Milloin olet viimeksi testannut palovaroittimesi toimivuuden?  

Parhaillaan vietetään Paloturvallisuusviikkoa, jonka teemana ovat palovaroittimet. Teema valittiin, koska liian monesta kodista puuttuvat toimivat palovaroittimet. 

Pelastustoimilain mukaan jokaisessa asunnossa täytyy olla toimiva palovaroitin, ja palovaroittimia tulee olla yksi aina 60 neliötä kohden. 

Pelastustoimen onnettomuustilastojen mukaan kuitenkin monesta asunnosta puuttuu toimiva palovaroitin: tilastojen mukaan jopa 16 prosentissa asuntoja on toimimattomia palovaroittimia. Tilastot osoittavat lisäksi, että noin 39 prosentissa tulipaloista, jotka johtivat kuolemaan, palovaroitinta ei ollut lainkaan tai se ei toiminut.  

Kannattaakin varmistaa, että oman kodin palovaroittimet ovat kunnossa. Tärkeintä on, että palovaroittimia löytyy kodin asuinneliöihin nähden riittävä määrä, ne on asennettu oikein ja ne toimivat moitteetta. Palovaroittimen käyttöikä on enintään 10 vuotta – ja palovaroittimen pariston käyttöikä huomattavasti tätä lyhyempi.  

Osana Paloturvallisuusviikkoa vietetään Pohjoismaista palovaroitinpäivää 1.12., jolloin kaikki kutsutaan mukaan testaamaan oman kodin palovaroitinten toimivuutta kello 18. Viimeistään tällöin kannattaa siis testata myös oman kodin palovaroitinten toiminta!  

Vinkkejä tulipalojen estämiseksi  

  • Älä ikinä peitä kiuasta tai kuivata pyykkiä saunassa. 
  • Muista palovaroitin ja testaa se kuukausittain. Hanki vähintään yksi palovaroitin 60 m² kohden. 
  • Opettele sammuttamaan pienet palot. 
  • Käytä ammattilaista sähköasennuksissa. 
  • Käytä vain ehjiä sähkölaitteita ja noudata niiden käyttöohjeita. 
  • Sammuta sähkölaitteet käytön jälkeen, äläkä jätä niitä päälle, kun poistut asunnosta. 
  • Älä säilytä asunnossa tai varastoissa paloherkkiä aineita