Hyvä sisäilma -tarkastuslista – huomioi nämä asunnossa

tuuletin-ja-asunnon-tuulettaminen

Kokosimme tarkastuslistan, jonka avulla voit tarkkailla ja ylläpitää hyvää sisäilmaa asunnossasi.

Hyvä sisäilma pohjautuu siihen, että ilma pääsee kiertämään asunnossa. Rettan energia- ja ympäristöpalveluiden johtaja Mari Rajaniemi ja energia-asiantuntija Jani Vitikka kokosivat listan, jonka avulla asukkaan on helppo tarkkailla asunnon ilmanvaihtoa.

Aluksi asukkaan on tärkeä tietää, minkälainen ilmanvaihtoratkaisu asunnossa on. Huoneistokohtaisessa ilmanvaihdossa asukas voi itse tehostaa tai pienentää tarvittaessa ilmanvaihtoa. Painovoimaisessa ilmanvaihdossa taas raikas ilma tulee asuntoon ikkunankarmien korvausilmaventtiileistä ja poistuu poistoilma-aukoista keittiössä, kylpyhuoneessa ja vaatehuoneessa. Asukkaan tuleekin huolehtia, että asunnon venttiilit ovat avoinna ja puhtaat, jotta ilma pääsee vaihtumaan oikein asunnossa.

Tavoitteena hyvä sisäilma – tarkkaile näitä merkkejä

  • Vetävä ovi tai ikkuna voi kieliä puutteellisesta ilmanvaihdosta. Voit testata poistoilman määrää koneellisesti toimivassa ilmanvaihtojärjestelmässä, kun asetat A4-paperin katonrajassa sijaitsevan venttiilin suulle. Poistoilman määrä on riittävä, jos paperi pysyy itsestään kiinni venttiilissä.
  • Jos huoneiston ikkunoiden sisäpinnat höyrystyvät vaikkapa kokkauksen yhteydessä, kertoo se puutteellisesta ilmanvaihdosta asunnossa. Huomioi kuitenkin, että uusien energiatehokkaiden ikkunoiden ulkopinnat voivat huurtua esimerkiksi kylmän yön jälkeen, mikä on täysin normaalia.
  • Jos kosteus ei lähde suihkun tai kylvyn jälkeen kylpyhuoneen peilistä useammankaan minuutin jälkeen, niin tarkista ensisijaisesti, ettei poistoilmaventtiili ole tukkeutunut pölystä. Jos kylpyhuoneessa on lattialämmitys, tarkista, että se on päällä.
  • Koneellisella ilmanvaihdolla varustetuissa asunnoissa liesituulettimessa tai erillisessä ilmanvaihdon ohjainpaneelissa voi olla ilmavaihdon tehostusasentoja, joita on syytä käyttää muutenkin kuin ruokaa laittaessa – esimerkiksi suihkun tai saunomisen jälkeen.
  • Kun astut sisään asuntoon, tarkkaile, haiseeko asunnossa tai tuntuuko ilma muuten tunkkaiselta. Tunkkaisuus voi johtua riittämättömästä ilmanvaihdosta tai liian korkeasta lämpötilasta asunnossa. Tarkista, että ikkunoiden yhteydessä olevat korvausilmaventtiilit ovat auki ja poistoilmaventtiilit vetävät ja ovat puhtaat.
  • Jos talvella joutuu tuulettamaan paljon tai asunnon ilma tuntuu kuivalta, on asunnossa todennäköisesti liian lämmin. Liian korkea lämpötila on yksi sisäilman laatua yleisimmin heikentävistä tekijöistä.

Puhdistamalla nämä paikat säännöllisesti saadaan pidettyä hyvä sisäilma

  • Selvitä, mitkä asiat kuuluvat asukkaan vastuulle. Esimerkiksi korvausilmaventtiilien suodattimien vaihto voi kuulua joko asukkaan tai taloyhtiön vastuulle riippuen siitä, miten asiasta on sovittu. Venttiilien puhdistaminen puolestaan kuuluu yleensä aina asukkaan vastuulle. Se tulee kuitenkin tehdä niin, ettei venttiilien säätöihin tehdä muutoksia.
  • Puhdista poistoilmaventtiilit muutaman kerran vuodessa pyyhkimällä ne kostealla rätillä. Varo muuttamasta venttiilin asentoa. Vilkasliikenteisen tien tai tehtaan läheisyydessä sijaitsevan asunnon poistoilmaventtiilit on hyvä puhdistaa useammin.
  • Venttiilien ympäristö kannattaa imuroida aika ajoin harjasuulakkeella. Huonepöly kerääntyy yleensä venttiilien luokse.
  • Liesituuletin on yksi poistoilman lähteistä. Sen rasvasuodatin on hyvä puhdistaa riittävän tiheästi – etenkin, jos kokkaa keittiössä säännöllisesti. Suodattimen voi puhdistaa esimerkiksi astianpesukoneessa.
  • Täältä löydät lisää vinkkejä hyvän sisäilman ylläpitämiseen asunnossa.

Jos havaitset asunnossa ongelmia rakenteisiin, ilmanvaihtoon tai lämmitykseen liittyen, ilmoitathan niistä välittömästi kiinteistönhoitoyhtiölle!