Yhteiset joulukoristeet taloyhtiöön? Näin se onnistuu!

pexels-gary-spears-250177

Kauniit joulukyntteliköt ikkunoissa, valaistu joulukuusi sisäpihalla tai tuikkivat valot parvekkeiden kaiteissa – joulutunnelmaa voi tuoda taloyhtiöön monella eri tavalla. Mutta miten se käytännössä onnistuu?  

Pimeimpään vuodenaikaan kauniisti koristelu talo tuo iloa niin asukkaille kuin ohikulkijoillekin. Parhaimmillaan tyylikkäästi koristeltu rakennus on kuin jouluinen maamerkki, jota saavutaan ihastelemaan pidemmältäkin. Taloyhtiössä kannattaa kuitenkin ottaa huomioon muutama asia, ennen kuin taloa puetaan jouluasuun. 

1.) Selvitä osakkaiden tahtotila 

Kun taloyhtiössä pohditaan yhteisiä joulukoristeita, kannattaa ihan ensimmäiseksi selvittää osakkaiden tahtotila: ovatko kaikki sitä mieltä, että taloyhtiöön hankitaan yhteiset joulukoristeet? 
 
Taloyhtiön hallitus voi selvittää yhteistä tahtotilaa esimerkiksi osakkaille lähetettävällä kyselyllä. Kyselyn voi toteuttaa myös verkossa tai vaikkapa taloyhtiön yhteisessä Facebook-ryhmässä. Mitä mittavampi koristeluhanke on suunnitteilla, sitä tärkeämpää on selvittää, että mahdollisimman moni on idean takana. Pienimuotoisemman joulukoristelun voi kuitenkin toteuttaa hallituksen päätöksellä, vaikka kaikki osakkaat eivät koristelusta innostuisikaan.  

2.) Suunnittele huolella 

Jokainen taloyhtiö on erilainen, joten koristelu kannattaa aloittaa huolellisesta suunnittelusta: minkälaiset koristeet sopisivat juuri tähän taloon? 
 
Joulutunnelmaa voi luoda monella eri tavalla: kaunis valoasetelma sisäpihalla, näyttävästi koristeltu pihakuusi tai vaikka rappukäytävän ulko-oviin asetellut ovikranssit. Joulukoristelun voi tuoda osaksi julkisivua, kuten esimerkiksi yhteneväisillä parvekelinjoihin sijoitettavilla jouluvaloilla. Koristelun voi ulottaa myös huoneistoihin, kuten vaikkapa niin, että talon jokaiseen ikkunaan asetetaan samanlainen kynttelikkö. Jos koristeita on tarkoitus sijoittaa asuntojen sisälle, on hyvä suunnitella tarkemmin myös se, miten se koristelu käytännössä toteutetaan. 

3.) Ota huomioon turvallisuus  

Paloturvallisuussyistä taloyhtiön rappukäytävä ei ole paras paikka joulukoristeille: joulukuusi ja muut koristeet kannattaa porraskäytävän sijaan sijoittaa pihalle tai julkisivuun – taloyhtiön yhteinen joulukuusi ilahduttaa sisäpihallakin. 

On hyvä muistaa, että porraskäytävässä ei saa säilyttää irtainta, sillä se on aina paloturvallisuusriski; siksi esimerkiksi asukkaiden jouluiset ovimatot eivät kuulu rappukäytävän puolelle. 

4.) Järjestä käytännön asiat

Kun kyse on taloyhtiön yhteisistä joulukoristeista, yhtiö sekä tilaa että maksaa koristeet. Lisäksi se huolehtii, että koristeet asetetaan paikoilleen ja että ne varastoidaan asianmukaisesti sitten, kun sesonki on ohi. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että isännöitsijä tai hallitus koordinoi koristeluun liittyviä toimenpiteitä, jotta sekä koristeiden asettaminen että niiden poiskeräämineen tulee tehtyä keskitetysti. Mikäli koristeita sijoitetaan parvekkeille tai ikkunoihin, voivat asukkaat asettaa itse ne paikoilleen ennalta sovitusti – tarvittaessa myös huoltoyhtiö voi auttaa. 

5.) Huomioi budjetissa 

Taloyhtiön joulukoristeet voivat olla kertaluontoinen investointi tai vastaavasti hankinta, joka tehdään vuosittain. Jos jouluun liittyviä hankintoja – kuten esimerkiksi pihalle sijoitettava joulukuusi – tehdään vuosittain, kannattaa ne huomioida myös yhtiön vuosibudjetissa. 

Artikkelia varten on haastateltu Retta Isännöinnin isännöitsijä Tiina Pesosta.