{{ result.type_rendered }}
Voit tehdä kotona useita pieniä valintoja, jotka vaikuttavat maailmaan positiivisesti. Nappaa vinkkimme eettisempään asumiseen.
Tiedätkö kumpi kuluttaa enemmän vettä, astianpesukone vai käsitiski? Entä kumpi kuormittaa ympäristöä enemmän, hävikkiruoka vai ruuan pakkausmateriaali? Teemme usein asioita silkasta tottumuksesta, vaikka samalla vaivalla voisimme tehdä ympäristön kannalta paremman valinnan. Jo näillä pienillä teoilla voit muuttaa asumistasi ekologisempaan suuntaan.
● Ympäristön kannalta on parasta panostaa lähellä tuotettujen kasvisten, hedelmien ja marjojen runsaaseen käyttöön sekä viljatuotteiden suosimiseen. Suosi etenkin kasviksia, jotka ovat kulloinkin sesongissa.
● Vähennä lihatuotteita. Eläinperäisten tuotteiden, kuten lihan, lihavalmisteiden ja juustojen tuotanto kuormittaa ympäristöä huomattavasti. Lihatuotteiden syömistä ei tarvitse kuitenkaan lopettaa kerralla tai kokonaan, vaan voit kohtuullistaa niiden käyttöä vähitellen.
● Suosi kotimaista lähiruokaa ja tuet samalla paikallisia ruoantuottajia. Vaikka kotimaisuus ei aina automaattisesti tarkoita ympäristöystävällisintä vaihtoehtoa, kun ruokasi on jäljitettävissä, tuotannon vastuullisuutta on helpompi arvioida.
● Älä heitä ruokaa pois! Tee ja osta ruokaa vain sellainen määrä, jonka tulet varmasti syömään. Roskiin heitetty ruoka kuormittaa ympäristöä enemmän kuin esimerkiksi syödyn ruoan pakkausmateriaalit.
● Tiesitkö, että ruokahävikkiä syntyy eniten juuri kotitalouksissa? Voit vähentää sitä tehokkaasti syömällä myös tähteitä. Ota tavaksi pitää vaikka kerran viikossa päivä, jolloin syöt vain niitä ruokia, mitä kaapeistasi jo löytyy. Esimerkiksi ylijääneistä kasviksista saa valmistettua herkullisia wokkeja.
● Älä pidä sähkölaitteita valmiustilassa. Nelihenkisessä perheessä viihdelaitteet ja tietokone voivat viedä enemmän sähköä vuodessa kuin astian- ja pyykinpesukone yhteensä. Television ja tietokoneen valmiustilat saa pois päältä helposti yhdellä painalluksella, kun hankit niille kytkimellä varustetun jatkojohdon.
● Sammuta aina valot huoneista, joista olet poissa pidempään kuin kymmenen minuuttia. Vaihda myös hehkulamput energiansäästö- tai ledilamppuihin.
● Vaikka et välttämättä voi vaikuttaa suoraan vuokra-asuntosi energiantuotantoon, voit solmia uusiutuvaa energiaa suosivan sähkösopimuksen. Valitse kotiisi vesivoimalla, aurinko- tai tuulienergialla tuotettua sähköä.
● Huolla ja päivitä kodinkoneet säännöllisesti. Vanhat ja rikkinäiset koneet vievät usein huomattavasti enemmän sähköä kuin uudemmat.
● Alenna asumislämpötilaa – jo yhden asteen alennuksella saat aikaan säästöjä energiankulutuksessa. Sopiva asumislämpötila parantaa lisäksi asumisviihtyvyyttä, sisäilman laatua ja vähentää talviaikana kuivuuden tunnetta huoneilmassa.
● Sisäilman raikastamiseksi riittää jo muutaman minuutin tuuletus talvella. Energiatehokkain tapa tuulettaa on avata ikkunat asunnon eri päistä, jolloin luot ristivedon ja ilma vaihtuu nopeammin. Säädä myös pattereiden termostaatteja pienemmälle hyvissä ajoin ennen tuulettamista, jolloin vähennät lämpöhukkaa entisestään.
● Älä peitä pattereilla verhoilla ja siirrä isot huonekalut pois niiden edestä. Huonekalut luovat patterin eteen lämpimän ilman taskun, joka häiritsee patterin lämmönluovutusta.
● Vältä suihkussa turhaa veden juoksutusta. Sulje hana shampoon ja saippuoinnin ajaksi ja pidä suihkukäynnit mahdollisimman lyhyinä.
● Kun peset vaatteita, pese vain täysiä koneellisia. Pesemällä vaatteesi pienemmällä pesulämpötilalla säästät energian lisäksi myös itse vaatteita.
● Jos asunnossasi on astianpesukone, käytä sitä. Säästeliäskin käsintiskaaja kuluttaa vettä noin viisinkertaisen määrän nykyaikaiseen astianpesukoneeseen verrattuna!
● Älä uusi sisustusta turhan usein. Jos jossain vaiheessa haluat luopua vanhoista huonekaluistasi, anna ne mieluummin eteenpäin ilmaiseksi kaatopaikalle viemisen sijaan.
● Ennen kuin ostat uutta kaupasta, käy läpi kirpputoreja netissä ja kotikaupungissasi. Sen lisäksi, että voit löytää etsimäsi tavaran edullisesti, voit myös tehdä todellisia design-löytöjä. Yllättävän usein löytöjä voi tehdä myös oman vaatekaapin perältä!
● Kun siivoat usein, sinun ei tarvitse käyttää ympäristölle haitallisia myrkkyjä siivouksessa. Kun likatahrat eivät pääse pinttymään, riittää pelkkä vesi tai mieto pesuaine.
● Etenkin kuuman veden käyttö rasittaa ympäristöä energian- ja vedenkulutuksen muodossa. Kun siivoat mahdollisimman pienellä vesimäärällä, ei pesuainettakaan kulu yhtä paljon.
● Käytä mahdollisuuksien mukaan pH-arvoltaan neutraaleja pesuaineita yleispuhdistukseen. Voit myös tehdä pesuaineen itse – esimerkiksi etikka toimii hyvin asunnon rasvatahroja, pinttynyttä likaa ja ummehtunutta hajua vastaan. Ruokasoodalla taas puhdistat tekstiilien tahrat ja hajut ympäristöystävällisesti.