Realian isännöimä Satakielenpuisto on vuoden paras taloyhtiö

Kotitalo-media palkitsi asunto-osakeyhtiö Satakielenpuiston Suomen parhaana taloyhtiönä. Turkulainen taloyhtiö on erinomainen esimerkki siitä, miten vastuullisuus voidaan huomioida osana asumista.

Kymmenen kerrostaloa ja kaksi rivitaloa, yhteensä 241 asuntoa ja yksi liikerakennuskin. Suomen paras taloyhtiö 2020 -tittelin voittanut Satakielenpuisto on poikkeuksellisen suuri taloyhtiö. Turun itäpuolella, Pääskyvuoren alueella levittäytyvässä Satakielenpuistossa viihtyvät niin nuoret pariskunnat, ruuhkavuosiaan elävät lapsiperheet kuin eläkeläiset. Täällä elelee myös moni alun perin upouuteen yhtiöön 60-luvun lopussa muuttanut asukas. 

Satakielenpuisto vei voiton Kotitalo-median järjestämässä Suomen paras taloyhtiö -kilpailussa. Vuosittain järjestettävän kilpailun teemana oli tänä vuonna vastuullisuus. Tuomaristo vakuuttui eritoten Satakielenpuistoon toteutettavasta LVIS-saneerauksesta ja energiahankkeesta. Niiden ansiosta paitsi yhtiön lämmityskulut mutta myös hiilidioksidipäästöt pienenevät huomattavasti. Ympäristövastuullisuuden lisäksi turkulaisessa taloyhtiössä huomioidaan sosiaalinen vastuu, joka näkyy ennen kaikkea siinä, että osakkaita ja asukkaita kuunnellaan ja heidän ehdotuksiinsa tartutaan aktiivisesti.

”Satakielenpuistossa osakkaiden, hallituksen ja isännöitsijän välinen keskusteluyhteys on tiivis”, kuvailee taloyhtiön isännöitsijänä toimiva Realia Isännöinnin Mika Varpula

Ei laastariratkaisuja

Taloyhtiön aktiivista ja vahvasti tulevaisuuteen suuntaavaa otetta tarvittiin erityisesti silloin, kun Satakielenpuistossa käynnistettiin mittavat muutostyöt. Vesi- ja viemäriputkisto oli tullut teknisen käyttöikänsä päähän ja perusteellisen linjasaneerauksen yhteydessä päätettiin toteuttaa myös kokonaisvaltainen energiaremontti: kaukolämpö vaihtui ympäristöystävälliseen maalämpöön, yhtiön sähköpääkeskukset uusittiin ja asuntoihin asennettiin huoneistokohtaiset vesi- ja sähkömittarit. 

”Kun korjataan, korjataan kunnolla”, kiteyttää Mika Varpula taloyhtiön periaatteen ja jatkaa:

”Esimerkiksi putkiremontissa viemäriputket ja vesijohdot päätettiin uusia kokonaan. Satakielenpuistossa ei tyydytä laastariratkaisuihin.”

Linjasaneerauksen yhteydessä huoneistojen kylpyhuoneet uusittiin katosta lattiaan. Myös taloyhtiön porraskäytävät, kellarikerros, saunatilat ja ulkoiluvälinevarasto laitettiin uuteen uskoon. Lisäksi yhtiön kerhohuone päätettiin kunnostaa esimerkiksi lastenkutsujen järjestämistä varten. Pysäköintialueelle päätettiin puolestaan rakentaa sähköautojen latauspisteitä ja piha-alue uusia muiden muutostöiden ohella. 

Kokonaisvaltaiset muutokset tulevat maksamaan noin 13 miljoonaa euroa. Satakielenpuiston kaltaisessa isossa taloyhtiössä kustannukset jakautuvat kuitenkin muutaman sadan osakkaan kesken, joten neliökohtaiset rahoitusvastikkeet pysyvät kohtuullisina. 

”Näin huomattavat muutostyöt ovat kertainvestointina tietenkin mittavia, mutta pitkällä tähtäimellä kustannustehokkaampaa on, että asiat hoidetaan kerralla kuntoon”, toteaa Varpula. 

Maalämpöön siirtyminen tuo yhtiölle jatkossa merkittäviä säästöjä. Sen lisäksi että taloyhtiön hiilidioksidipäästöt pienenevät huomattavasti, säästetään lämmityskuluissa jopa 100 000 euroa vuosittain. 

”Maalämpö maksaa itse itsensä takaisin noin kymmenessä vuodessa”, Varpula toteaa.

Tiivistä yhteistyötä

Yksi Satakielenpuiston salaisuuksista on poikkeuksellisen aktiivinen hallitus, joka pitää huolen siitä, että taloyhtiön asioihin tartutaan ripeästi eikä mitään jätetä roikkumaan.

”Hallitus kokoontuu keskimäärin kerran kuussa. Hallituksen jäsenet tuntevatkin toisensa hyvin ja näin ollen yhteistyö on mutkatonta”, vuodesta 2017 alkaen turkulaisen taloyhtiön isännöitsijänä toiminut Mika Varpula kertoo.

Hän kiitteleekin satakielenpuistolaisia ennen kaikkea aktiivisuudesta. 

”Satakielenpuistossa yhtiökokouskin järjestetään kaksi kertaa vuodessa. Hallitukselle on tärkeää, että asukkaat tapaavat toisiaan, heitä kuunnellaan ja että jokaisen mielen päällä olevat asiat voidaan huomioida kokousten yhteydessä”, Varpula kertoo.

Asukkaiden toiveiden ja tarpeiden kuunteleminen oli myös mittavien muutostöiden aikana tärkeää. Varpula kertoo, että esimerkiksi Satakielenpuiston uuteen pihasuunnitelmaan saatiin asukkailta arvokasta palautetta ja ideoita:

”Saunaosaston yhteyteen kaavailtiin erillisiä vilvoittelutiloja. Asukkaat eivät nähneet vilvoittelutiloja kuitenkaan tarpeellisiksi, mutta sen sijaan pihan grillipaikkaa toivottiin kehitettävän. Lopulta olemassa olevan grillipaikan kunnostamisen lisäksi pihalle päätettiin rakentaa myös toinen paikka grillaukselle sopivasti lasten leikkialueen lähettyville.”

Suomen paras taloyhtiö -kilpailun yksi tarkoituksista on korostaa hallituksen ja isännöitsijän toimivan yhteistyön merkitystä. Minkälaista oppia muut taloyhtiöt voisivat ottaa Satakielenpuiston hallituksen ja isännöitsijän välisestä yhteistyöstä? 

Varpula muistuttaa, että taloyhtiöiden hallituksissa on usein ihmisiä, jotka eivät ole koskaan aikaisemmin olleet tekemisissä esimerkiksi perusteellisen linjasaneerauksen kanssa. Siksi onkin oleellista, että isännöitsijä uskaltaa tehdä ehdotuksia ja esittää niiden taustalla olevat järkiperäiset syyt ymmärrettävästi, mutta kuitenkin hallituksen näkökantoja kuunnellen.

”Molemminpuolinen kuuntelu on toimivan yhteistyön ehto”, Varpula kiteyttää ja lisää:

”Isännöinti on tiimityötä. Satakielenpuiston kaltaisen ison taloyhtiön hallinnon pyörittämisen kannalta kiinteistösihteerillä ja kirjanpitäjällä on äärimmäisen tärkeä rooli.”

Talonmies tuo asumisen arkeen sujuvuutta

Suomen paras taloyhtiö 2020 eroaa monesta muusta yhtiöstä myös varsin poikkeuksellisella tavalla: Satakielenpuistossa on oma talonmies. Talonmies on nykypäivänä aikamoinen harvinaisuus, mutta Satakielenpuistossa sellainen on ollut aina yhtiön valmistumisvuosista lähtien. 

”Itse asiassa Satakielenpuistossa on aikoinaan työskennellyt kaksikin talonmiestä. Nyt taloyhtiön omistamat kaksi talonmiehen asuntoa on remontoitu vuokrakäyttöön”, Mika Varpula kertoo.

Satakielenpuiston talonmies tuntee paitsi yhtiön myös sen asukkaat. Näin oma talonmies helpottaa asumisen arkea huomattavasti.

”Jos voisin, monistaisin Satakielenpuiston talonmiehen välittömästi – niin luotettava ja tehokas hän on”, Varpula naurahtaa lopuksi.


Kotitalo-median järjestämä Suomen paras taloyhtiö -kilpailu järjestettiin kuudetta kertaa. Voittajan valitsi raati, johon kuului Kotitalo-median päätoimittaja Maria Mäkinen, Marttaliiton pääsihteeri Marianne Heikkilä, Aalto-yliopiston professori Sampsa Hyysalo ja Lassila & Tikanojan markkinointijohtaja Kaika Tenovuo. Voittajataloyhtiö palkittiin tuhannella eurolla ja kunniakirjalla.