Taloyhtiön rappukäytävä ja pyörävarasto – mitä taloyhtiön tiloissa saa säilyttää?

Pyörät, lastenrattaat, ulkoiluvälineet, rollaattori – saako arjen käyttötavaroita säilyttää rappukäytävässä? Entä miten huolehditaan siitä, että taloyhtiön rappukäytävä ja muut tilat säilyvät siisteinä?

Pelastuslaki määrittelee, missä erilaisia tavaroita tulee asianmukaisesti säilyttää. Säännöillä pyritään ehkäisemään paitsi tulipalojen syttyminen, myös niiden leviäminen. Lisäksi säilyttämistä koskevat yhteiset säännöt ja paloturvallisuusmääräykset varmistavat esteettömän kulkemisen taloyhtiön tiloissa. Se on erityisen tärkeää esimerkiksi mahdollisen hätätilanteen sattuessa. Siksi taloyhtiön rappukäytävä ei ole oikea paikka lastenrattaille, ulkoiluvälineille, leluille tai rollaattoreille, vaikka niitä olisikin kätevää säilyttää sisäänkäynnin lähettyvillä.

Rappukäytävä ei ole säilyttämistä varten

Porraskäytävässä ei saa säilyttää mitään turhaa – ainoastaan oveen kiinnitettävät koristekranssit ovat sallittuja. Lastenrattaat, rollaattorit, urheiluvälineet, lelut ja pihanhoitotarvikkeet tulee siis säilyttää joko omassa asunnossa tai huoneistokohtaisessa varastotilassa. Rappukäytävään eivät myöskään kuulu ovimatot, kukkaruukut tai tuolit.

Pyörille ja ulkoiluvälineille tarkoitetussa tilassa saa nimensä mukaisesti säilyttää pyöriä ja muita ulkoiluvälineitä kuten suksia, pulkkia tai kelkkoja. Myös mopoja ja kevytmoottoripyöriä voi talviaikaan säilyttää yhteisissä varastotiloissa, kunhan ajoneuvon polttoainetankki on tyhjennetty eikä se muutenkaan haise bensiinille sekä akku on irrotettuna. Pyörä- tai ulkoiluvälinevarasto ei kuitenkaan ole tila, johon voi viedä kaiken itselleen tarpeettomaksi jääneen tai muut sellaiset tavarat, joita asuntokohtaiseen varastotilaan ei enää mahdu. Siksi esimerkiksi parvekekalusteet ja aurinkovarjot tulee säilyttää osakkaan omassa varastotilassa.

Pääsääntöisesti ulkoiluvälineiden ja pyörien lisäksi kaikki muut osakkaan tavarat tulee säilyttää joko asunnossa tai asuntokohtaisessa varastotilassa. On kuitenkin huomioitava, että kellarissa ei saa säilyttää palavia nesteitä, kuten kaasupulloja.

Mitä tehdä, jos yhteisissä tiloissa on sinne kuulumatonta tavaraa?

Esimerkiksi entiset asukkaat jättävät hyvin usein jälkeensä vanhoja kodinkoneita, rikkinäisiä huonekaluja tai muuta tarpeettomaksi jäänyttä tavaraa pois muuttaessaan. Näin yhteisiin tiloihin jää tavaraa, joka vie säilytystilaa nykyisiltä asukkailta. Taloyhtiöissä tehdäänkin yleensä muutaman vuoden välein kartoitus, jossa asukkaita kehotetaan viemään yhteisiin tiloihin jääneet sinne kuulumattomat tavaransa pois ja merkitsemään pyörä- ja ulkoiluvälinevarastossa olevan omaisuutensa. Näin kaikki turhaa tilaa vievä tavara voidaan toimittaa huoltoyhtiön toimesta ensin tilapäissäilytykseen ja myöhemmin joko kierrätykseen tai kaatopaikalle.

Jos taloyhtiössä ei tiedetä, mitä missäkin kuuluu säilyttää, kannattaa kääntyä paikkakunnan palotarkastajan puoleen. Paloviranomaiset neuvovat ja tekevät myös palotarkastuskäyntejä taloyhtiöihin. Jos osakas huomaa rappukäytävässä sinne kuulumatonta tavaraa, kannattaa asiasta olla ensisijaisesti yhteydessä isännöitsijään. On kuitenkin talokohtaista, miten esimerkiksi hissittömässä talossa suhtaudutaan lastenvaunujen säilyttämiseen portaikon alla tai muussa yhteisessä tilassa. Säilytystä koskevista asioistakin kannattaa keskustella avoimesti asukkaiden kesken.

Artikkelia varten on haastateltu Retta Isännöinti Oy:n yksikönpäällikkö Matti Halosta.