Apua kaamokseen – Näin saat kotiisi hygge-tunnelmaa

Hygge on Tanskasta liikkeelle lähtenyt trendi, joka on helppo ja erityisen mukava ottaa haltuun – sen avulla saa luotua myös lämpöä kodin sisustukseen.

Lyhenevistä päivistä voi myös nauttia – ainakin tanskalaisten mukaan. Heille pimeä vuodenaika on syy sytyttää paljon kynttilöitä kotiin sekä nauttia herkullisesta ruoasta ja lämpimästä tunnelmasta ystävien kanssa. Tätä pysähtymistä ja hetkestä nauttimista kutsutaan hyggeksi tai hyggeilyksi.

Hyggeillä voi ympäri vuoden, mutta erityisen hyvin se sopii syksyyn ja talveen. Tahdin hidastaminen, rentoutuminen ja hiljentyminen auttavat myös Suomessa pääsemään vuoden pimeimmän ajan yli. Kannattaa siis seurata maailman onnellisimman kansan salaisuutta ja opetella hyggen avulla nauttimaan kuluvasta vuodenajasta.

Vaikka hyggellä tarkoitetaan enemmänkin olotilaa, voi kotoisaa tunnelmaa luoda helposti myös kotiin. Tanskalaisen sisustuksen avainsanoja ovat rentous ja lämmin tunnelma.

  • Lämpöisen tunnelman kotiin saa aikaan torkkuhuovilla, tyynykasoilla ja pehmeillä taljoilla. Niiden sekaan on ihana käpertyä nauttimaan pimenevistä illoista.
  • Yhdistele tekstiileissä erilaisia materiaaleja, värejä ja kuoseja – näin saat rentoa fiilistä sisustukseen. Erityisen hyviltä näyttävät maanläheiset ja murretut sävyt, ja esimerkiksi pellava on huoleton ja maanläheinen sisustusmateriaali.
  • Kynttilöitä ei voi olla liikaa – aseteltuna eri puolille kotia ne luovat tunnelmaa ja niiden tuomasta lämpimästä valosta voi nauttia pimeän tullen.
  • Kun sujauttaa varpaat villasukkiin ja kaivautuu peiton alle, on pimeä vuodenaika taas hieman helpompi kohdata. Siksi talvea kohden kannattaa hankkia muhkeammat peitot ja laaja villasukkavarasto.
  • Käperry sohvalle katsomaan lempisarjaasi tai lukemaan kirjaa. Kun kädessä on vielä tee- tai kaakaomuki, on rentoutumishetki taattu. Kauniit, eripariset astiat sopivat näihin hetkiin loistavasti.
  • Kääri valtava villahuivi kaulaasi ja ripusta valosarja ulos parvekkeelle. Myös sisäkäyttöiset valosarjat luovat tunnelmaa ja kehystävät tunnelmallisesti ikkunoita tai peilejä.
  • Tanskassa kotiin liittyy myös vahvasti sosiaalisuus ja kotona kokoonnutaankin usein ystävien kanssa. Pidä siis huoli, että myös vieraille riittää istumapaikkoja ruokapöydän ääressä – kaikkien tuolien ei tosin tarvitse olla samaa sarjaa, vaan myös eripariset apujakkarat ja nojatuolit sopivat kotoisaan ruokailuhetkeen.