Näin vähennät turhaa jätettä kotona

Roskien kierrättäminen taloyhtiössä. Kuvassa roskien lajittelupisteet.

Oletko koskaan roskia viedessäsi miettinyt, miten paljon kotona syntyy jätettä? Nappaa tästä vinkit kohti jätteetöntä arkea.

Jätemäärän vähentäminen, lajittelu ja kierrätys auttavat säästämään energiaa, luonnonvaroja sekä karsimaan jätehuoltokustannuksia. Vaikka lajittelu ja kierrätys ovat tärkeitä askelia, tehokkain tapa vähentää jätemääriä on muuttaa omia kulutustottumuksia. Yhtälö on yksinkertainen: kun kuluttaa vähemmän, myös jätettä syntyy vähemmän.

Pienennä hiilijalanjälkeäsi pistämällä ruokahävikki kuriin

Ruokahävikin vähentäminen on yksi parhaista keinoista tehdä hyviä valintoja arjessa, sillä peräti kolmannes kuluttajien ympäristövaikutuksista syntyy ruoasta. Jokainen suomalainen heittää vuodessa pois keskimäärin 23 kiloa ruokaa – ja pois heitetystä ruoasta yli kolmannes olisi täysin syömäkelpoista!

Eniten roskiin päätyy vihanneksia, maitotuotteita ja kotona valmistettua ruokaa. Ensimmäinen askel ruokahävikin vähentämiseen onkin valmistaa ja ostaa vain sen verran ruokaa, että se tulee varmasti syötyä.

Kauppalistan tekeminen on yksinkertainen ja tehokas tapa välttää heräteostoksia kaupassa. Kotona kannattaakin tarkistaa aina ennen kauppareissua, mitä kaapeista jo löytyy. Myös pitkään säilyvistä pakasteista sekä säilykkeistä kannattaa pysyä kartalla, jotta ne ehtii käyttää ennen pilaantumista. Kannattaa myös opetella hyödyntämään jo parhaat päivänsä nähneitä elintarvikkeita. Esimerkiksi mustuneista banaaneista voi tehdä herkullisia banaanipannukakkuja ja kuivahtaneesta leivästä köyhiä ritareita.

Ennen saatettiin ajatella, että isojen pakkausten suosiminen on järkevää. Todellisuudessa kannattaa kuitenkin ostaa ruokaa vain sen verran, mitä tulee syötyä – jo yksi roskiin päätynyt leikkele kuormittaa ympäristöä enemmän kuin sen roskiin heitetty tyhjä pakkaus. Siksi paljoustarjouksiinkaan ei kannata sortua, jos tuote on helposti pilaantuva.

Lainaa, anna ja keksi uusia käyttötarkoituksia

Jo ennen tuotteen ostopäätöstä kannattaa miettiä huolella, tarvitseeko todella tuotetta – varsinkin heräteostoksissa raja halun ja tarpeen välillä on usein häilyvä. Kannattaa myös pohtia huolellisesti, onko ostettava tuote kertakäyttöinen vai voiko sitä käyttää pitempään. Kun jotain hajoaa, kannattaa punnita, onko rikkoutuneen tuotteen tilalle järkevämpää osta uusi tuote vai voisiko vanhan mahdollisesti vielä korjata?

Yhteiskäyttö ja lainaaminen ovat tehokkaita tapoja karsia omia jätemääriä ja kulutusta. Jos käy harvoin esimerkiksi laskettelemassa, kannattaa ehkä ostamisen sijasta lainata ystävän harrastusvälineitä tai vuokrata ne paikan päältä. Jos taas oman vaatekaapin sisältö kyllästyttää, kannattaa miettiä, voisiko vaatekaupan sijasta käydä ystävän vaatekaapilla ja vaihtaa vaatteita, johon on itse jo kyllästynyt.

Myös internetin kierrätyssivustoja kannattaa tutkia, koska niistä löytää usein hyväkuntoista tavaraa halvalla. Myymisen lisäksi sivustoilla voi myös antaa tavaraa pois. Jos ei vaikkapa saa vanhaa sohvaa myytyä uuden tieltä, voit kaatopaikalle viemisen sijasta antaa sen pois. Lapsen pieneksi jääneen pyörän tai kantorepun voi taas myydä tai lahjoittaa esimerkiksi naapurille. Lue täältä lisää vinkkejä, miten hankkiudut eroon turhasta tavarasta.

Jos tuotteen uudelleenkäyttö ei ole mahdollista, tulee se kierrättää

Syntyneen jätteen huolellinen lajittelu ja kierrätys säästää luontoa, ehkäisee luonnonvarojen tuhlausta ja auttaa jätettä päätymään hyötykäyttöön. Kun palautuspullot, paperi, kartonki, lasi, metallit ja biojäte, elektroniikkaromu ja vaarallinen jäte on eroteltu, lähes kaikki jäljelle jäävä kelpaa poltettavaksi.

Turhaa pakkausjätettä voi vähentää omatoimisesti suosimalla uudestaan täytettäviä pakkauksia. Nykyään esimerkiksi siivoustarvikkeita ja kosmetiikkaa voi ostaa täyttöpakkauksissa tai jopa täyttää kerran ostetun pakkauksen uudestaan suoraan kaupassa. Kauppareissulla kannattaa suosia kestokassia ja roskapussiksi kelpaavat suurten muovipakkausten kääreet, esimerkiksi vessapaperi- ja talouspaperipakkaukset. Biojätepussin voi taas taitella sanomalehdistä.

Tiesitkö, että maailmanlaajuisesti vaatteita tuotetaan yhdeksän kertaa enemmän kuin niitä kulutetaan? Vanhoja vaatteita ei saakaan enää Suomessa viedä kaatopaikalle. Käyttökelpoiset vaatteet ja tekstiilit voi kierrättää kirpputoreilla, käyttökelvottomat viedä lumpunkeruuseen tai laittaa energia- tai sekajätteeseen. Rikkinäisistä tekstiileistä voi myös tehdä tiski- tai siivousrättejä ja tiettyjä tekstiilejä voi lahjoittaa eläinsuojeluyhdistyksille. Lisää vinkkejä kierrätykseen saat täältä!

Nappaa neljän ärrän hierarkia jätteen vähentämiseen kotona:

  • REDUCE – vähennä kulutusta
  • REUSE – ole luova ja käytä uudelleen kaikki mahdollinen
  • ROT – kompostoi kaikki, mitä pystyt
  • RECYCLE – kierrätä eteenpäin, jos et enää käytä itse tai keksi tarpeellista uusiokäyttötapaa