Miten löydetään paras vuokralainen?

Jokainen vuokranantaja etsii maksukykyistä ja myös pitkäaikaista vuokralaista välttyäkseen toistuvalta uuden vuokralaisen valinnan aiheuttamalta vaivalta sekä asunnon tyhjillään pitämiseltä. Mistä hyvän vuokralaisen sitten tunnistaa? 

”Hyvä vuokralainen maksaa vuokransa ajoissa ja pitää asunnon siistissä kunnossa. Oikeastaan hyvän vuokralaisen merkki on myös se, ettei häneen tarvitse jatkuvasti olla yhteydessä, vaan kaikki sujuu kuten pitääkin”, Retta Asuntovuokrauksen ammattilaiset summaavat.


6 + 1 vinkkiä: Näin tunnistat hyvän vuokralaisen

  • Haastattele ja tapaa kiinnostavimmat hakijat. Tapaamalla hakijat henkilökohtaisesti saat heistä huomattavasti enemmän irti kuin pelkän sähköpostihaastattelun perusteella. Asuntonäyttöön saapuminen myös kertoo hakijan kiinnostuksesta asuntoa kohtaan. 
  • Tarkista hakijan maksukyky. Vaikka luottotiedot eivät kerrokaan koko totuutta, kannattaa ne tarkistaa aina ennen vuokralaisen valintaa. Hakijan luotettavuutta lisää, jos hänellä on esitettäväksi suositus edelliseltä vuokranantajaltaan. 
  • Pyydä vuokranhakijalta palkkatodistus tai todistus opiskelupaikasta. Kilpailu vapaista asunnoista on kovaa, ja joskus hakijat saattavat syyllistyä pieneen totuuden kaunisteluun. Kirjallisella todistuksella hakija voi luotettavasti osoittaa maksukykynsä. 
  • Kysy hakijan elämäntilanteesta. Tavoitteena on löytää vuokralainen, joka viihtyisi asunnossa mahdollisimman pitkään. Siksi esimerkiksi paikkakunnalla juuri opiskelunsa aloittanut voi olla parempi vaihtoehto vuokralaiseksi kuin välivuotta viettävä ja vasta opiskelemaan hakeva, joka saattaa pian muuttaa toiselle paikkakunnalle. Kovin hyvätuloinen ja työssäkäyvä vuokralainen taas saattaa lähiaikoina ostaa oman asunnon, jolloin joudut käymään vuokralaisen valintaprosessin uudelleen läpi.
  • Kysy suosituksia. Tietääkö luotettava tuttavasi jonkun, joka tarvitsisi asuntoa? Tai käyttäytyikö edellinen vuokralaisesi mallikkaasti ja kaikki hoitui ongelmitta? Kysy, onko joku hänen tuttavistaan kenties vailla asuntoa.
  • Valitse vuokralainen järkiperustein. Valintaa tehdessä kannattaa arvioida vuokralaisen maksukyky ja elämäntilanne, vaikka esimerkiksi kuvalliset asuntohakemukset ovat herättäneet viime aikoina keskustelua. Kuvan avulla hakija saattaa erottua joukosta, mutta ulkonäöllä harvoin on tekemistä sen kanssa, onko kyseessä hyvä vuokralainen. Retta Asuntovuokrauksen ammattilaiset arvioivat vuokralaisten sopivuuden tärkeämpien ominaisuuksien mukaan. 
  • Käänny ammattilaisen puoleen. Vuokralaisen etsinnän ja valinnan voi myös ulkoistaa asiantuntevalle välitysliikkeelle. Asiantunteva vuokraamisen kumppani löytää sinulle ja asunnollesi sopivan vuokralaisen. Asiantuntijan hyödyntäminen tekee vuokralaisen etsinnästä sekä asunnon vuokraamisesta vaivatonta, sillä vuokranantajan ei tarvitse itse huolehtia käytännön järjestelyistä. Retta Asuntovuokrauksella on käytössään tuhansien vuokranhakijoiden rekisterit, joista löytyy varmasti vuokralainen erilaisiin asuntoihin eri puolilla Suomea.

​Ota yhteyttä välittäjään täältä >>