Asuntonäyttöön valmistautuminen – Asiantuntija vinkkaa

Asuntonäytössä niin vuokralainen kuin vuokranantajakin haluavat antaa parastaan. Kokosimme viisi asiaa, jotka kannattaa pitää mielessä, kun menee asuntonäyttöön.

Retta Asuntovuokrauksen asiakkuuspäällikkö Sari Seppänen vinkkaa, mihin asuntonäytössä kannattaa kiinnittää huomiota ja miten tilanteeseen voi valmistautua etukäteen. Asuntonäyttöön valmistautuminen on tärkeää, jotta osaa ja muistaa kysyä oikeita tietoja, kun siihen on mahdollisuus.

1. Pohjaratkaisu ja mittasuhteet merkitsevät

Asuntonäytössä kannattaa kiinnittää huomiota asunnon pohjaratkaisuun. Sopiiko se varmasti omiin tarpeisiin ja ovatko esimerkiksi lastenhuoneet tarpeeksi rauhallisessa paikassa asunnossa? Pohjaratkaisun lisäksi kannattaa myös kiinnittää huomiota asunnon mittasuhteisiin. Netissä asunnon mittasuhteet eivät aina välttämättä hahmotu, siksi asuntonäytössä kannattaa tarkistaa myös, miten esimerkiksi omat olemassa olevat huonekalut ovat sijoitettavissa asuntoon.

2. Oikeanlainen varustelutaso takaa asunnossa viihtymisen

Asunnon varustetason on hyvä olla omiin tarpeisiin sopiva, jotta vuokra-asunnossa viihtyy mahdollisimman pitkään. Siksi asuntonäytössä kannattaa käydä läpi koko asunnon varustetaso parvekelaseista astianpesukoneeseen ja miettiä, mitkä varusteet ovat sellaisia, jotka ovat itselle tärkeitä viihtyvyyden ja toimivan asumisen kannalta. Vaikka asunnon neliöt riittäisivät elämiseen, voivat etenkin omiin tarpeisiin liian pienet säilytystilat johtaa poismuuttoon muuten hyvästä asunnosta.

Myös asunnon pintamateriaalien, kuten lattioiden, kaapinovien ja keittiötasojen, on hyvä soveltua omaan arkeen. Lapsiperheen kannattaa kiinnittää huomiota pintamateriaalien kestävyyteen ja lemmikkien omistajien on taas hyvä huomioida etenkin lattiamateriaalien kestävyys.  

Muista tarkistaa myös taloyhtiön yhteiset tilat ja piha-alue. Myös asuinalueen lähipalvelut ja liikenneyhteydet on hyvä huomioida asunnon valintaa tehdessä.

3. Käy asunto läpi sähköiseen asuntoilmoitukseen tutustumisesta huolimatta

Asuntonäytössä kannattaa tarkistaa asiat, joita voi olla vaikea saada selville sähköisessä asuntoilmoituksessa. Näytössä kannattaa huomioida esimerkiksi, että oma pesukone mahtuu sille suunnitellulle paikalle pesukoneliitännän yhteyteen. Asuntonäytössä on hyvä panna merkille myös asunnon ilmansuunta, eli paistaako asuntoon aamu- vai ilta-aurinko. Kun asunto tuntuu kiinnostavalle, kannattaa asuntonäytössä tarkistaa vielä myös asunnon yleiskunto huolellisesti.

4. Kysele asunnosta vuokravälittäjältä

Aktiivisuus on asuntonäytössä eduksi! Seppänen vinkkaa, että välittäjältä kannattaa kysellä asunnosta ja asunnon vuokrausehdoista, sillä keskustelu ja aktiivinen kiinnostus asuntoa kohtaan jäävät välittäjän mieleen.  Muita välittäjään vaikutuksen tekeviä asioita ovat siisti ja reipas olemus, hyvä asenne, asiallinen käytös ja näyttöön saapuminen ajoissa. Välittäjälle kannattaa myös kertoa, esimerkiksi jos etsii pitkäaikaista vuokrakotia, sillä pitkäaikainen vuokralainen on usein myös vuokranantajan toive.

5. Jätä sähköinen hakemus jo ennen näyttöä

Kun asunnon etsiminen on ajankohtaista, kannattaa asuntohakemus käydä tekemässä sähköisesti jo valmiiksi asuntovuokrauksen järjestelmään. Kun hakemus löytyy valmiina järjestelmästä, voi se nopeuttaa vuokrauspäätösten tekemistä kiinnostavan asunnon esittelyn jälkeen. Lisäksi voi saada myös muita asuntotarjouksia samantyylisistä tarjolla olevista tai tarjolle tulevista asunnoista.