Älykoti on täällä – näillä laitteilla teet asumisesta entistä mukavampaa

Miltä tuntuisi, jos voisit avata oven vieraillesi vain kännykän painalluksella tai ajastaa valot sammumaan automaattisesti töihin lähdettyäsi? Älykkäät laitteet ja sovellukset tekevät tuloaan nyt myös koteihin. Lue alta, miten kodin älylaitteet voivat tehdä asumisestasi entistä mukavampaa.

Älykodista puhuttaessa viitataan kodin laitteisiin, joita on mahdollista etäohjata sovelluksen avulla. Tällaisia voivat olla esimerkiksi erilaiset valaistukseen ja turvallisuuteen liittyvät järjestelmät. Tämän päivän älykodeissa esimerkiksi kahvinkeittimen voi sammuttaa ja valot voi laittaa päälle erilaisten sovellusten avulla. Tulevaisuudessa älykoti tulee toimimaan yhä itsenäisemmin ja laitteita voi ohjata yhden järjestelmän kautta.

Muuta kodin tunnelmaa puhelimellasi

Haluaisitko, että keittiössä olisi valot päällä, kun nouset aamulla keittämään kahvia? Mitä jos kylpyhuoneeseen päälle jääneen valon voisi nukkumaan käydessä sammuttaa ilman, että tarvitsee nousta sängystä? Älykkäät valaistusjärjestelmät yhdistetään langattomaan kotiverkkoon, minkä ansiosta valoja voi hallita kätevästi puhelimella tai tabletilla. Sovelluksilla voi laittaa valoja päälle ja pois sekä muuttaa valaistuksen voimakkuutta ja jopa valojen värejä – joko yksi lamppu kerrallaan tai useampia samanaikaisesti.

Äly tuo myös turvaa

Älykkäät laitteet tekevät asumisesta helppouden ja hauskuuden lisäksi myös turvallisempaa.Yksi älykäs turvallisuussovellus on älykäs palovaroitin. Älykkäät palovaroittimet reagoivat savuun ja häkään ja ilmoittavat niistä äänen lisäksi myös viestillä puhelimeen tai tablettiin. Näin saat ilmoituksen palosta heti, vaikka et olisi kotona.

Tavallisen pistorasian päälle itse asetettavat älypistorasiat tuovat puolestaan turvaa sähkölaitteiden käyttöön. Älypistorasiaan liitetyt laitteet – kuten vaikkapa kahvinkeitin – on helppo kytkeä päälle ja pois mobiililaitteella niihin liittyvää sovellusta käyttäen. Enää ei siis tarvitse miettiä ja huolehtia, jäikö kahvinkeitin päälle aamulla, vaan sen voi tarkistaa näppärästi puhelimesta. Pistorasiaan liitetyn laitteen käytön voi myös ajastaa ja laitteen sähkönkulutusta on mahdollista seurata sovelluksen kautta. Lue täältä, millä muilla tavoilla voit säästää sähköä vuokra-asunnossasi.

Hallitse laitteita erikseen tai yhdessä

Älylaitteille on omat sovelluksensa, mutta kun laitteita alkaa kertyä enemmän, niiden hallinta on kätevintä yhdistää samaan sovellukseen. Useita kodin älylaitteita tukevia puhelimeen ladattavia sovelluksia ovat esimerkiksi Apple HomeKit, Googlen omistama Nest sekä Amazon Alexa. Sovelluksilla laitteita voi ryhmitellä niin, että voit näppärästi hallita esimerkiksi kaikkia olohuoneen älylaitteita samanaikaisesti.

Lue lisää artikkeleitamme täältä!