{{ result.type_rendered }}
Seniorikohteen asukkaista huolehtii sekä säätiön hallitus, isännöitsijä että oma talonmies.
Hyvinkään keskustassa sijaitseva Vanhustentalosäätiön vuokratalo tarjoaa edullista asumista yli 60-vuotiaille. Asukkaat saavat nauttia huolettomasta asumisesta, sillä kohdetta kaitsevat sekä isännöitsijä, säätiön hallitus että talon oma talonmies. Lisäksi 85 huoneiston vuokratalo isoine piha-alueineen tarjoaa senioreille kaivattuayhteisöllisyyttä.
Kohteen omistaa Hyvinkään Vanhustentalosäätiö, joka on Hyvinkään kaupunkikonsernin tytäryhtiö. Talon isännöinnistä vastaa Retta Isännöinti, ja huoneistojen vuokraamisesta asukasvalintoineen huolehtii Rettan vuokratiimi. Asukasvalinnoissa tärkein kriteeri on asukkaan kykeneväisyys omatoimiseen asumiseen, sillä kyse ei ole palveluasumisesta.
Isännöitsijä Hannu Korhosen mukaan iäkkäiden asukkaiden kohteesta huolehtiminen tuo isännöintiin tietyt vaatimukset. Arjessa asukkaiden ikä näkyy esimerkiksi viestinnässä ja kohdekäynneillä.
”Asukkaat eivät käytä sähköisiä järjestelmiä yhtä paljon, vaan kaipaavat enemmän toimistoasiointia ja puhelinasiointia. Toki osalla iäkkäistäkin asukkaista on IT-osaamista”, Korhonen kertoo.
Kohdekäynneille Korhonen on alkanut varata hieman enemmän aikaa, sillä monet asukkaat haluavat jutella isännöitsijän kanssa kasvokkain. Myös taloa hallinnoivan säätiön puolelta on vastattu iäkkäiden asukkaiden seuran tarpeeseen. Kesällä Vanhustentalosäätiön hallitus esimerkiksi järjesti asukkaiden kanssa yhdessä kaikille avoimen pihakirppiksen.
”Tapahtuma oli avoin muillekin kuin talon asukkaille. Kirppiksen lisäksi meillä oli kahvio ja grillimakkaraa. Talkoolaisille oli hommattu haravia ja jätelava, kertoo säätiön hallituksen puheenjohtaja Carita Auvinen.
Sekä Auvinen että Korhonen kehuvat onnistunutta työnjakoa, jolla taloyhtiötä kehitetään. Isännöinnillä ja säätiön hallituksella on omat vastuualueensa, minkä lisäksi kohteessa toimii oma talonmies.
”Talonmies on avainroolissa, sillä asukkaiden pienet murheet ohjautuvat hänelle. Pienkorjaukset, siivoustyöt ja pihanhoito ovat talonmiehen vastuulla. Talonmies toimii myös asukkaiden perään katsojana, sillä hän on kiinteistöllä päivittäin”, Auvinen havainnollistaa.
Monilla asukkailla käy myös kotihoito, mikä edesauttaa sitä, että asukkaiden sote-puolen palvelutarpeet ohjautuvat eteenpäin niihin erikoistuneen ammattilaisen kautta. Auvinen ja Korhonen arvelevat, että kaikki sujuu niin hyvin, koska kaikkia osapuolia yhdistää tekemisen meininki.
”Meillä on koko ajan jotain työn alla, eikä asioita jätetä roikkumaan ja jahkailla vuositolkulla”, Auvinen kuvailee yhteistyötä.
Hän kiittää Korhosta aloitteellisuudesta, sillä ilman isännöinnin ideoita, taloa olisi vaikea kehittää. Isännöitsijä osaa ehdottaa, mitä asioita säätiön hallituksen pitäisi milloinkin osata huomioida.
Tuoreena esimerkkinä toimivat kohteen paloturvallisuuskartoitus ja huoneistoihin asennetut älypalovaroittimet. Ilman Korhosen selvityksiä ja ehdotusta, säätiö ei olisi osannut älyvaroittimia harkita. Nyt sama laitteisto hoitaa useamman asian kerralla. Varoittimet toimivat tavallisina palohälyttiminä, mutta mittaavat samalla huoneistojen lämpötiloja ja kosteutta ja optimoivat lämmityksen niin, että säästyy energiaa.
Aktiivista asioiden hoitoa edistää myös se, että asukkaat pääsevät vaikuttamaan talonsa tulevaisuuteen. Vanhustentalosäätiön 11-jäsenisen hallituksen edustajista kaksi valitaan talon asukkaista.
Teksti: OmaRetta-asiakaslehden toimitusKuvat: Juho Kuva
rakennuksia: 11
huoneistoja: 85
rakennusvuosi: 1975–79 ja 1991
isännöitsijä: Hannu Korhonen
säätiön hallituksen puheenjohtaja: Carita Auvinen