Energicertifikat

Asukkaan energiaopas. Nainen seuraa tabletista energiankulutusta.

Energicertifikatet gäller per byggnad. Det innebär att ett separat certifikat ska upprättas för varje uppvärmd byggnad i en fastighet. Det kan också krävas ett separat energicertifikat för en del av en byggnad, om delens uppvärmda nettoarea utgör minst 10 procent av hela byggnadens uppvärmda nettoarea och arean är större än 50 kvadratmeter.

Energicertifikatet gör det möjligt att enkelt jämföra energiförbrukningen i byggnader som är avsedda för samma ändamål. Realia Disponent tillhandahåller ett enkelt och smidigt sätt att skaffa energicertifikat. Energicertifikatet sammanställs alltid av en behörig upprättare av energicertifikat i samarbete med disponenten. Ett omsorgsfullt upprättat energicertifikat hjälper bostadsbolaget att spara kostnader och dessutom är det ett praktiskt hjälpmedel vid planering, beräkning och genomförande av åtgärder som sparar energi.

Det lönar sig att mäta energieffektiviteten

Byggnaders energiprestandaklasser anges på skalan A–G. I praktiken baserar sig energiprestandaklassen på ett jämförelsetal för energiprestanda, E-talet, som beräknas för varje byggnad. Energicertifikatet gäller alltid per byggnad, ett separat certifikat ska upprättas för varje uppvärmd byggnad i en fastighet. Beräkningen av jämförelsetalet möjliggör bland annat jämförelse av energieffektiviteten i en ny och en gammal byggnad. En bra energiklass inverkar också positivt på försäljningspriserna på bostäder i fastigheten.

Det är bra att notera att energicertifikatet gäller tills det ersätts med ett nytt. Energicertifikatet gäller i högst tio år, varefter ett nytt ska upprättas.

Intresserad?

Om du redan är kund hos Retta disponenttjänster kan du kontakta din egen disponent för att få mer information om tjänsten och hur den kan aktiveras. Om du ännu inte är kund hos Retta Disponent, kan du fråga vår lokala tjänstesakkunnig (du hittar kontaktinformation nedan) eller lämna in en offertförfrågan.

Rettas energitjänster

Kostnaderna för energi och vatten utgör en avsevärd del av skötselkostnaderna i en fastighet, och genom sparåtgärder går det även att minska fastighetens koldioxidavtryck. Om du vill höra mera om Rettas energitjänster, tveka inte att kontakta oss på energia@retta.fi

Ta kontakt med vårt säljteam

Pekka Sviili Person placeholder image
Pekka Sviili
Försäljning | Huvudstadsregionen
Person placeholder image
Niko Laine
Försäljning | Östra Finland
Ari Räisänen Person placeholder image
Ari Räisänen
Försäljning | Norra Finland