Mitä kannattaa huomioida perheasuntoa valittaessa – asiantuntija vastaa!

Perheiden vuokra-asuminen on lisääntynyt etenkin suuremmissa kaupungeissa. Asiantuntija vinkkaa, mitä kannattaa huomioida, kun valitsee uutta vuokrakotia perheelle.

Vuokra-asumisen suosio on kasvanut etenkin suurilla paikkakunnilla, ja perheillä on entistä enemmän valinnanvaraa vuokramarkkinoilla. Esimerkiksi uudiskohteisiin pyritään rakentamaan perinteisten yksiöiden ja kaksioiden rinnalle myös isompia perheasuntoja.

– Perheet kaipaavat vuokra-asunnoilta ennen kaikkea hyvää sijaintia ja arjen helppoutta, kertoo Rettan asiakkuuspäällikkö Sari Seppänen.

Vuokralla asuminen voi mahdollistaa muuttamisen asuinalueelle, jolta ei välttämättä sillä hetkellä olisi mahdollista hankkia omistusasuntoa. Perheiden elämäntyylit ovat myös entistä liikkuvaisempia.

– On entistä yleisempää muuttaa paikkakunnalta toiselle työpaikan tai opiskelupaikan perässä. Uuteen alueeseen ja paikkakuntaan halutaan kuitenkin usein tutustua rauhassa, ennen kuin asetutaan pysyvämmin aloilleen. Tästä syystä vuokra-asuminen on varsinkin alkuun hyvä vaihtoehto, kertoo Seppänen.

Perheasunnossa avaruus ratkaisee

Seppänen vinkkaa, että perheiden kannattaa uutta vuokrakotia etsiessään kiinnittää huomiota etenkin tilojen avaruuteen ja esteettömyyteen. Esimerkiksi yhdistetty olohuone ja keittiö tuovat asuntoon tilan tuntua ja mahdollistavat toimintojen yhdenaikaistamista – tämä on myös huomioitu useissa uudiskohteissa. Avara pohjaratkaisu mahdollistaa esimerkiksi olohuoneessa leikkivien lasten vahtimisen samalla, kun valmistaa ruokaa keittiössä. Pohjaratkaisussa kannattaa kiinnittää huomiota siihen, että makuuhuoneet sijaitsisivat huoneistossa niin, että ne sopivat asukkaiden erilaisiin päivärytmeihin.  

– On hyvin yksilöllistä, kuinka paljon tilaa perhe tarvitsee. Suosittelisin neljä- tai viisihenkiselle perheelle yli 80 neliön asuntoa, mutta tähän vaikuttaa toki asunnon pohjaratkaisu ja yksilölliset tarpeet. Useimmiten neliöitä tärkeämpää on, että jokaisella on jokin paikka, joka on ”oma”, sanoo Seppänen.

– Asunnon koossa on hyvä huomioida lasten ikä: pieni vauva ei tarvitse vielä omaa huonetta, mutta lasten kasvaessa omaa tilaa kaivataan useimmiten enemmän.

Vuokra-asuntoa valitessa kannattaa miettiä, millaiset seikat asunnossa ovat oman arjen pyörittämisen kannalta oleellisia. Tarvitsetko tilavan kylpyhuoneen, johon mahtuu pesutorni vai suositko toimivia taloyhtiön yhteisiä pesutupia? Löytyykö asunnosta tarpeeksi säilytystilaa tai onko tilaa riittävästi omien säilytysratkaisuiden lisäämiseksi?

Jos perheessä on pieniä lapsia, kannattaa suunnata huomio asunnon lisäksi rappukäytävään ja hissiin: pääseekö niissä kulkemaan esteettömästi lastenvaunujen kanssa? Löytyykö vaunuille sopiva säilytyspaikka? Seppänen muistuttaa, että lastenvaunuja ei saisi paloturvallisuusriskin takia säilyttää ikinä porraskäytävässä.

– Joskus lastenvaunuja näkee säilytettävän myös portaiden alla. Se ei ole ihanteellinen paikka, sillä vaunuihin voi pudota pölyä ja likaa portaikosta, sanoo Seppänen.

Seppänen on huomannut, että vuokra-asunnon sijainti valitaan usein lasten ehdoilla.

– Usein perheet etsivät vuokra-asuntoa tietyltä asuinalueelta, jotta lapsen ei tarvitse vaihtaa koulua tai eri-ikäiset sisarukset pääsevät keskenään samaan kouluun. Perheille, joissa on kouluikäisiä lapsia, on myös tärkeää, että harrastuspaikat ja muut aktiviteetit ovat tarpeeksi lähellä tai hyvien kulkuyhteyksien varrella. Siksi meillä on usein lähimpien päiväkotien ja koulujen tiedot jo asuntoesittelyssä mukana, kertoo Seppänen.


Kiinnitä huomiota ainakin näihin, kun etsit perheasuntoa:

  • Lapsiperheen asunnossa säilytystilaa pitää olla tarpeeksi jokaisessa huoneessa. Kaappeihin tulee mahtua muun muassa vaatteet, lasten lelut, harrastusvälineet sekä siivous- ja keittiötarvikkeet.
  • Myös kodinhoitoon käytettävä tila korostuu. Pestyille vaatteille, likapyykille ja vaikkapa kuravaatteiden kuivaukseen on tärkeää löytyä oma paikka, joka on poissa muiden päivittäisten askareiden tieltä.
  • Asunnon kiinteät pinnat voivat lapsiperheissä joutua kovemmalle koetukselle, joten asunnon materiaaleihin kannattaa tutustua etukäteen. Keittiön tasojen on hyvä olla materiaalia, joka on helppo pitää puhtaana. Esimerkiksi huokoiset kivi- ja betonipinnat imevät herkimmin kokkauksessa syntyviä tahroja. Lattioissa laminaatti kestää kovempaakin kulutusta ja säilyy vähällä vaivalla pitkään, kun taas parketissa näkyy helpommin leluista ja muista tavaroista aiheutuneet kolhut.
  • Asunnon varustelutaso kannattaa tarkistaa huolellisesti. Ovatko esimerkiksi jääkaappipakastimet riittävän suuria viikon ruokatarpeisiin? Entä löytyykö asunnosta tilaa tarpeeksi suurelle astian- ja pyykinpesukoneelle?
  • Perheasunnon eteinen on usein etenkin aamulla kovalla koetuksella. Jotta suuremmalta kaaokselta vältyttäisiin, tulee eteisen olla tarpeeksi tilava, jotta sinne mahtuvat eri kausien ulkoilu- ja harrastusvaatteet, ja tilaa jää myös pukeutumiseen.
  • Myös taloyhtiön pihaan ja ympäristöön kannattaa kiinnittää huomiota. Useimmista vuokrataloista löytyy ainakin pieni leikkipaikka, mutta toisissa niihin on panostettu huomattavasti enemmän. Piha-alueen turvallisuus on hyvä huomioida siltä osin, onko taloyhtiö esimerkiksi juuri isojen teiden risteyksessä.