Toimi näin, jos havaitset luteita kotonasi

käsi ja suurennuslasi, jossa näkyy luteita

Pariisin ludeongelma on noussut uutisotsikoihin pitkin syksyä. Luteiden määrän kerrotaan olevan kasvussa myös Suomessa. Luteet ovat hankalia hävitettäviä ja siksi onkin ensiarvoisen tärkeää puuttua ludeongelmaan ripeästi ennen niiden leviämistä. Luteet tunnistaa pienistä, tummista läikistä, joita voi esiintyä esimerkiksi lakanoissa, sohvassa tai katonrajassa. 

Luteiden kasvaneen määrän taustalla uskotaan olevan pandemian jälkeen lisääntynyt matkustelu – luteet leviävät helposti matkalaukkujen välityksellä. Toinen merkittävä syy luteiden määrän lisääntymiseen on luteiden kasvanut vastuskyky erilaisia myrkkyjä kohtaan. 

Luteet leviävät nopeasti asunnosta toiseen esimerkiksi ilmastointikanavien kautta ja asukkaita tuleekin ohjeistaa ilmoittamaan mahdollisista ludehavainnoistaan välittömästi taloyhtiön isännöitsijälle tai hallitukselle. Erityisesti vanhoissa, muuratuissa taloissa harvat seinä- ja hormirakenteet voivat aiheuttaa tuholaisten nopeaa leviämistä huoneistosta toiseen. 

Kun tilanteeseen puututaan nopeasti, voidaan tuholaisten leviäminen taloyhtiössä estää ja niiden hävittäminen hoituu helpommin ja edullisemmin. 

Hankalia hävitettäviä

Jos tuholaiset ovat tulleet asuntoon osakkaan huolimattoman toiminnan seurauksena, on niiden hävittäminenkin osakkaan vastuulla. Vakuutus ei usein korvaa tuholaisten aiheuttamia vahinkoja ja niiden hävityksestä syntyvä lasku voi olla yllättävänkin suuri, sillä monesti suuri osa huonekaluista joudutaan hävittämään. 

Kiinteistön rakenteissa oleilevien, liikkuvien ja lisääntyvien tuholaisten hävittäminen kuuluu ensisijaisesti taloyhtiön kunnossapitovastuulle. Luteiden leviämisen ehkäisemiseksi on ensiarvoisen tärkeää, että asukas ilmoittaa ongelmasta välittömästi luteet havaittuaan isännöitsijälle tai yhtiön hallitukselle. Taloyhtiön hallitus päättää tuholaisten hävittämisestä ja isännöinti kilpailuttaa ja hankkii tuholaistorjunnan. 

Luteiden hävittämiseksi on useita eri keinoja. Lämpötorjunta on menetelmä, jossa ongelmatilan lämpötila nostetaan 52 asteeseen, joka tappaa kaikki luteet munasta aikuiseen yhdellä kertaa. Menetelmän avulla myös säästetään rahaa, sillä sen avulla luteet saadaan hävitettyä tehokkaasti huonekaluista ja näin kalusteetkin säilyvät käyttökelpoisina. Kuten lämpötilatorjunnassakin, myös luteiden myrkyttämiseksi tulee paikalle kutsua ammattimainen tuholaistorjuja. Ludetorjunnassa on oltava huolellinen ja varmistaa, että jokainen pesä ja ongelma-alue tulee varmasti käsiteltyä. Siksi asukkaan ei kannata alkaa myrkyttää luteita kotikonstein.   

Varaudu tuholaisiin ennalta

Retta Vakuutuspalveluiden Torjuntaturva täydentää taloyhtiön, kiinteistöyhtiön tai asunto-osuuskunnan vakuutusturvaa ja riskienhallintaa kattamalla tuholaistorjunnasta aiheutuvia kuluja.  
 
Torjuntaturvaan kuuluu asiantuntijan antama puhelinkonsultaatio, tuhoeläimen tunnistamispalvelu ja vahinkokäsittely. Palvelu korvaa asiantuntijan suorittaman tuholaistorjunnan asuinrakennuksissa sekä talous- ja huoltorakennuksissa, katoksissa, autotalleissa ja varastoissa tai vastaavissa rakennuksissa. Palvelu kattaa myös asukkaan irtaimiston pakkaamisen, kuljettamisen sekä muualla tapahtuvan torjuntakäsittelyn, jos se on välttämätöntä kiinteistön tuholaistorjunnan onnistumiseksi. 

Yhtiökohtainen vuosimaksu riippuu taloyhtiön kokonaistilavuudesta. Vakuutusmäärä torjuntakustannuksissa on 30 000 € per vakuutuskausi ja torjuntakustannusten osalta omavastuu on 0 €. Vakuutuksesta korvataan myös tuholaisten aiheuttamia rakennevaurioita tiettyyn määrään asti. Palvelu on saatavilla asiakkaille, joilla on jo kiinteistövakuutus Retta Vakuutuspalveluiden hoidossa. Pyydä tarjous Torjuntaturvasta isännöitsijältäsi.