Kaikki neliöt käyttöön! Näillä sisustusvinkeillä saat pienen kodin tuntumaan isommalta

Vaikka säilytysratkaisut olisivat kunnossa, voi pieni asunto tuntua joskus ahtaalta. Pieneen kotiin saa lisää tilantuntua jo pelkällä uudelleenjärjestelyllä ja muutamalla hyvällä sisustusniksillä. Kokosimme alle vinkkejä, jotka on helppo toteuttaa myös pienellä budjetilla!

Moni sijoittelee pienessä tilassa huonekalut seinien viereen. Huonekalut kannattaa kuitenkin rohkeasti irrottaa seinästä. Kun jätät tilaa seinän ja huonekalun väliin, luot illuusion suuremmasta tilasta ja samalla huone näyttää mielenkiintoisemmalta.

Valitse siroja ja kevyitä huonekaluja. Esimerkiksi raskaan sohvapöydän voi korvata useasta pienemmästä pöydästä koostuvalla sarjapöydällä. Varo kuitenkin käyttämästä pelkästään pieniä huonekaluja, koska silloin teet helposti tilasta nukkekotimaisen.

Myös huonekalujen muodoilla on väliä, ja pieneen tilaan kannattaakin tuoda pyöreitä muotoja rikkomaan kulmikasta vaikutelmaa. Läpinäkyvät muovi- tai lasikalusteet lisäävät avaruutta sekä säästävät tilaa. Pyörillä kulkevia kalusteita on helppo siirtää paikasta toiseen.

Sänky on asunnon tilaa vievin kaluste ja huonekorkeutta kannattaa hyödyntää makuuratkaisujen suhteen – esimerkiksi parvi säästää paljon tilaa. Joskus esimerkiksi vinokattoisissa asunnoissa saattaa olla myös tiloja, joissa ei mahdu kunnolla seisomaan. Näitä paikkoja ei kannata jättää hukkaneliöiksi, vaan niihin voi tehdä työpisteen, lukunurkkauksen tai luoda säilytystilaa matalilla kaapeilla.

Tilavuutta tekstiileillä ja värien käytöllä

Verhoilla on yllättävän suuri vaikutus tilan yleisvaikutelmaan. Kiinnitä verhot aivan katon rajaan – heti ikkunan yläpuolella kiinnitetyt verhot korostavat tilan pienuutta. Huolehdi myös, että verhot ulottuvat katosta aivan lattiaan asti. Tällöin ne luovat tilaan yhtenäisyyttä ja saavat sen näyttämään korkeammalta.

Vaaleat värit ovat suosittuja skandinaavisessa sisustuksessa ja niiden käyttö luo myös hyvin tilantuntua. Kokonaan vaalea ja harmoninen tila voi kuitenkin helposti tuntua tylsältä. Värien kanssa voi kuunnella omia mieltymyksiään, mutta pieneen tilaan kannattaa niistä valita aavistuksen vaaleampi versio.

Omia lempivärejään kannattaa tuoda sisustukseen parilla tehostevärillä. Niitä voi käyttää tekstiileissä, tauluissa ja koriste-esineissä tai maalata huoneeseen yhden tehoseinän. Isoimmissa kalusteissa kannattaa suosia hillittyä yhtenäistä väriskaalaa. Pidä tehosteväreissakin punainen lanka, äläkä valitse liikaa eri sävyjä, ettei lopputulos ole levoton. 

Jos kyseessä on yksi tila, kannattaa se jakaa osiin. Käytä mattoja, verhoja ja kalusteita jakamaan tila olohuoneeseen makuuhuoneeseen ja keittiöön. Kun saat omat tilat päivän eri toiminnoille, tuntuu tila huomattavasti isommalta ja monipuolisemmalta.

Katse ylöspäin!

Lattiatila loppuu usein ensimmäisenä, joten nosta katse ylöspäin. Kirjahyllyt ja kaapit kätkevät paljon tavaraa, ja samalla vievät vain vähän lattiatilaa.

Hyvällä valaistuksella on valtava vaikutus, koska pimeys pienentää tilaa. Peileillä voi lisätä asunnon valoisuutta, sillä niiden kautta valon saa heijastumaan asunnon pimeisiin kohtiin. Ne voivat myös oikein sijoitettuna luoda mielikuvaa isommasta asunnosta ja huoneen jatkumisesta pidemmälle.

Jos et halua tehdä seiniin pysyviä reikiä tai jälkiä, ovat erilaiset tarrat, taulukoukut ja imukupit loistavia vaihtoehtoja. Tarpeeksi isokokoisen kiinnitysmekanismin avulla voit kiinnittää painaviakin tavaroita seinille.