Näin vältät kutsumattomat vieraat kotonasi – eroon tuholaisista ja hyönteisistä

Koteihin eksyneet hyönteiset ovat aina ei-toivottuja vieraita. Asiantuntija kertoo parhaat keinot kodin yleisimmistä tuholaisista eroon pääsemiseksi.

Vilkkaan matkailun kylkiäisenä etenkin lutikoiden määrä on lisääntynyt suomalaisissa kodeissa viime vuosien aikana. Useista kodin tuhohyönteisistä pääsee eroon omin avuin, mutta jotkut vaativat kuitenkin ammattilaisen apua.

– Jos kotonaan havaitsee tuholaisia, tulee ottaa yhteys välittömästi vuokranantajaan. Vuokranantaja kutsuu tuholaistorjujan ja pohtii yhdessä taloyhtiön kanssa torjunnan laajuuden tarpeita. On hyvä tietää, että asukas ei voi taloyhtiön lukuun tilata esimerkiksi luteiden torjuntaa, sanoo Retta Managementin asiakkuuspäällikkö Sanna Mäntynen.

Luteet voivat levitä nopeasti koko taloyhtiöön

Luteet ovat leveitä, litteitä ja ruskeahkoja ötököitä, jotka imevät ihmisen verta ja liikkuvat yöaikaan. Päivisin ne ovat piilossa huonekalujen raoissa, taulujen takana tai runkopatjassa.

– Asukkaan tulee ilmoittaa välittömästi isännöitsijälle, mikäli hän havaitsee luteita sängyssä tai luteiden puremia esimerkiksi käsivarsissaan, sillä kiinteistön omistaja vastaa aina torjunnasta ja ohjeistamisesta, muistuttaa Mäntynen.

Luteita kulkeutuu kotiin esimerkiksi matkoilta tai kirpputorilta ostetuista kalusteista. Mikäli torjuntaa ei aloiteta ripeästi, saattavat ne levitä myös naapuriasuntoihin.

– Kirpputorilla kannattaa kaluste kääntää ylösalaisin ja katsoa, onko rungossa mustia pilkkuja eli luteen hyytynyttä verta. Jos pilkkuja löytyy, kannattaa harkita toisenkin kerran kalusteen ostoa. Jotkut luteidentorjuntayritykset antavat lainaksi eräänlaisia lämpötelttoja, joissa voi käsitellä kalusteen tai matkalaukun ulkomaanmatkan jälkeen, vinkkaa Mäntynen.

Banaanikärpäset piinaavat erityisesti syksyisin

Banaanikärpäset ja etikkakärpäset lisääntyvät syys-marraskuussa, kun ilman suhteellinen kosteus nousee ja kodin sisällä olevat vähänkin eloperäiset aineet alkavat käydä. Varsinkin syksyisin kaikki ruokajätteet kannattaa viedä saman tien biojätteisiin.

– Roskiksen tyhjentäminen usein ja säännöllisesti on asunnon yleisen siisteyden ohella hyvä keino pikkukärpästen torjuntaan. Muita vinkkejä ovat hedelmien säilyttäminen jääkaapissa ja viherkasvien ruukkuihin laitettavat tikut, jotka hävittävät mullan mukana tulevat pikkukärpäset, kertoo Retta Managementin asiakkuuspäällikkö Sanna Mäntynen.

Turkiskuoriaiset viihtyvät vaatteiden seassa

Turkiskuoriainen on tekstiilituholainen, joka näyttää pieneltä pyöreältä koppakuoriaiselta. Sen toukka syö ravinnokseen turkiksia, villa-, puuvilla- ja pellavavaatteita sekä höyheniä. Toukka tekee vaatteisiin pieniä teräväreunaisia reikiä.

Turkiskuoriaisista pääsee huolellisen siivouksen avulla eroon itse: Tyhjennä vaatekaapit ja vaatehuone. Imuroi sen jälkeen kaapit huolellisesti, käsittele tuhohyönteissumutteella ja hävitä pölypussi välittömästi. Myös lattialistat, patteriläpiviennit ja ilmanvaihtoventtiilit kannattaa käsitellä. Pese tekstiilit 60 asteessa tai pakastaa niitä viikko -20 asteessa.

Sokeritoukka on yksi kodin yleisimmistä tuholaisista

Hopeisia tai ruskeita, siivettömiä sokeritoukkia näkee useimmiten kodin kosteissa tiloissa yöaikaan. Sokeritoukista ei ole varsinaista haittaa, paitsi jos niitä alkaa näkyä paljon myös päiväsaikaan tai ne nousevat sankoin joukoin pöydille. Jos sokeritoukkia on asunnossa paljon, se saattaa olla merkki kosteusvauriosta, sillä kaikkiruokainen sokeritoukka syö myös homesienien rihmastoa ja itiöitä.

Sokeritoukista eroon pääseminen vaatii kärsivällisyyttä. Myrkkykäsittely kannattaa toistaa viikon välein ainakin kahden kuukauden ajan, koska sokeritoukat lisääntyvät muutaman viikon jaksoissa.

Häröt pilaavat ruoka-aineita

Häröt ovat pieniä ja litteitä kovakuoriaisia, jotka kulkeutuvat kotiin usein kaupasta hankittujen elintarvikkeiden mukana. Varsinkin ulkomailta tuodut elintarvikkeet, kuten mausteet ja kuivatut pähkinät tai hedelmät, kannattaa aina pakastaa ennen käyttöönottoa. Häröjen tai muiden elintarvikkeita tuhoavien kuoriaisten leviämistä ruoka-aineisiin voi ennaltaehkäistä säilyttämällä kuivia ruoka-aineita erikseen tiiviissä lasi- tai muovipurkeissa.

Saastuneet ruoka-aineet tulee hävittää välittömästi ja kaapit imuroida sekä sumuttaa aerosolilla. Myös paikat, joihin helposti tippuu leivänmuruja, tulisi siivota huolellisesti. Puhdista leipälaatikko, leikkuulaudan alus ja sen alapuoliset laatikostot, uunin rakoset, jääkaapin alus sekä keittiön saumat. Vie pölypussi aina ulos roskiin.

Ulkomaan tuliaisten varalta matkatavarat kannattaa käsitellä kotiin tullessa

Jotta tuholaisia ei kulkeutuisi ulkomailta kotiin asti, vaatteet kannattaa pestä heti kotiin tullessa. Matkoilta tulee yleisimmin mukaan lutikan munia, jotka tuhoutuvat tekstiileistä pyykinpesun yhteydessä 60 asteen lämpötilassa. Monet muut tuholaiset kuolevat jo 40 – 50 asteessa.

– Ennaltaehkäisevästi vaatteet kannattaa matkalla pitää omassa matkalaukussa ja matkalaukku kiinni. Se kannattaa säilyttää hotelleista usein löytyvän matkalaukkutelineen päällä ja mahdollisimman etäällä sängystä. Luteet viihtyvät sängyssä koska ne tarvitsevat elääkseen ihmisen verta, kertoo Mäntynen.

Vaihtoehtoisesti kylmänä talvena matkatavarat voi viedä aluksi esimerkiksi parvekkeelle ja avata laukut. Täysikasvuiset luteet kuolevat -18 asteessa neljässä vuorokaudessa. Mikäli pakkasta on enemmän kuin 20 astetta, kuolevat luteet ja munat jo kahdessa vuorokaudessa.