Parvekeremontti onnistuu, kun se on hyvin suunniteltu ja aikataulutettu

Hyväkuntoinen, turvallinen ja viihtyisä parveke lisää asuinmukavuutta, nostaa taloyhtiön arvoa ja vähentää parhaassa tapauksessa myös vuosittaisia energiakustannuksia. Parvekeremontti on kuitenkin mittava ja hintavakin urakka, jota ei kevyin perustein lähdetä tekemään.

Betonirakenteissa näkyy vaurioita, pinnoitteet repsottavat ja lattiamateriaalit halkeilevat – taloyhtiön parvekkeet ovat tulleet elinkaarensa päähän. Parvekeremontti on yksi taloyhtiön suurista saneeraustöistä, joten se kannattaa suunnitella huolella. Huomioi ainakin nämä kolme asiaa silloin, kun parvekeremontti tulee ajankohtaiseksi.

1. Toteuta parvekeremontti aina tarkan tutkimuksen perusteella

Kun näyttää siltä, että taloyhtiön parvekkeet ovat tulleet käyttöikänsä päähän tai säännöllisesti toteutettavassa kuntokartoituksessa havainnoidaan jotain poikkeavaa, on parvekeremontti pian edessä. Ennen kuin parvekeremontti päätetään viedä toteutukseen, on parvekkeiden kunto kuitenkin tutkittava huolella.

Vasta perusteellisessa kuntotutkimuksessa selviää, kannattaako parvekkeet uusia kauttaaltaan vai riittääkö hieman kevyempi remontti. Parvekeremontin voi toteuttaa säilyttävästi, jolloin parvekkeet kunnostetaan ilman, että kaikki rakenteetkin uusitaan. Perusteellinen parvekeremontti tarkoittaa puolestaan sitä, että parveke rakennetaan kokonaan uusiksi. Tällöin on mahdollista muuttaa myös parvekkeiden laajuutta ja sitä, miltä parvekkeet näyttävät.

Kuntotutkimus antaa tietoa myös siitä, milloin parvekeremontti on ajankohtainen; vaikka saneeraustarpeita löytyisikin, ne eivät välttämättä ole akuutteja.

2.Aikatauluta parvekeremontti järkevästi

Kun parvekkeiden kunto on selvitetty, on yhtiökokouksen aika päättää parvekeremontin toteutuksesta. Tämän jälkeen urakalle valitaan suunnittelija, joka osallistuu myös remontin kilpailutukseen. Mikäli parvekkeita laajennetaan tai muutetaan kokonaisvaltaisemmin, on projektissa mukana lisäksi arkkitehti.

Kustannusten lisäksi osakkaita mietityttää yleensä remontin toteutusaikataulu. Kuinka pitkään parvekkeet ovat käyttökiellossa ja milloin remontti käytännössä tehdään? Sekä toivottu aikataulu että remontin toteutusajankohta vaikuttavat kustannuksiin. Parvekeremontti voidaan toteuttaa varsin ripeästikin, mutta kokonaiskustannukset ovat tällöin korkeammat. Onkin hyvä pohtia, kumpi on osakkaille tärkeämpää: se, että remontti tehdään mahdollisimman nopeasti vai se, että remontin kokonaiskustannukset pysyvät maltillisina.

Entä onko parvekeremontti pakko toteuttaa kesäaikaan? Itse asiassa ei. Remontti saattaa olla järkevää ajoittaa niin, etteivät parvekkeet ole aktiivisessa käytössä. Syksy ja talvi ovat yhtä lailla hyviä ajankohtia parvekeremontille. Urakoitsijat saattavat tarjota myös alennuksia talvitoteutuksena suoritetuista parvekeremonteista. On kuitenkin hyvä muistaa, että jotkin urakan osa-alueet vaativat tietynlaisia lämpötila- ja kosteusolosuhteita – esimerkiksi maalaus- ja pinnoitustyöt tehdään vain sopivissa olosuhteissa.

3. Varaudu yllätyksiin

Vaikka parvekeremontti perustuukin huolelliseen kuntotutkimukseen ja tarkasti laadittuihin suunnitelmiin, on mahdollisiin yllätyksiin siitä huolimatta hyvä varautua. On mahdollista, että parvekkeiden rakenteita avatessa löytyy korjaustarpeita, joita ei suunnitteluvaiheessa osattu kaikesta huolimatta ottaa huomioon. Saattaa myös olla, että arvioitu aikataulu muuttuu mahdollisten lisätöiden myötä. Siksi yllätyksiin kannattaakin varautua niin taloudellisesti kuin aikataulunkin näkökulmasta.

Ja kuten kaikkien muidenkin remonttien yhteydessä, myös parvekeremontin etenemisestä ja vaiheista taloyhtiön hallituksen kannattaa pitää osakkaat ja asukkaat aina ajan tasalla.

Artikkelin asiantuntijana Retta Isännöinnin isännöitsijä Mika-Rainer Gustavson.