Vinkit talkoiden järjestämiseen taloyhtiössä

Taloyhtiön talkoot järjestetään perinteisesti kaksi kertaa vuodessa: keväällä ja syksyllä. Talkoot ovat erinomainen tilaisuus tutustua naapureihin ja kehittää piha-alueita, yhteisiä tiloja sekä niiden viihtyvyyttä asukkaiden tarpeita vastaaviksi.

Asunto-osakeyhtiölain mukaan talkoita ei ole pakko järjestää. Talkoot ovat kuitenkin oiva tilaisuus kehittää yhteisiä piha-alueita ja tiloja asukkaiden käyttöön sopiviksi. Talkoot ovat aina vapaaehtoisia, eli pihatöihin ei ketään voi pakottaa.

Osakkaiden ja asukkaiden toiveet ja tarpeet piha-alueen ja kiinteistön kehittämisen suhteen nousevat usein esiin vuotuisessa yhtiökokouksessa. Näistä keskusteluista saadaan myös helposti pohja talkoiden tehtävälistalle. Talkoissa asukkailla on usein myös matalampi kynnys kertoa mielipiteensä ja kehitysehdotuksensa yhteisistä asioista.

Hyvä valmistautuminen takaa onnistuneet talkoot

Talkoista on hyvä ilmoittaa hyvissä ajoin rappukäytävien ilmoitustauluilla, kotiin jaettavissa tiedotteissa tai yhtiön asukkaiden Facebook-ryhmässä. Kutsussa on hyödyllistä listata jo valmiiksi askareita, joita talkoissa on tarkoitus tehdä.

Talkoilla kannattaa olla joko hallituksesta tai muista talon aktiiveista koottu porukka, joka vastaa talkoiden käytännön järjestelyistä ja ohjaa asukkaita erilaisten tehtävien pariin talkoopäivänä. Talkoissa voidaan myös tarjoilla esimerkiksi grilliruokia ja muita talkooherkkuja.

Ennen talkoita isännöitsijä tai hallitus voivat sopia erikseen huoltoyhtiön kanssa pihatöissä tarvittavien välineiden lainauksesta, jollei niitä löydy taloyhtiöltä omasta takaa. Myös kesäkukat ja mullat kannattaa tilata toimitettuna, jotta puuhat sujuisivat mahdollisimman jouhevasti.

Talkoiden ajaksi kannattaa tilata myös roskalavat puutarha- ja sekajätteelle, sillä suurempi määrä roskaa ei välttämättä mahdu taloyhtiön roskakatokseen. Talon asukkaita voi kannustaa hyödyntämään jätelavaa tekemällä suursiivouksen samalla myös kotona ja varastotiloissa.  Jätelavan tilaamisesta onkin hyvä tiedottaa asukkaita hyvissä ajoin.

Talkoiden yhteydessä voi myös järjestää pihakirppiksen tai muuta hauskaa yhteistä tekemistä naapurustolle. Lapsia voi ilahduttaa hankkimalla esimerkiksi katuliidut tai pihapelin.

Talkoovakuutus tuo osallistujille turvan vahinkojen varalta

Talkooporukan ei kannata tehdä liian monimutkaisia tai vaarallisia töitä. Isojen lahonneiden puiden kaataminen ja hankalammat maalaustyöt tulee jättää ammattilaisten harteille. Talkooporukalle pitää hankkia myös talkoovakuutus, muuten epäonniset vahingot menevät asunto-osakeyhtiön vakuutuksen piiriin.

Talkoiden jälkeen kannattaa kerätä osallistujilta palautetta ja kehittää yhteistä toimintaa seuraaviin talkoisiin.

Paikkakuntasi Retta Isännöitsijän löydät täältä!

Kiinnostaako paikka taloyhtiön hallituksessa? Lisätietoa hallitustoiminnasta löydät täältä!