Grillaus parvekkeella tai taloyhtiön pihalla – huomioi nämä asiat

Mikään laki ei sinänsä kiellä kerrostalon parvekkeella grillaamista – kunhan se tehdään turvallisesti.

”Lähtökohtaisesti ruoanlaitto parvekkeella on sallittua, mutta tältä osin on kuitenkin syytä tarkistaa vuokrasopimuksen ehdot. Mikäli vuokrasopimuksen mukaan parvekkeella grillaaminen on kielletty, pitää ehtoa noudattaa. Lisäksi on syytä muistaa, että paras ja turvallisin grillauspaikka on ehdottomasti pihalla, joten kannattaa hyödyntää mahdollisia taloyhtiöiden grillipaikkoja”, Retta Asuntovuokrauksen asiantuntijat neuvovat.

Turvallisin vaihtoehto parvekkeella grillaamiseen on sähkögrilli. 

Taloyhtiön grillipaikan käytössä tulee huomioida yleinen järjestyslaki ja mahdolliset järjestyssäännöt.

”Monesti taloyhtiön grillikatoksen tai muun vastaavan yhteisen alueen käytöstä on laadittu etukäteen yhteiset pelisäännöt. Jos pelisääntöjä ei ole, haetaan käyttäytymisohjeita järjestyslaista ja järjestysmääräyksistä.”

Jos asukas haluaa järjestää grillijuhlat, on järjestäjällä vastuu vieraistaan, ja muun muassa grillikatoksen siivoaminen ja jätteiden poisvieminen juhlien jälkeen kuuluu asukkaalle. Avotulen tekeminen on pelastuslain nojalla kielletty, mutta jos katoksessa on asianmukainen grilli, sen valvottu käyttö on sallittua.

Hyviin tapoihin kuuluu, että informoi talon muita asukkaita etukäteen, jos aikoo järjestää pihajuhlat, joihin osallistuu enemmänkin ystäviä. Pihajuhlissa tulee huomioida myös naapurit. Yömyöhään ei pidä jatkaa juhlia: kello 22.00 alkaa olla aika, jolloin juhlat pitäisi saada päätökseen. On hyvä myös muistaa, että parvekkeelta äänet kantautuvat helposti muihin asuntoihin, joten hiljaisuus-sääntöä on noudatettava myös sisätiloissa ja parvekkeilla. 

Mietityttääkö jokin asia vuokra-asunnossasi? Ota yhteyttä vuokravälityksen ammattilaisiimme TÄÄLLÄ>

Vapaita vuokrakoteja pääset selaamaan helposti asuntohaullamme