{{ result.type_rendered }}
Kun parvekkeen sisustus on mieluinen, voi parvekkeella viihtyä kesäaikaan pidempäänkin. Vaikka parveke on osakkaan hallinnassa olevaa tilaa, ihan mitä tahansa ei omalla parvekkeellakaan saa silti tehdä. Huomioi ainakin nämä viisi asiaa, kun sisustat parvekkeestasi kesäkeidasta.
Parveketta voi sisustaa melko vapaasti, kunhan muistaa, että rakenteita ei saa rikkoa ja että talon yleisiä järjestyssääntöjä tulee noudattaa. Myös kaikki sellaiset asiat, jotka vaikuttavat tavalla tai toisella talon julkisivuun, vaativat aina erillisen luvan. Tästä syystä esimerkiksi parvekkeen ulospäin näkyvää seinää ei voi maalata oman mielensä mukaan eikä kiinteää aurinkomarkiisia asentaa ilman taloyhtiön lupaa.
Koska parvekkeen lattia ei vaikuta julkisivuun, voi sitä maalata tai muutoin muokata vapaammin. Lattialle voi hankkia esimerkiksi puiset ritilät, jotka tuntuvan jalan alla mukavalta. Sen sijaan lattialaatoitus vaatii muutostyöluvan ja asianmukaisen vesieristyksen, joten laatoitushaaveista on osakkaan neuvoteltava taloyhtiön kanssa.
Kukilla ja erilaisilla istutuksilla parvekkeen sisustus saa helposti kesäistä ilmettä. On kuitenkin hyvä pitää mielessä, että kukka-amppeleille tai muillekaan koristeille ei saa porata reikiä parvekkeen seinään tai kattoon ilman taloyhtiön lupaa. Parvekkeen kaide ei turvallisuussyistä johtuen ole oikea paikka kukkaruukuille eikä kukka-amppeleita tule asetella roikkumaan parvekkeen ulkopuolellekaan. Kukkalaatikot on siis kiinnitettävä aina parvekkeen sisäpuolelle.
Kotiviljelijä kasvattaa parvekepuutarhassa vaikkapa perunaa, tomaattia ja erilaisia yrttejä. Sato mahtuu pienellekin parvekkeelle viljelysäkeissä, isommat kasvuastiat vaativat jo hieman enemmän tilaa. Kotipuutarhurin on kuitenkin huolehdittava, että mahdollinen kasteluvesi ohjautuu asianmukaisesti pois parvekkeen lattialta, jotta se ei päädy rakenteisiin. Siksi viljelyruukkujen ja -astioiden alla kannattaakin pitää erillistä alustaa, jotta ylimääräinen vesi ei pääse aiheuttamaan vahinkoa. Viljelyastiat on myös hyvä siirtää kesän jälkeen talvisäilytykseen, jotta ne eivät jäätyessään riskeeraisi rakenteiden kantokykyä.
Kiinteät aurinkosuojat, kuten markiisit vaativat aina taloyhtiön luvan. Markiisi kiinnitetään talon rakenteisiin, joten ilman erillistä lupaa sitä ei saa asentaa. Aurinkovarjoa saa sen sijaan parvekkeella pitää.
Viilenevät illat tai vähän koleampikaan sää ei haittaa, kun parvekkeelle sijoittaa lämmittimen tai lämpölampun. Lämmittimet toimivat yleensä sähköllä, ja jos sähköä ei parvekkeella valmiiksi ole, sähköjen asennukseen tulee pyytää taloyhtiön lupa.
Kaasukäyttöisiä lämmittimiä hyödynnettäessä on taas pidettävä huoli siitä, että kaasu säilytetään asianmukaisesti: kaasusäiliö tulee säilöä niin, ettei se ole suorassa auringonpaisteessa. Lisäksi on huomioitava, että parvekkeella saa säilyttää maksimissaan 25 kiloista nestekaasupulloa. Jos parveke on lasitettu, tulee asukkaan huolehtia myös riittävästä tuuletuksesta, jotta nestekaasua ei laiterikon sattuessa pääsisi vuotamaan parvekkeelta asuntoon.
Niin parvekelämmittimet kuin tunnelmalliset kynttilätkin voivat kuitenkin olla paloturvallisuusriski. Siksi on hyvä muistaa, että lämmittimiä ei koskaan saa sijoittaa paikkaan, jossa ne voivat kuumentaa pintoja tai tekstiilejä. Elävää tulta ei myöskään tule jättää valvomatta.