Varaudu talveen: taloyhtiön pihan syystoimet

kaksi naista keräävät haravoituja lehtiä

Syksyiset säät ovat saapuneet, ja luntakin on jo nähty osassa Suomea. Nyt onkin hyvä hetki varmistaa, että taloyhtiön piha on valmiina talveen ja tehdä syksyn tärkeimmät pihatyöt.

1. Lehdet pois pihalta ja ränneistä

Jos taloyhtiön pihalla on lehtipuita, lehdet on hyvä haravoida pois pihalta turvallisuuden ja viihtyisyyden vuoksi. Haravointitalkoot naapureiden kesken voivat myös säästää kuluja taloyhtiöltä. Samalla kannattaa huolehtia rännien ja sadevesikourujen puhdistuksesta, jotta lehdet eivät tuki niitä ja aiheuta roiskeita seinärakenteisiin. Kerrostalossa rännien puhdistuksen hoitaa useimmiten huoltoyhtiö isännöitsijän tilaamana.

2. Tarkista puiden kunto

Syysmyrskyt katkovat helposti oksia, ja huonokuntoiset puut saattavat jopa kaatua kovassa tuulessa. Asukasturvallisuuden varmistamiseksi on hyvä huolehtia, että huonokuntoiset oksat karsitaan pois ja vaaralliset puut kaadetaan ennen kuin vahinkoja ehtii tapahtua.

3. Varmista leikkipaikan turvallisuus

Leikkipaikkojen kunnossapito ja turvallisuus ovat lain mukaan leikkipaikan omistajan vastuulla, ja taloyhtiön leikkipaikka tulee tarkistaa säännöllisesti. Välineiden ja turvahiekan kunto on hyvä katsastaa syksyllä ennen ensilumen satamista ja keväällä lumien sulamisen jälkeen. Samalla kannattaa varmistaa, ettei pihalla ole esimerkiksi isoja kuoppia tai muita vaaranpaikkoja.

Leikkipaikkojen turvallisuuden voit varmistaa helposti tilaamalla Rettan leikkipaikkojen tarkastus- ja huoltopalvelun.

Lue lisää >>

4. Valaistus kuntoon

Valaistus vaikuttaa merkittävästi taloyhtiön piha-alueen viihtyisyyteen ja turvallisuuteen. Onkin tärkeää huolehtia, että pihan valaistus on riittävä ja ajantasainen. Led-valaistukseen vaihtamalla voi vaikuttaa myös taloyhtiön sähkönkulutukseen ja säästää kustannuksissa.

5. Varaudu lumitöihin

Lumentuloon kannattaa varautua varmistamalla, että taloyhtiön lumenluonti on hoidossa ja sopimukset ajan tasalla. Pihan asianmukainen talvikunnossapito edistää turvallisuutta ja pitää sisällään aurauksen, hiekoituksen sekä kattolumien tarkkailun ja pudottamisen tarvittaessa. Jos talvikunnossapito on huoltoyhtiön vastuulla, sopimusten täytyy olla selkeitä ja kirjallisessa muodossa. Lumityöt voivat myös hoitua talkoovoimin, jolloin pelisäännöt on hyvä kerrata asukkaiden kesken hyvissä ajoin, eikä ensilumi pääse yllättämään.