Huomioi ympäristö myös sisustuksessa – vinkit ekologiseen sisustukseen

Kodin sisustus on osa-alue, jossa omaa hiilijalanjälkeä on yllättävän helppo pienentää. Parhaillaan ekologinen sisustaja säästää myös rahaa!

Aina ei tarvitse ostaa upouutta uudistaakseen kotinsa ilmettä. Ympäristöystävällisen sisustuksen tärkein kulmakivi onkin kierrätys. Kotona on myös tärkeää suosia ekologisesti valmistettuja tuotteita ja käyttää mahdollisimman ympäristöystävällisiä aineita. Huomioi siis seuraavat asiat, kun sisustuskärpänen puraisee seuraavan kerran.

Eettiset materiaalivalinnat hillitsevät luonnonvarojen tuhlausta

  • Valitse kotisi tekstiilit käyttötarkoituksen mukaan ja muista, että luonnonmateriaali ei ole automaattisesti ekologisempi valinta kuin tekokuitu. Toisinaan tekokuidut voivat esimerkiksi kestää kovaa kulutusta paremmin. Luonnonmateriaaleista villa ja silkki vaativat pesua vain harvoin, koska ne puhdistavat itse itseään. Bambulla taas on antibakteerisia ominaisuuksia.
  • Mieti uutta sohvaa ostaessa tarvitseeko kankaalle tehdä kemikaaleja sisältävä suojakäsittely vai riittääkö elämäntilanteeseesi huonekalujen tavallinen siivous, pesu ja pyyhkiminen. Pohdi myös, kannattaisiko suojauksen sijaan valita sohvan materiaali tai väri paremmin käyttöä kestäväksi.
  • Kun ostat luonnonmateriaaleja, suosi tuotteita, joiden tuotanto-olosuhteet ja -ketju ovat tiedossa. Esimerkiksi luomupuuvilla ja -pellava ovat tyylikkäitä ja klassisia valintoja, jotka taipuvat niin lakanoihin, verhoihin kuin sohvanpäälliseksikin. Muista myös kiinnittää huomiota siihen, miten tekstiili on värjätty.

Käytetty tavara on ekologisen sisustajan paras ystävä

  • Tuo kotiisi persoonallisuutta vanhoilla, kierrätetyillä kalusteilla! Rouhean rustiikkinen ja teollinen sisustus on hyvin trendikästä, mutta harva pääsee asumaan teollisuusrakennukseen rakennetussa loft-asunnossa. Monet vintageliikkeet ja kirpputorit myyvät kuitenkin esimerkiksi vanhoja apteekkarin lipastoja tai rautaisia pukuhuoneen kaappeja, joilla rouheaa tyyliä voi tuoda myös perinteisempään kotiin.
  • Kaiken ei tarvitse olla samaa paria. Kirpputorilta löytyy usein sarjojen sijasta yksittäisiä helmiä. Kun sekoitat esimerkiksi eriparisia käytettyjä astioita ja ruokapöydän tuoleja, luot kotiisi uniikin ja boheemin ruokailutilan.
  • Käytettyjä aarteita voi pelastaa myös kavereilta, isovanhempien kellareista tai roskalavoilta. Itse löydettyihin, yksilöllisiin aarteisiin syntyy usein erityinen tunneside ja niistä luopuminen on vaikeampaa kuin kaupasta ostetuista massatuotteista.
  • Vaikka sisustustyylisi rakentuisi klassisista designkalusteista, kannattaa myös ne hankkia käytettynä. Designklassikot kestävät aikaa ja säilyvät usein uudenveroisina pitempään kuin halvemmat trendikalusteet. Itse asiassa kirpputoreilta ja huutokaupoista tehdyt löydöt säästävät designia rakastavan sisustajan kukkaroa usein kaikista eniten!

Tuunaa ennen kuin hankit uutta!

  • Kun kaipaat uutta ilmettä kotiisi, älä uudista koko sisustusta, vaan maalaa mieluummin seinät tai osa huonekaluista uudella värillä. Valitse maaleissa aina päästöluokka M1, joka tarkoittaa, että maalista pääsee huoneilmaan tavallista vähemmän haitallisia yhdisteitä. Jos tapetoit, suosi hengittäviä paperitapetteja.
  • Kotiin saa helposti uutta ilmettä myös päällystämällä vanhoja huonekaluja sisustusmuovilla. Sen avulla valkoisen ruoka- tai sohvapöydän saa kädenkäänteessä marmori, lankku- tai puukuvioiseksi. Tarrapaperin voi myös irrottaa helposti, jos huonekalun haluaa palauttaa ennalleen.
  • Aina tuunaaminen ei riitä, vaan toisinaan saattaa tarvita esimerkiksi isomman sohvan kasvavalle perheelle. Ota silloin nyrkkisäännöksi, että vanhan huonekalun pitää olla myyty tai annettu eteenpäin uuteen kotiin, ennen kuin korvaat sen uudella. Näin vältyt turhalta reissulta kaatopaikalle.
  • Vältä viimeiseen asti käyttökelpoisen tavaran poisheittämistä! Esimerkiksi opiskelijat ottavat usein mieluusti vastaan käytettyä tavaraa, vaikka se ei olisikaan enää tuliterässä kunnossa. Tori.fi:n kaltaiset verkkosivustot ja Zadaan kaltaiset puhelinsovellukset ovat käteviä kanavia antaa tai myydä omia tarpeettomiksi jääneitä tavaroita tai vaatteita eteenpäin.

Hanki nämä mieluiten uutena

  • Vaikka ekologinen sisustaja hankkii pääosin käytettyä ja kierrätettyä, kannattaa kodinelektroniikka päivittää välillä uuteen. Pidä huolta, että esimerkiksi kodin pienkoneet ovat mahdollisimman korkeaa A-luokkaa, ja huomaat varmasti eron myös sähkölaskussasi.
  • Kun suunnittelet kodin valaistusta, kiinnitä huomiota siihen, että valaisimien energiankulutus olisi mahdollisimman pientä. Suosi etenkin ympäristöystävällisiä led-valaisimia.
  • Levollisia unia! Ainakin sängyn patja on fiksua hankkia uutena, sillä käytetyn patjan uumenissa saattaa piillä hometta tai luteita. Myös esimerkiksi roskalavoilta löydetyt tekstiilihuonekalut kannattaa käsitellä tuholaisten varalta ennen kotiin viemistä. Yllätykset voivat pahimmillaan haitata terveyttä tai aiheuttaa pitkittyneitä ongelmia koko taloyhtiölle. Katso täältä, miten voit löytää merkkejä käytettyihin tavaroihin piiloutuneista luteista.