Vuokranantajan velvollisuudet – Näin vastuut jakautuvat vuokrasuhteessa

Vuokranantajan velvollisuudet ovat lähtöisin huoneenvuokralaista. Velvollisuuksiin vaikuttaa myös vuokralaisen kanssa tehty vuokrasopimus. Lue alta vastaukset yleisimpiin kysymyksiin vuokranantajan vastuista.

Vuokranantajan vastuu kodinkoneista

Vuokranantajan velvollisuudet kattavat asunnon perustarvikkeet: vuokranantajan on yleisesti ottaen pidettävä huolta siitä, että asunnossa on toimiva jääkaappi, pakastin, liesi ja mahdolliset muut kiintokalusteet, jotka kuuluivat huoneistoon sitä vuokrattaessa. Jos joku laitteista rikkoontuu normaalissa käytössä, on vuokranantaja velvollinen korjauttamaan sen tai hankkimaan uuden mahdollisimman pian.

Jos vuokralainen huolimattomuudellaan tai tahallisesti aiheuttaa vaurioita kodinkoneille, korjauskustannukset peritään aina vuokralaiselta.

Vesivahinko ja vuokranantajan vastuu vuokralaisen aiheuttamasta vahingosta

Jos asunnossa tapahtuu esimerkiksi astianpesukoneen aiheuttama vesivahinko, vastuu korjauskuluista riippuu tapahtuneen vahingon aiheuttajasta.

Vuokrahuoneistossa valmiiksi olevat keittiön kodinkoneet, niiden asennukset liitäntöineen sekä niistä mahdollisesti aiheutuva vesivahinko ovat vuokranantajan vastuulla. Jos vuokralainen ei kuitenkaan esimerkiksi puhdista säännöllisesti astianpesukoneen pohjalla olevaa suodatinta tai huolla laitetta valmistajan ohjeiden mukaisesti, veloitetaan rikkoutumisesta aiheutuvat kulut asukkaalta.

Jos vuokralainen on itse hankkinut rikkoutuneen kodinkoneen tai asentanut pesukoneliitännät väärin, on vuokralaisella vastuu asuinhuoneiston vahingoittumisesta vesivahingon yhteydessä. Oman pesukoneen tai tiskikoneen asennus vuokra-asuntoon tulee tehdä valtuutetun putkimiehen toimesta, ja asennuskustannuksista vastaa asukas.

On hyvä muistaa, että vuokralainen on vastuussa myös vieraidensa huoneistolle aiheuttamasta vahingosta.

Keittiön tuholaiset ja niiden hävitys

Tuholaiset ovat harvoin terveydelle haitallisia ja kiusankappaleista pääsee yleensä eroon kotikonstein. Jos ötököiden hävittäminen ei kuitenkaan onnistu helposti, on vuokranantajan vastuulla hävittää sitkeät tuholaiset. Vuokralaisen on ilmoitettava vuokranantajalle viivytyksettä kodin tuholaisista. Jos asukas on aiheuttanut tuholaisongelman omalla huolimattomuudellaan, voi ötököiden hävittäminen olla asukkaan vastuulla.

Asunnon lämpötilan säätäminen

Vuokranantajan velvollisuuksiin ei kuulu asunnon lämpötilan säätäminen, vaan taloyhtiö vastaa asunnon lämpötilasta ja pattereiden ilmaamisesta. Jos asukas kokee, että huoneistossa on liian viileää, eikä asia korjaannu lämmitystä säätämällä, kannattaa olla yhteydessä huoltoyhtiöön tai isännöitsijään.

Remontti vuokra-asunnossa

Vuokranantaja vastaa normaaliksi asumiskulumiseksi katsotun remontointitarpeen kustannuksista. Jos vuokralainen on kuitenkin laiminlyönyt huoneiston tavanomaisen hoidon tai huolimattomuudella aiheuttanut huoneiston rikkoontumista, tulevat remontoinnin kustannukset vuokralaisen maksettavaksi. Vuokralainen on vastuussa myös lemmikkiensä aiheuttamista vaurioista huoneistossa. Lue artikkelistamme, mitä kannattaa huomioida, kun vuokra-asunnossa asuu lemmikki.

Vuokralainen ei saa ilman vuokranantajan lupaa tehdä suuria muutostöitä huoneistossa. Muutostyönä voidaan pitää esimerkiksi keittiön- tai kylpyhuoneen kaapin kiinnittämistä seinään tai seinien maalaamista. Omatoimisen remontoinnin mahdollisesta korjaamisesta aiheutuvat kustannukset ovat vuokralaisen vastuulla.

Sälekaihtimien ja laajakaistan hankkiminen

Joidenkin vuokranantajien huoneistoissa on valmiina sisäikkunoiden sälekaihtimet. Niiden korjauskustannuksista vastaa vuokranantaja, jos vaurio ei ole vuokralaisen itsensä aiheuttama. Jos sälekaihtimet ovat huoneistossa valmiina, tulee ne jättää asunnosta muutettaessa paikoilleen.

Vuokranantajalla ei ole velvollisuutta hankkia huoneistoon laajakaistaa, mutta erityisesti uusimmissa taloissa on hankittu laajakaista taloyhtiön puolesta. Tällöin vuokralaisen tulee itse rekisteröityä laajakaistan käyttäjäksi.

Artikkeli on kirjoitettu Retta Managementin manageri Pia Hoffrénin haastattelun pohjalta.