{{ result.type_rendered }}
Vuokra-asumisen yksi merkittävimmistä eduista on asumisen joustavuus. Muuttuvissa elämäntilanteissa vuokra-asuminen tuo vapautta asumiseen ilman suuria sitoumuksia tai rahallisia sijoituksia. Vuokralaisten asema on viimeisten vuosikymmenien aikana parantunut huomattavasti, ja vuokranantajat haluavat pitää hyvistä vuokralaisista kiinni.
Enemmistö suomalaisista asuu vuokralla, ja valtaosa nuorista valitsee ensiasunnoksi vuokra-asunnon. Syyt ovat luonnollisia: opiskelu, vaihtuva työtilanne ja matkustaminen luovat tarpeen asumisratkaisulle, jossa asunnosta voi myös tilanteen vaatiessa luopua nopeasti.
Vuokra-asuminen on vaivatonta ja se tarjoaa myös joustavuutta ja vaihtoehtoja muissa elämäntilanteen muutoksissa. Olipa kyseessä sitten esimerkiksi perheenlisäyksen suunnittelu tai eropäätös, vuokra-asunnot tarjoavat monipuolisia asumismahdollisuuksia elämän eri vaiheissa.
Uudisrakentaminen on lisääntynyt viimeisen vuoden aikana, ja asuntoja rakennetaan ja ostetaan paljon sijoitusmielessä. Tämä tarkoittaa lisääntyvää tarjontaa vuokralla asuville. Vuokra-asunnoissa onkin tällä hetkellä usein omistusasuntoja laajempi valikoima. Vuokralaisten on näin ollen helpompi kartoittaa eri vaihtoehtoja ja peilata niitä omiin tarpeisiinsa ja mieltymyksiinsä. Vuokralaisilla on valittavinaan niin vanhempia asuntoja kuin uudistuotantoa, isoista perheasunnoista pieniin yksiöihin.
Asunnon sijainti ja koko yhdessä hinnan kanssa ovat tärkeitä kriteereitä uuden kodin valinnassa. Näistä tärkeimmäksi nousee usein sijainti.
Keskustassa ja kantakaupungin alueella vuokra-asuminen on usein järkevää taloudellisistakin syistä, sillä näillä alueilla asuntojen myyntihinnat ovat korkeita.
Oli kyseessä sitten vuokra- tai omistusasunto, kulkuyhteydet työpaikalle, kouluun, päiväkotiin ja palvelujen äärelle ovat asukkaalle ehdottoman tärkeät. Tällä hetkellä maanlaajuisesti kysyntää on eniten pienemmillä asunnoilla, kuten yksiöillä ja kaksioilla.
Omistusasumiseen verrattuna vuokra-asumisen kertakulut ovat pienemmät, sillä vuokra-asuntoon ei tarvitse sitoa kerralla suurta pääomaa. Pääsääntöisesti vuokralainen on vastuussa vuokra-asunnon takuuvuokrasta sekä itse vuokran maksamisesta. Taloudellisiin etuihin lukeutuu myös se, että vuokralaisen ei tarvitse sitoutua taloyhtiön remonttien maksuihin, vaan vastuu näistä kuuluu asunnon omistajalle.
Vuokralaisen on kuitenkin oltava tietoinen omasta maksukyvystään ja osattava suhteuttaa tulotasonsa järkevästi vuokra-asuntoa etsiessä. Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla asuvilla noin 50 % tuloista menee asumiseen.
Tutustu vuokra-asuntoihimme täällä tai täytä asuntohakemus!Lue lisää ajankohtaisia artikkeleitamme täällä!