Ensikodin hankinnat – mihin panostaa, missä taas pihistää?

Muutto ensimmäiseen omaan kotiin on jännittävä askel elämässä. Joissain ensikodin hankinnoissa kannattaa panostaa laatuun heti alusta alkaen – toiset asiat voi hankkia huoletta vasta myöhemmin.

Tärkein muistisääntö ensiasuntoon muuttavalle on, että kaikkea ei tarvitse hankkia heti. Listaa ensin, mitä välttämättömiä tavaroita tarvitset elämiseen. Mieti vasta sen jälkeen, mitä muuta haluaisit hankkia ensimmäiseen asuntoosi. Hanki asiat listalta tärkeysjärjestyksessä.

Yhdistele rohkeasti uutta ja käytettyä

Ensimmäinen oma koti rakentuu pikkuhiljaa, ja uusia hankintoja kannattaa tehdä harkitusti, vähän kerrallaan. Satsaa huonekaluissa mieluummin laatuun kuin määrään. Uudet tavarat ja varsinkin huonekalut voivat aluksi tuntua kalliilta, mutta ajan kuluessa laadukkaat hankinnat maksavat itsensä takaisin.

Myös kirpputoreilta ja sukulaisten varastoista voi löytyä yllättävän paljon käyttökelpoista ja edullista tavaraa. Ajan patinoimat sisustusesineet ovat paitsi edullisia, nyt myös trendikkäitä! Nämä löydöt muodostuvat usein tärkeiksi ja kulkevat mukana asunnosta toiseen.

Pari pyyhettä, lautasta ja lakanaa riittää alkuun

Ensimmäiseen asuntoon et tarvitse lautasia koko illallisseurueelle tai kasoittain pyyhkeitä ja lakanoita. Aluksi riittää, että keittiössä on muutama kutakin astiaa ja aterinta. Samoin yhdet vaihtolakanat ja puhdas pari pyyhkeitä riittävät alkuun.

Hanki kodinkoneita harkiten. Keittiöön ei tarvitse heti hankkia mikroa tai vedenkeitintä, sillä ne voi alkuun korvata liedellä. Jos taloyhtiössä on pyykkitupa, harkitse tarvitsetko omaa pesukonetta ollenkaan. Selvitä myös etukäteen, kuuluuko vuokra-asuntoosi mahdollisesti jo vuokranantajan hankkimia kodinkoneita.

Siivousvälineitä, keittiötarvikkeita sekä pieniä kodinkoneita ja -tekstiilejä kannattaa pyytää esimerkiksi tupaantuliais- tai valmistujaislahjaksi, koska ne voivat olla kalliita hankkia itse kerralla. Niitä voi pyytää lahjaksi myös etukäteen, vaikka itse muutto ei olisi ihan vielä ajankohtainen.

Suosi kalusteita, joiden sisään voi säilöä tavaraa

Ensimmäinen asunto on useimmiten pieni yksiö tai kaksio. Sinne kannattaa hankkia kalusteita, jotka toimivat samalla säilytystilana. Nykyään on tarjolla paljon erikokoisia kalusteita sohvan raheista sänkyihin, joiden sisään voi piilottaa esimerkiksi pyyhkeet, lakanat tai talvivaatteet. Myös muut monikäyttöiset huonekalut, kuten jatkettava ruokapöytä, tulevat tarpeeseen pienessä kodissa.

Parvisängyn alle voi tehdä tunnelmallisen oleskelutilan tai erottaa parven alaosan verholla muusta asunnosta. Pieneenkin asuntoon saa palan arjen luksusta ja lisäksi kaappitilaa säästyy, kun verhon taakse rakentaa esimerkiksi vaatehuoneen. Lisää vinkkejä pienen asunnon sisustukseen voit lukea täällä>>

Panosta näihin:

  • Kodinkoneet, joita käytät päivittäin.
  • Hanki keittiöön vähintään yksi monitoiminen, laadukas kokkiveitsi ja hyvät sakset.
  • Tehokas imuri auttaa pitämään kodin siistinä.
  • Hyvin nukuttu yö maksaa itsensä takaisin virkeänä olona ja tehokkuutena. Satsaa siis sänkyyn, laadukkaaseen patjaan ja petauspatjaan.
  • Hyvä nettiyhteys on entistä tärkeämpi osa elämää – olipa kyseessä Netflixin katseleminen tai koulutehtävien tekeminen.

Pihistä näistä:

  • Ruoanlaitto onnistuu myös edullisemmilla välineillä.
  • Kysy sukulaisilta tai tuttavilta, löytyykö heiltä käyttämättä jääneitä huonekaluja, astioita tai sisustustavaraa.
  • Pihistä sähkölaitteista, joita tiedät käyttäväsi harvemmin. Selvitä, löytyykö vuokra-asunnosta jo valmiina esimerkiksi pienkodinkoneita.
  • Astioita ja ruokailuvälineitä voi ostaa myös käytettynä. Parhaimmillaan kirpputoreilta voi tehdä uniikkeja löytöjä ja hankkia klassikoita pikkurahalla.