Ira Iso-Sipilä, palvelupäällikkö, Taloushallintopalvelut

Ira Iso-Sipilä, palvelupäällikkö, Taloushallintopalvelut Retta

Hämeenlinnan talouspalvelukeskuksessa työskentelevä Ira Iso-Sipilä on ollut Retta-konsernissa vuodesta 2014. Ira aloitti kirjanpitäjänä, josta siirtyi parin vuoden jälkeen tiiminvetäjäksi, ja nykyään hän toimii palvelupäällikkönä sekä yli 20 hengen tiimin esihenkilönä.

Urapolku

Ira opiskeli aikoinaan yo-merkonomiksi eikä pitänyt lainkaan laskentatoimen opiskelusta. Hän päätti tuolloin, ettei hänestä tule ainakaan kirjanpitäjää. Valmistuttuaan hän työskentelikin usean vuoden ajan vientisihteerinä ulkomaita myöten. Työnsä ohessa hän kuitenkin huomasi, että osto- ja myyntireskontran työtehtävät olivatkin mielenkiintoisia. Tästä syntyi kipinä taloushallinnon tehtäviin.

Kun sitten tuli perheen perustamisen aika, Ira jäi kotiin hoitamaan lapsia. Samalla hän opiskeli etänä taloushallintoa Suomen Yrittäjäopistossa ja vastasi myös yrittäjämiehensä kirjanpidosta. Seitsemän kotona vietetyn vuoden jälkeen, kun nuorimmainen lapsi oli 2-vuotias, Ira sopi kahta työtä tehneen miehensä kanssa, että mies lopettaa toisen homman ja Ira menee töihin. Niinpä hän alkoi hakea kirjanpitäjän töitä ja Rettasta tärppäsi. Seitsemän kotona vietetyn vuoden jälkeen Ira oli aivan innoissaan.

Nykyään Ira toimii tiiminsä esihenkilönä, mutta tekee itse myös edelleen kirjanpitäjän töitä. Hän pitää siitä, että voi tehdä näitä molempia. Kirjanpitäjän työssä Iran mielestä parasta on se, että asioille on aina looginen ratkaisu. Iralle tulee ahaa-elämyksiä ja hienoja fiiliksiä siitä, kun hän löytää ratkaisun ongelmaan. Hän pitää myös siitä, että talouspalvelukeskuksessa kirjanpitäjän työhön sisältyy paljon kontakteja asiakkaiden kanssa, ja osa asiakkaista on ulkomaisia, joten kielitaitoaankin Ira pääsee hyödyntämään. Iran asiakkaina on kiinteistöosakeyhtiöitä, säätiö ja erilaisia konserneja.

Ira nauttii myös esihenkilönä toimimisesta. Siinä parasta on se, että saa olla tekemisissä ihmisten kanssa. Iran tiimissä on avoin auttamisen kulttuuri, jossa tiimiläiset tarjoavat aktiivisesti työkavereilleen apua ja tiimissä hyödynnetään ihmisten erilaisia vahvuuksia. Ira toivoisikin, että heidän tiiminsä muistettaisiin talkoohengestä ja yhteisöllisyydestä.

Iralle on tärkeää pysyä terveenä ja työkykyisenä, joten töiden vastapainoksi hän liikkuu ja ulkoilee paljon. Työasiat unohtuvat ja stressi purkaantuu kuin itsestään maatilan sokerijuurikas- ja ohrapelloilla huhkiessa. Myös perheen yhteinen harrastus lentopallo on tärkeä henkireikä. Ira on aiemmin ollut joukkueenjohtajanakin, mutta nykyään pelailee enää ”höntsää”.

Rettaan töihin?

Iralla on kokemusta eri suuruisista yrityksistä, ja hän on kokemuksen kautta huomannut, että viihtyy Rettan kaltaisessa hieman isommassa yrityksessä parhaiten. Meillä on vertaistukea aina saatavilla; jo pelkästään Hämeenlinnassa on noin 50 henkeä töissä. Apu löytyy siis läheltä ja myös tukipalvelut ovat kattavat. Rettalaisille on tarjolla hyviä koulutuksia, joihin Ira on osallistunut innokkaasti. Meillä voi myös luottaa siihen, että asiat hoidetaan säntillisesti. Ira kokee, että Rettassa on turvallista olla töissä ja kaikista hänen työpaikoistaan juuri Rettassa on ollut paras henki.

Iran mukaan Rettan taloushallintopalvelut sopii työpaikaksi henkilölle, joka on avoin uusille asioille ja joka haluaa työskennellä modernissa, kehittyvässä yrityksessä, jossa on iso tiimi ja työyhteisö tukena. Tehtävissä tarvitaan hyvää paineensietokykyä, oma-aloitteisuutta ja vastuullisuutta. Myös positiivinen elämänasenne kantaa pitkälle ja heijastuu työssä moneen asiaan. Ira myös muistuttaa, että taloushallinnossa on venyttävä raportointiaikaan eli kuun- ja vuodenvaihteet ovat aina hektisiä aikoja.

Ehkä vastoin yleistä käsitystä, kirjanpitäjän työ ei ole vain debetin ja kreditin kanssa pelaamista, sillä rutiinit hoituvat loistavien järjestelmien avulla. Työn tekee erityisen mielenkiintoiseksi asiakkaiden erilaiset raportointivaateet, joita loihditaan kuukausittain ja vähän isommin kvartaaleittain – mitä ikinä asiakas haluaakaan! Ja koska Retta on yksi suurimmista taloushallintopalveluja tarjoavista yrityksistä Suomessa, pystymme tarjoamaan monipuolisesti erilaisia taloushallinnon tehtäviä. Meillä voi työskennellä paitsi kirjanpitäjänä, myös esim. osto-, vuokra-, vastikereskontra- tai myyntireskontrapalveluiden parissa tai vaikkapa controllerina.

Jos siis tehtäviään haluaa vaihtaa tai rikastaa, se varmasti onnistuu meillä. Ira kannustaakin miettimään, millaisista tehtävistä voisi itse pitää ja tuomaan näitä toiveita reippaasti esille. Taloushallinnossa on myös koko ajan uutta opeteltavaa, kun säännökset ym. muuttuvat. Yksikään päivä ei ole Iran mukaan samanlainen, joten ura talouspalveluissa on ollut mielenkiintoinen. Iraa hieman huvittaa, että hänen kaltaisensa laskentatoimen vihaaja onkin yllättäen löytänyt paikkansa kirjanpidosta – eikä halua vaihtaa enää minnekään!