi tekijä.

Tarkista asuntoilmoituksesta myös asunnon varustelutaso. Osa vuokralaisista haluaa ehdottomasti pestä pyykit omassa asunnossa, jolloin asunnosta on hyvä löytyä pesukoneliitäntä. Toiset vuokralaisista suosivat taas taloyhtiön tilavaa pyykkitupaa.

Älä pelästy kuvien puuttumista

Hyvät ajantasaiset kuvat asuntoilmoituksessa helpottavat asunnon etsinnässä. Kuvista voi nähdä jo ennakkoon, onko asunto vuokralaiselle mieleinen. Aina valokuvien ottaminen ei kuitenkaan ole mahdollista, jos esimerkiksi poismuuttava vuokralainen ei ole suostunut siihen, että asunto kuvataan. Yksityisellä puolella asunnon vuokraaja saattaa olla myös henkilö, jolle kuvien ottaminen ja lataaminen nettiin on vaikeaa. Siksi mikäli ilmoitus vaikuttaa mielenkiintoiselta ja vuokrausehdot ovat hakijalle sopivat, ei asuntoilmoitusta kannata sulkea pois vaihtoehdoista kuvien puuttumisen takia.

Tarkista nämä vielä näytössä

Jotkut asiat on hyvä punnita vielä paikan päällä asuntonäytössä. Esimerkiksi lapsiperhe voi kaivata hissiä, johon rattaat mahtuvat, sekä tarpeeksi yleistä säilytystilaa leluille ja vaatteille.

Etenkin, jos asunto on pieni, on hyvä selvittää, paljonko taloyhtiössä on erillisiä varastoja, joissa voi säilyttää tavaroita. Mikäli astianpesukone on välttämätön, kannattaa tarkistaa, onko se asunnossa valmiina tai onko omalle tiskikoneelle järjestetty tilaa keittiössä.

Näytössä on hyvä myös mitata, että oma parisänky mahtuu varmasti makuuhuoneeseen. Jos perheessä on pieni vauva, kannattaa tarkistaa, että myös pinnasängylle löytyy sopiva paikka asunnosta.

Artikkelia varten on haastateltu Retta Asuntovuokrauksen vuokravälittäjä Joel Nurkkalaa.