Toimi näin, jos havaitset luteita kotonasi

Luteiden määrän kerrotaan olevan kasvussa myös Suomessa. Luteet ovat hankalia hävitettäviä ja siksi onkin ensiarvoisen tärkeää puuttua ludeongelmaan ennen niiden leviämistä. Luteet tunnistaa pienistä, tummista läikistä, joita voi esiintyä esimerkiksi lakanoissa, sohvassa tai katonrajassa.

Luteiden määrän on kerrottu olevan kasvussa myös Suomessa. Syynä pidetään lisääntynyttä matkustelua – luteet leviävät helposti matkalaukkujen välityksellä. Toinen, ehkä jopa merkittävämpi syy luteiden määrän lisääntymiseen on luteiden kasvanut vastuskyky erilaisia myrkkyjä kohtaan.

Luteet leviävät nopeasti asunnosta toiseen esimerkiksi ilmastointikanavien kautta ja asukkaita tuleekin ohjeistaa ilmoittamaan mahdollisista ludehavainnoistaan välittömästi taloyhtiön isännöitsijälle tai hallitukselle. Erityisesti vanhoissa, muuratuissa taloissa harvat seinä- ja hormirakenteet voivat aiheuttaa tuholaisten nopeaa leviämistä huoneistosta toiseen.

Kun tilanteeseen puututaan nopeasti, voidaan tuholaisten leviäminen taloyhtiössä estää ja niiden hävittäminen hoituu helpommin.

Hankalia hävitettäviä

Jos tuholaiset ovat tulleet asuntoon osakkaan huolimattoman toiminnan seurauksena, on niiden hävittäminenkin osakkaan vastuulla. Vakuutus ei usein korvaa tuholaisten aiheuttamia vahinkoja ja niiden hävityksestä syntyvä lasku voi olla yllättävänkin suuri, sillä monesti suuri osa huonekaluista joudutaan hävittämään.

Kiinteistön rakenteissa liikkuvien ja lisääntyvien tuholaisten hävittäminen kuuluu ensisijaisesti taloyhtiön kunnossapitovastuulle. 

Luteiden hävittämiseksi on useita eri keinoja. Lämpötorjunta on menetelmä, jossa ongelmatilan lämpötila nostetaan 52 asteeseen, joka tappaa kaikki luteet munasta aikuiseen yhdellä kertaa. Menetelmän avulla myös säästetään rahaa, sillä sen avulla luteet saadaan hävitettyä tehokkaasti huonekaluista ja näin kalusteetkin säilyvät käyttökelpoisina. Kuten lämpötilatorjunnassakin, myös luteiden myrkyttämiseksi tulee paikalle kutsua ammattimainen tuholaistorjuja. Ludetorjunnassa on oltava huolellinen ja varmistaa, että jokainen pesä ja ongelma-alue tulee varmasti käsiteltyä. Siksi asukkaan ei kannata alkaa myrkyttää luteita kotikonstein.  

Jos havaitset asunnossasi luteita, ota viipymättä yhteys taloyhtiösi isännöitsijään tai hallitukseen.