Näin hankkiudut eroon turhasta tavarasta – 4 vinkkiä

Perinteisen suursiivouksen lisäksi kannattaa silloin tällöin käydä läpi myös kaappien perukoilta löytyvät tarpeettomaksi jääneet tavarat. Perinpohjainen siivous ja turhasta luopuminen voi keventää paitsi kotisi ilmettä myös omaa mieltäsi.

Kannettomia muovikippoja ja vanhoja koulukirjoja. Kun kaapit ja varastot ovat täynnä tavaraa, jota “saatat ehkä tarvita vielä joskus”, asunnostasi katoaa arvokkaita neliöitä säilytystilan myötä.

Tavaramäärää kannattaakin karsia tasaisin väliajoin. Parhaimmillaan saat kotiisi lisää neliöitä, kun tarvitset vähemmän tilaa tarpeettoman tavaran säilytykselle.

Käy läpi pelottavin romukaappi

Lähes joka kodista löytyy ainakin yksi kaappi tai laatikko, jonne kerääntyy turhaa tai käyttökelvotonta tavaraa. Kaapista voi löytyä rikkinäisiä sukkahousuja, kuluneita t-paitoja, elektroniikkaromua tai pinottain vanhoja lehtiä.

Laittamalla hyväkuntoiset tarpeettomat tavarat kiertoon ja hankkiutumalla huonokuntoisemmasta eroon saat kotiisi lisää säilytystilaa oikeasti tarpeellisille tavaroille. Hyvä käytäntö on, että jos et ole tarvinnut tiettyä tavaraa vuoden sisällä, et tule tarvitsemaan sitä luultavasti jatkossakaan. Käyttökelvottomia tavaroita voi myös hyötykäyttää ennen poisheittämistä. Esimerkiksi vanhoista kulahtaneista vaatteista voi tehdä siivousrättejä.

Joistakin tavaroista luopuminen on vaikeampaa kuin toisista niiden sisältämän tunnearvon takia. Kaikista muistoista ei tarvitse luopua, mutta jos kaapit täyttyvät tarpeettomista lahjoista ja vanhoista joulukorteista silkasta velvollisuudentunnosta, kannattaa käyttämättömistä tavaroista opetella luopumaan.

Kultainen ohje lahjoittajalle

Jos haluat antaa tavarasi eteenpäin, lahjoita vain sellaisia tavaroita, joita voisit itsekin ostaa ja käyttää. Suurin osa käytettyä tavaraa vastaanottavista paikoista hyväksyy vain ehjiä, puhtaita ja käyttökelpoisia tuotteita. Myös iällä on väliä: useimmissa kierrätyskaupoissa vanhojen jääkaappien, pakastimien sekä astian- ja pyykinpesukoneiden maksimi-ikä on 5 vuotta.

Mitä tehdä ylimääräiselle tavaralle?

1. Lahjoita

Useat kierrätyskaupat ja hyväntekeväisyysjärjestöt ottavat vastaan hyväkuntoisia vaatteita ja tavaroita. Esimerkiksi Diakonissalaitos, Kierrätyskeskus, MLL, Pelastusarmeija, SPR sekä vastaanottokeskukset ottavat vastaan lahjoituksia. Vaatteiden kierrätys onnistuu kätevästi myös ympäri Suomea löytyvien keräyslaatikoiden avulla.

Myös eläinten ystävät voivat lahjoittaa. Helsingin eläinsuojeluyhdistys, Löytöeläintalo ja Yliopiston eläinsairaala ottavat vastaan lakanoita, pyyhkeitä, peittoja sekä toppavaatteita, joita ne käyttävät eläinten alustoina.

Jotkut käytetyn tavaran kaupat tarjoavat jopa maksutonta noutopalvelua tavaroille. Kierrätyskeskuksen ja Pelastusarmeijan autot hakevat tavaralahjoituksia maksutta rajatuilla alueilla ympäri Suomen. SPR:n Kontti-tavaratalot tarjoavat noutopalvelua suurikokoisille huonekaluille kaupunkialueilla.

2. Kierrätä käyttökelvoton

Huonokuntoiset tavarat, joita ei voi lahjoittaa eteenpäin, kannattaa kierrättää asianmukaisesti. Paras tapa on toimittaa ne omalle jäteasemalle.

Helsingin seudulla jätteet voi toimittaa esimerkiksi HSY:n Sortti-Asemille, joissa jätteet lajitellaan ja toimitetaan hyötykäyttöön teollisuuden raaka-aineiksi tai energiaksi. Osasta jätteistä peritään maksu ja osan voi viedä ilmaiseksi.

Useat yritykset tarjoavat turhille tavaroille maksullista noutopalvelua, jolla tavarat saa toimitettua materiaalikierrätykseen.

Tavaroiden lähimmät kierrätyspisteet löydät täältä: www.kierratys.info.

3. Myy

Voit myös myydä tavarasi helposti kotoa käsin erilaisilla käytetyn tavaran myymiseen erikoistuneilla internetsivuilla. Myös Facebook-kirpputorit ovat kasvattaneet suosiotaan viime vuosina.

Perinteisempi tapa luopua turhasta on mennä myymään tavaroitaan kirpputorille tai itsepalvelukirpputorille. Saadut voitot voi käyttää vaikkapa ensi kesän lomamatkaan. Lisäksi kannattaa pitää silmällä kaksi kertaa vuodessa ympäri Suomen järjestettävää Siivouspäivää, jossa kuka tahansa voi laittaa kirpputoripöydän pystyyn puistossa, pihalla tai kodissaan.

4. Anna lahjaksi

Hauska tapa luopua tavaroista on antaa ne lahjaksi. Tuttavapiirissäsi voi olla esimerkiksi opiskelija, joka ilahtuisi vanhasta sohvastasi, vaikka se olisikin jo nähnyt parhaat päivänsä. Ystäväsi on voinut ihastua johonkin vaatteeseesi, jota et ole itse käyttänyt vuosiin. Lapsiperheet puolestaan voivat kierrättää keskenään leluja ja nopeasti pieneksi meneviä lastenvaatteita.