Näkökulma: Kilpailun kiristyminen vaatii uusia erottautumiskeinoja

Kuvassa naisen ja miehen riisutut kenkäparit puhtaan ja avaran kodin edessä.

Paljon on taas tapahtunut kiinteistötoimialalla tänä vuonna ja toimiala kehittyy kovaa vauhtia. Yksi vuoden 2018 merkittävimmistä tapahtumista niin markkinalle kuin meillekin oli Kojamon listautuminen. Epäsuoran kiinteistösijoittamisen vaihtoehdot Suomessa supistuivat entisestään, kun Sponda poistui pörssistä, joten uusi ja kokoluokaltaan merkittävä vaihtoehto oli tervetullut. Retta Management teki Kojamon listautumismateriaaliin Market Studyn sekä asuntoportfolion valuaation. Toimeksianto oli ainutlaatuinen, ja oli hienoa saada olla mukana projektissa, jonka lopputulos onnistui jopa yli odotusten.

Kun vielä viitisen vuotta sitten vuokra-asuntosijoittajat halusivat pysyä kepin mitan päässä vuokralaisistaan, nyt halutaan markkinoida asuntoja omalla nimellä ja omalla palvelukonseptilla. Kiristynyt kilpailu vuokralaisista on yksi syy tähän, sillä erottuminen on todella vaikeaa, varsinkin kun kaikki toimijat sijoittavat pääasiassa muutamalle samalle paikkakunnalle, samoihin kaupunginosiin ja samanlaisiin asuntoihin. Vuokra-asuntojen verkkokauppa ja minikodit ovat täysin uusia konsepteja, ja toivottavasti uusia avauksia tulee muitakin. On tietysti suuri ero siinä, onko vuokra-asuntoihin sijoittaminen volyymiltään merkittävää ydinliiketoimintaa vai vain osa muuta sijoitustoimintaa, ja kuinka paljon sijoittaja haluaa ja voi siihen resursseja kohdistaa ja sitoa.

Konsepti-sana on varsin tiuhaan käytössä myös retail-kiinteistösektorilla, jossa perinteinen kauppakeskus ei enää vastaa kuluttajan odotuksiin ja tapaan tehdä ostoksia. Mielestäni vielä eivät ole missään kohdanneet täydellisesti ihmisten väitetty halu löytää paikka, jossa kuluttaa vapaasta omasta tahdostaan rahan ohella tai sen sijaan myös aikaa sekä kauppiaan ja sijoittajan tarve saada tuottoa. Lähimpänä tätä visiota on ehkä lentokenttä, jossa tosin vapaaehtoisuus ajan kuluttamiseen on tulkinnan varaista. Retta Managementilla on hoidossa lähes 50 kauppa- ja ostoskeskusta tai muuta liiketilakohdetta, joten tarve muutokselle koskettaa myös meitä.

Uudenlaisia tarpeita palveluillemme luovat eri kiinteistösektorien haasteet sekä muun muassa ulkomaisten sijoittajien ja asset managereiden määrän lisääntyminen Suomessa. Yhdessä Retta Group -konserniin kuuluvan, Ruotsissa B2B-sektorille kiinteistöjohtamispalveluita tarjoavan Hestian kanssa pyrimme jo katsomaan kauemmas tulevaisuuteen ja kehitämme palveluitamme yhdessä ja myös uudesta näkökulmasta. Työmme keskiössä on kuitenkin aina kiinteistön käyttäjä, vuokralainen tai asiakas, koska vain siten myös toimeksiantajamme on meihin tyytyväinen.

Hyvää joulua ja menestystä tulevalle vuodelle!

Lea Jokinen