Lomalla kotona? Näin luot kotiin täydellisen lomatunnelman

Aina ei tarvitse matkustaa kauas nauttiakseen lomasta! Näillä vinkeillä luot kotiin ihanaa lomatunnelmaa ja vietät unelmien loman kotosalla.

Kesälomalla saa rentoutua ja nauttia kiireettömästä elämästä. Loman voi viettää matkustellen, mutta myös kotona vapaa-ajasta nauttien. Kotona vietetty loma on myös ekologinen valinta. Jos samat maisemat alkavat jossain vaiheessa kyllästyttää, on kotoa helppo tehdä esimerkiksi pyöräretkiä lähiseudulle paikkoihin, joissa ei ole aiemmin tullut käytyä. Nappaa alta vinkkimme, joilla luot rentoa tunnelmaa kotona lomailuun.

Sisusta kotisi lomakuntoon

Mikään ei vie ajatuksia paremmin tropiikkiin kuin aidosta luonnonmateriaalista valmistetut rottinkikalusteet. Vaikka rottinkikalusteita löytyy perinteisesti parvekkeelta, sopivat ne erinomaisesti boheemiin, merelliseen tai tummaan sisustustyyliin myös sisätiloissa. Niiden pariksi sopivat erityisen hyvin muut luonnonmateriaalit, kuten puuvillaiset ja pellavaiset tyynyt ja peitot. Väreistä varsinkin valkoinen sekä maanläheiset beige, harmaa ja murretut värit istuvat loistavasti skandinaaviseen kesäkotiin.

Kun vielä yhdistät kesäisen sisustuksen runsaisiin viherkasveihin, on vehreän boheemi kesäkoti valmis. Viherkasvien ostamisen sijaan voit myös nauttia kesäpäivästä ja käydä poimimassa Suomen luonnosta löytyviä villikukkia ja koristella kotisi sympaattisilla kimpuilla.

Herkuttele runsailla brunsseilla tai pidä grillijuhlat parvekkeella

Ystävät, grilliruokaa ja kesäinen marjakakku! Nämä asiat kuuluvat perinteisesti mökkiviikonloppuun, mutta onneksi samoista asioista voi yhtä hyvin nauttia myös kaupungissa. Kutsu ystävät kylään, valmista herkullista ruokaa ja vuokraa taloyhtiösi sauna illaksi. Jos päätätte grillata, muista kuitenkin, että parvekkeella saa grillata vain sähkögrillillä! Jos mahdollista, hyödynnä taloyhtiön grillikatosta.

Onko taloyhtiössäsi yhteinen piha? Älä arkaile käyttää sitä, vaan kata ruokasi ulos ja nauti runsaasta brunssista, piknikistä tai illallisesta. Jos naapurisi sattuvat kulkemaan ohi, kutsu heidätkin nauttimaan kesäpäivästä kanssanne.

Loma-aiheinen taulukollaasi piristää myös loman jälkeen

Lomatunnelmaan on helppo päästä, kun kodin seinillä komeilevat julisteet palmuista, surffimatkoista tai eksoottisista villieläimistä. Netistä löytyy runsaasti julistekauppoja, joiden valikoimalla kodin seinät voi koristella helposti ja edullisesti. Julisteisiin saa ryhtiä, kun kehystää ne mustilla, valkoisilla, kultaisilla tai puisilla kehyksillä. Kun kesäloma vaihtuu arkeen, voit pitää julisteet seinillä muistuttamassa lomasta tai muuttaa kodin ilmettä vaivattomasti vaihtamalla julisteet uusiin.

Nuku yö parvekkeella

Mikään ei luo romanttisempaa kesätunnelmaa, kuin taivasalla nukkuminen – onneksi myös kaupunkikodissa voi nauttia lämpimistä kesäöistä! Vie patja parvekkeelle ja vuoraa peti erilaisilla tyynyillä ja vilteillä. Parvekkeella on ihana nauttia öisestä taivaasta, mutta illan voi myös viettää katsomalla sarja- tai leffamaratonin peittojen alla. Parasta on, että tällä ulkoilmaretkellä sisävessa ja jääkaappi ovat vain muutaman askeleen päässä.

Matkamuistot koristavat kotia ja vievät mielen lomatunnelmiin

Kotia ei kannata tukkia tavaralla, mutta yksittäiset matkamuistot voivat piristää arkea. Matkamuistot eivät tunnu ylimääräiseltä tavaralta, kun valitset matkoilta kotisi sisustukseen sopivia asioita, kuten patsaita, tauluja tai kulhoja. Toinen vaihtoehto on tehdä matkamuistoista kokoelma, johon hankit jokaisesta vierailemastasi paikasta saman asian. Tällainen kokoelma on hauska yksityiskohta ja mahtuu kotona pieneen tilaan, vaikkapa olohuoneen hyllylle.

Matkamuistoja ei tarvitse aina ostaa, vaan matkoilla voi viettää päivän rannalla keräillen simpukoita. Hiekkarannalta kerätyt simpukat voi asettaa lasiastiaan, joilla voi sisustaa kylpy- tai olohuoneen – ja muistella aurinkoista lomaa aina ne nähdessään.