Talvi ja parvekkeen käyttö – 7 kysymystä asiantuntijalle

Kysyimme lakimieheltämme yleisimmistä parvekkeen käyttöön liittyvistä asioista, kuten saako omalla parvekkeella tupakoida ja mihin lumet siivotaan parvekkeelta talvisin.

Oma parveke tuo mukavasti lisäneliöitä ja tilan tuntua asuntoon. Parvekkeen käyttöön liittyy kuitenkin monia asioita, jotka on hyvä tiedostaa oman ja muiden talon asukkaiden turvallisuuden ja viihtyvyyden takaamiseksi. Omaan vuokrasopimukseen ja taloyhtiön järjestyssääntöihin kannattaakin tutustua huolellisesti.

1. Saako omalla parvekkeella polttaa kynttilöitä tai lyhtyjä?

Vuokrahuoneistoon kuuluva parveke on vuokralaisen hallinnassa olevaa aluetta, samalla tavalla kuin muukin osa asunnosta. Parvekkeella voi siis polttaa kynttilöitä noudattaen samaa turvallisuutta kuin asunnon sisätiloissakin. Kuitenkaan esimerkiksi ulkoroihuja tai hautakynttilöitä ei saa polttaa parvekkeella turvallisuussyistä.

2. Saako lumet heittää alas parvekkeelta?

Asuntoon kuuluvan parvekkeen huolellinen ja asianmukainen hoito kuuluu vuokralaisen velvollisuuksiin aivan kuten sisätilojenkin hoito. Vuokralaisen on siis itse huolehdittava lumen, veden ja roskien poistamisesta parvekkeelta. Lumet pitää kuitenkin aina poistaa turvallisesti, aiheuttamatta vaaraa muille. Mikäli lumen heittäminen parvekkeelta alas ei ole turvallista, tulee vuokralaisen poistaa lumi muulla tavalla, esimerkiksi kantamalla se pois ämpäreissä.

3. Saako omalla parvekkeella tupakoida?

Jos vuokrasopimuksen ehtojen mukaan tupakointi on kielletty, vuokralaisen on noudatettava ehtoa. Muutoin kyseessä on sopimusrikkomus, josta saattaa seurata vuokrasuhteen päättymisen lisäksi vahingonkorvausvastuu.

1.1.2017 voimaan tulleen tupakkalain mukaan taloyhtiö voi hakea kunnalta tupakointikiellon määräämistä huoneistoihin kuuluville parvekkeille, huoneistojen käytössä oleviin ulkotiloihin ja jopa huoneistojen sisätiloihin. Tällainen kielto koskee luonnollisesti myös vuokralaista.

4. Saako parvekkeella pitää lintulautaa?

Lintujen ruokinta on monessa taloyhtiössä kielletty kokonaan tai ainakin muualla kuin sille erikseen osoitetulla paikalla. Lisäksi kunta tai kaupunki on voinut asettaa ehtoja tai kieltoja lintujen ruokinnalle.

5. Saako vuokralainen asennuttaa omalle parvekkeelleen lasituksen?

Vuokralaisella ei ole oikeutta ilman vuokranantajan lupaa suorittaa huoneistossa muutostöitä, kuten esimerkiksi asentaa parvekelasitusta. Myöskään asunnon omistaja ei saa tehdä lasitusta noin vain, vaan tarvitsee parvekelasien asennukseen taloyhtiön luvan.

6. Saako parvekkeella tuulettaa tai tampata esimerkiksi mattoja?

Parvekkeen reunojen sisäpuolisella alueella saa lähtökohtaisesti tuulettaa esimerkiksi vaatteita. Kaiteen ulkopuolella roikkuvat painavat matot tai muut tekstiilit taas ovat asia erikseen ja saattavat aiheuttaa turvallisuusriskin. Laki ei kiellä mattojen tamppausta parvekkeella, mutta vuokralaisen on kuitenkin syytä tältäkin osin tarkistaa taloyhtiön järjestyssäännöt ja huolehtia yleisestä turvallisuudesta. Jos taloyhtiöstä löytyy yhteinen tamppauspaikka, on suositeltavaa käyttää sitä aina mahdollisuuksien mukaan.

7. Mitä rappukäytävän yhteisillä tuuletusparvekkeilla saa tehdä?


Tuuletusparvekkeiden käytöstä annetaan usein tarkempia ohjeita yhtiön järjestyssäännöissä, joihin vuokralaisen kannattaa tutustua. Taloyhtiö voi esimerkiksi kieltää tupakoinnin sen hallinnassa olevilla parvekkeilla.

Etsitkö uutta vuokrakotia? Tutustu vapaisiin kohteisiimme täällä tai jätä asuntohakemus