{{ result.type_rendered }}
Nopeilla päätöksillä ja toimeen tarttumisella vältettiin lopulta monta ongelmaa. Kuvassa hallituksen puheenjohtaja Marko Leppäpuska ja isännöitsijä Tea Vaara.
As.oy. Nummelan Harjutie päätti ilma-vesilämpöpumppuun siirtymisestä kreivin aikaan. Nummelaisessa kahden talon rivitaloyhtiössä havahduttiin alkuvuodesta karuihin lukemiin. Maakaasulämmityksen laskut olivat vajaassa vuodessa yli kaksinkertaistuneet.
– Kun maakaasulasku ennestään oli 20 huoneiston taloyhtiössä ollut 1 500–3 500 euroa, se oli kohonnut jopa 7 500 euroon kuussa. Päätimme muutaman lämmityslaskun jälkeen, ettei näin voi jatkaa, kertoo isännöitsijä Tea Vaara.
Kiire muutoksiin tuli kesken tilinpäätöskauden, mutta jo maaliskuussa kokoonnuttiin hallituksen kokoukseen pohtimaan vaihtoehtoja uudeksi lämmitysmuodoksi. Isännöinti otti kopin lämmitysremontin vaatimista selvitystöistä. Moni vaihtoehdoista oli poissuljettu harjutontin ja talon sijainnin vuoksi. Pohjavesialueen takia maalämpöä ei voinut tontille toteuttaa ja kaukolämpöä ei ollut vielä alueelle rakennettu.
– Ilma-vesilämpöpumppu jäi vaihtoehdoksi. Etuna oli, että hankkeen kustannuksista sai tarkat laskelmat etukäteen.
Urakoitsijaksi valikoitui ilmavesilämpöpumppuihin erikoistunut Lämpöpartio, joka kutsuttiin esittelemään laitteita ja laskelmia hallitukselle. Hallituksen laatiman esityksen pohjalta päätös ilma-vesilämpöpumpun hankinnasta tehtiin huhtikuun yhtiökokouksessa yksimielisesti. Sen jälkeen Lämpöpartion laatima energia-avustushakemus lähetettiin Araan.
– Kun päätimme hankkeesta, jouduimme toki ottamaan sen riskin, että emme saisikaan toivotunlaista avustusta Aralta ja remontti jouduttaisiin rahoittamaan kokonaan pankkilainalla, Vaara myöntää.
Kaikki sujui kuitenkin hyvin ja hankkeen ainoa vastoinkäyminenkin kääntyi lopulta eduksi. Kun käytössä ollut maakaasukattila hajosi kesäkuussa, se pakotti yhtiön kiirehtimään remonttia.
Lämpöpartio sai onneksi ilma-vesilämpöpumput toimitettua nopeasti ja laitteisto asennettiin vielä samassa kuussa paikoilleen.
– Se, millä nopeudella saimme ilma-vesilämpöpumpun, vähensi yhtiön talousahdinkoa merkittävästi, Vaara kiittelee.
Remonttiin meni kaikkineen aikaa muutama viikko. Siinä ajassa vanha maakaasukattila poistettiin ja asennettiin uusi lämmityslaitteisto. Asumishaittoja remontista ei tullut ja lämmin vesikin oli poissa käytöstä vain muutaman tunnin. Vaara arvelee, että taloyhtiö oli liikkeellä kreivin aikaan, sillä kun energian hintakeskustelu kesän mittaan kiihtyi, myös entistä useampi taloyhtiö heräsi energiaremonttiin. Ilma-vesilämpöpumppujakaan ei enää välttämättä saanut toimittajilta ilman odotteluja.
Myös avustuspäätös tuli jo kesällä. Taloyhtiö oli varautunut 140 000 euron lainarahoitukseen, mutta kun Ara myönsi remontille täysimääräisen 70 000 euron avustuksen, jouduttiin lainaa noin 140 000 euron hankkeeseen lopulta ottamaan vain 70 000 euroa.
Nyt lämmityskauden käynnistyttyä Ilma-vesilämpöpumppu lämmittää koko kiinteistön ja lämmityskustannukset ovat maltillisia.
– Taloyhtiö selvisi hyvin pienillä säröillä energian hintojen noususta, isännöitsijä iloitsee.
Vaaran mukaan tapaus on hyvä esimerkki siitä, miten hallituksen ja isännöitsijän pitää olla muuttuneessa maailmantilanteessa hereillä asumisen kustannusten suhteen.
– Nykypäivänä taloyhtiöiden säästömahdollisuudet liittyvät energiatehokkuuden parantamiseen. Teknologia tarjoaa tähän paljon uusia ratkaisuja ja Ara tukee kuluissa.
Teksti: OmaRetta-asiakaslehden toimitus, Kuvat: Juho Kuva