Kesä ja vuokra-asunto: 8 kysymystä asiantuntijalle

Kesällä on ihana puuhastella parvekkeella ja taloyhtiön pihalla. Isännöitsijä Teiju Jahn kertoo, mitä kaikkea vuokralaisen tulisi huomioida kesän tullen.

Mitä kaikkea omalla parvekkeella saa tehdä?

Parvekkeelta äänet kantautuvat helposti myös naapuriin, ja kannattaa muistaa, että siellä pätevät samat järjestyssäännöt kuin huoneistossakin. Esimerkiksi hiljaisuusaika on monissa taloyhtiöissä kello 22–07 välisenä aikana. Oman taloyhtiösi järjestyssäännöt voit tarvittaessa tarkistaa porraskäytäväsi ilmoitustaululta.

Saat kasvattaa parvekkeella kukkia sekä viljelyksiä, kunhan huomioit, ettei kasteluvesi valu alakerran parvekkeelle ja että vedenpoistoputkesi ovat puhtaat. Pidä kuitenkin viljelykset ja kukkalaatikot parvekkeen kaiteiden sisäpuolella, jossa ne eivät pääse aiheuttamaan suurta vahinkoa, jos ne sattuisivat tipahtamaan. Myös pyykkejä saa kuivattaa parvekkeella, mutta valuva vesi tulee ottaa yhtä lailla tässä huomioon.

Jos parvekkeesi on lasitettu ja haluat peittää lasit verhoilla tai kaihtimilla, ole ensin yhteydessä  isännöitsijään. Toisinaan rakennuslupa tai taloyhtiön hallitus on määritellyt parvekkeella sallitut värit. Myös kattoon kiinnitettävään korituoliin ja lautasantennin asennukseen on kysyttävä lupa, sillä useimmiten parvekkeen kattoon tai seiniin ei saa porata. Jos tupakointi on sallittua parvekkeellasi, karista ja tumppaa tupakka parvekkeen laitojen sisäpuolella tuhkakuppiin.

Jos minulla ei ole omaa parveketta, saanko oleskella yhteisellä tuuletusparvekkeella?

Taloyhtiön yhteiset parvekkeet on tarkoitettu vaatteiden ja peitteiden tuulettamiseen, eikä niillä oleskeleminen, syöminen tai auringon ottaminen ole suositeltavaa.

Saako parvekkeella grillata?

Yleensä taloyhtiön järjestyssäännöt sallivat sähkögrillin käytön parvekkeella. Sähkögrilli on ehdottomasti turvallisin vaihtoehto parvekkeella grillaamiseen. Esimerkiksi kertakäyttögrillin käyttö sen sijaan on aina ehdottomasti kielletty. Kannattaa kuitenkin aina tarkistaa oman taloyhtiön järjestyssäännöistä, onko grillaaminen sallittu juuri sinun talossasi. Turvallisin paikka grillata on pihalla. Varsinkin, jos taloyhtiössäsi on tilava grillikatos, kannattaa sitä hyödyntää.

Parvekkeella grillatessa on syytä ottaa naapurit erityisen tarkkaan huomioon: grillatessa ruoan tuoksut leviävät herkästi ympäristöön ja ruoan käry voi aiheutua naapureissa ärsytystä. Jos huomaat naapurisi olevan parvekkeellaan kun grillaat, voi olla kohteliasta kysyä häiritseekö käry häntä.

Saako yhteisellä pihalla tai kattoterassilla pitää juhlia?

Yhteisissä tiloissa pidettäviin juhliin on pyydettävä isännöitsijältä lupa ja myös naapureille on kohteliasta ilmoittaa juhlista – laita ainakin taloyhtiösi ilmoitustaululle lappu, josta käy ilmi juhlien ajankohta, kesto ja yhteystietosi.

Muista taloyhtiön hiljaisuussääntö, vaikka olisitkin ilmoittanut juhlistasi naapureille. Juhlat on hyvä lopettaa tai ainakin musiikin voimakkuutta laskea, kun hiljaisuusaika alkaa. Muista myös siivota juhla-alue lopuksi ja muut taloyhtiön juhlaetikettiin kuuluvat asiat.

Missä pyöriä ja muita kesäharrastusvälineitä saa säilyttää?

Useimmissa taloyhtiöissä on polkupyörävarasto ja erillinen lastenvaunuvarasto, joissa saa säilyttää esimerkiksi polkupyöriä, potkulautoja tai skeittilautoja. Polkupyörät ja muut menopelit kannattaa aina laittaa säilytystiloihin siististi, toisten tavarat huomioiden.

Mopot ja muut bensiinillä kulkevat kulkuvälineet tulisi puolestaan säilyttää ulkona. Taloyhtiön isännöitsijän kanssa voi myös keskustella, olisiko taloyhtiön piha-alueella mahdollista saada mopoparkki.

Saako taloyhtiön pihakivetykseen piirtää liiduilla?

Jos kaipaa ruutuhyppelypaikkaa pihalle, voi vesiliukoisilla liiduilla piirtää pihakivetyksiin. Huomaavainen tapa on kuitenkin, että pesee jäljet pois piirtelyn ja leikkien jälkeen.

Miten pidän asuntoni viileänä kesällä?

Kerrostaloissa on harvoin ilmastointia, jolla huoneiston saisi viileäksi helteelläkin. Kuumana kesänä kannattaakin kokeilla muutamaa asiaa: Jos asuntosi ikkunat ovat etelän suuntaan, pidä päivällä verhot ikkunoiden edessä ja sälekaihtimet alhaalla sekä tuuleta vasta illalla, kun ilma on ulkona hieman viilentynyt. Jos asunnossasi on edelleen kuuma, kannattaa harkita siirrettävän ilmastointilaitteen hankkimista.

Miten pidän huolta vuokra-asunnostani, kun olen pidempään poissa?

Jos lähdet pidemmälle lomamatkalle tai esimerkiksi mökille, voit laittaa oveesi ilmaisjakelun kieltävän kyltin ja pyytää, että naapurisi tai tuttavasi kävisi säännöllisesti katsomassa, ettei postiluukustasi valu postia rappukäytävän puolelle. Jos oleskelet mökillä pidempään, kannattaa postit kääntää sinne.

Lisäksi huoneiston ikkunat kannattaa aina sulkea, kun olet pidemmän aikaa poissa kotoa. Jos asunnossasi on lasitettu parveke, on myös parvekelasit hyvä sulkea reissun ajaksi. Jos asunnossasi on astianpesu- tai pyykinpesukone, muista myös  tarkistaa, että niiden vesihanat ovat kiinni. Ilmanvaihtoa sen sijaan ei tule sulkea loman ajaksi.